Hoe vraag je als jongere belastinggeld terug?

Als student mag je met je bijbaantje dit jaar zo'n 8.900 euro verdienen zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Mogelijk houdt je werkgever toch elke maand loonbelasting in bij de uitbetaling van je salaris. Die mag je dan terugvragen bij de belastingdienst. Dit kun je zelf online doen.

Of je werkgever belasting inhoudt, kun je zien op je loonbriefje of jaaropgaaf. Daarop staat een vakje met 'loonheffing'. Werk je maar heel weinig, dan wordt er waarschijnlijk '0' vermeld en hoef je niets te doen.  

Werk je echter geregeld en verdien je elke maand honderden euro's, dan kan het zijn dat er wel inkomstenbelasting wordt ingehouden. Deze loonheffing is een 'vooruitbetaling' van wat je werkelijk verschuldigd bent. Hoeveel dat precies is, weet je pas na afloop van een volledig jaar.

Bijbetalen of geld terug?

Vaak is de voorheffing meteen helemaal goed. Het kan echter ook zijn dat je geld terugkrijgt of juist bij moet betalen.

Bijbetalen komt bij jongeren niet gauw voor, maar is toch mogelijk. Bijvoorbeeld als je twee baantjes hebt en er voor allebei geen loonbelasting wordt ingehouden. Of misschien heb je al een eigen bedrijf of een lucratieve handel waarover je nog niets afdraagt.

De kans dat je juist geld terugkrijgt, is voor de meeste studenten met een normaal baantje bij de bakker of in de horeca iets groter. Er is dan te veel loonbelasting ingehouden. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de werkgever geen rekening houdt met de heffingskorten waar je recht op hebt.

Dat moet je natuurlijk altijd even checken. Dit doe je door in te loggen op belastingdienst.nl.

Op welk moment vraag je terug?

Te veel ingehouden inkomstenbelasting terugvragen doe je in principe in maart of april, vóór 1 mei. De belastingdienst heeft dan al je gegevens over het vorige jaar binnen en jij kunt deze inzien.

Je logt in op belastingdienst.nl met je DigiD. Je komt dan op 'Mijn Belastingdienst', waarop al jouw belastinggegevens staan verzameld. Deze zijn duidelijk per jaar gerangschikt. Let erop dat je klikt op het inkomensjaar, niet het jaar waarin je aangifte doet.

Je komt dan in het aangifteprogramma. Je loon staat als het goed is al ingevuld, dat hoef je alleen maar te controleren. Verder moet je nog een aantal vragen beantwoorden, gegevens die de belastingdienst nog niet heeft.

Aan het eind zie je uiteindelijk 'Belasting berekenen'. Blijk je recht te hebben op teruggaaf, dan kun je die meteen opvragen door de aangifte te bevestigen. Je krijgt dan vanzelf bericht van de belastingdienst.

Er is geen haast geboden. Geld terugvragen kan tot vijf jaar na afloop van het jaar waarin je hebt bijverdiend.

Voorlopige teruggaaf

Het is ook mogelijk om een voorlopige teruggaaf aan te vragen voor het lopende jaar. Dan krijg je iedere maand een bedrag gestort. Doe dat alleen als je heel veel verdient en zeker weet dat je werkgever te veel inhoudt.

Let op, het bovengenoemde bedrag van 8.900 euro geldt voor het huidige inkomensjaar (2022). Deze drempel kan elk jaar anders zijn.

Is een teruggaaf nadelig voor mijn toeslagen?

Als je belastinggeld terugkrijgt, heeft dat geen gevolgen voor je zorgtoeslag of huurtoeslag, als je die ontvangt. Die zijn namelijk afhankelijk van je bruto-inkomen, en dat verandert door een teruggaaf niet. Hetzelfde geldt voor je studiefinanciering.

(door Ton Hermans, 23 maart 2022; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

De vijf allersimpelste trucs om minder geld uit te geven

Studieschuld verdubbeld sinds invoering leenstelsel

Wat kost de studie van je kind?

Krijg je geld terug als je bent opgelicht?

Zeven niet domme vragen over beleggen

Hoe jongeren hun bankrekening kiezen

Jongeren snappen financiële info niet