Jongeren snappen financiële info niet

Begrijp je ook niets van de brieven van de Belastingdienst, het pensioenfonds en energiebedrijf? Dan ben je niet de enige.

Slechts een op de vijf jongvolwassenen onder 35 jaar snapt financiële informatie helemaal. Liefst 70 procent moet googelen om de betekenis van bepaalde financiële begrippen te achterhalen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van SNS.

Verkeerde financiële beslissing

Financiële info niet begrijpen kan gevaarlijk zijn. Een op de vijf jongeren geeft toe wel eens een verkeerde financiële keuze te hebben gemaakt omdat een bepaalde term verkeerd werd geïnterpreteerd.

Dit ligt meestal niet aan de jongeren zelf. Op de eerste plaats is er in het onderwijs nauwelijks aandacht voor geldzaken – je leert er weinig over op school.

Daarnaast denkt bijna de helft van de jongeren dat banken en andere financiële instellingen opzettelijk moeilijke taal gebruiken. Jongeren hebben de meeste moeite met vaktermen en lange, onduidelijke zinnen.

Jongeren willen hun geldzaken helemaal zelf kunnen regelen

De drempel om uitleg te vragen blijkt hoog. Slechts 12 procent van de ondervraagden klopt aan bij de bank of instelling. Liever wordt navraag gedaan bij familie of vrienden. Zo'n 40 procent van de jongeren heeft dat de afgelopen maand gedaan, zo ontdekte SNS.

Behoefte aan een instantie waar je hulp zou kunnen vragen is er echter niet. De meeste jongeren willen autonoom zijn met hun geldzaken en zelf aan de slag kunnen, zegt de bank.

SNS vindt dat er in de financië sector “serieuze stappen” moeten worden genomen om te voorkomen dat er financiële ongelijkheid ontstaat. Daarvoor is duidelijke taal nodig, zegt liefst 80 procent van de ondervraagden. En de informatie moet makkelijk online te vinden zijn.

Het goede nieuws is dat de helft van de jongvolwassenen recent bespaartips heeft toegepast om er financieel beter voor te komen staan.

(door Ton Hermans, 22 november 2022; Bron: SNS, Foto: Shutterstock)


Lees ook:

Zelf online een financieel product regelen: voor- en nadelen

Wat kun je doen met een klacht over je bank, verzekeraar of adviseur?

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

Zeven lessen voor wie bereid is langzaam miljonair te worden

De vijf allersimpelste trucs om minder geld uit te geven

Hoe vraag je als jongere belastinggeld terug?

Zes handige mogelijkheden van je bankapp die je misschien niet kent

Waarom beleggen zo populair is onder millennnials

Zeven niet domme vragen over beleggen

Hoe jongeren hun bankrekening kiezen

Acht goede redenen om bankrekeningen te vergelijken