Wat kost de studie van je kind?

Ouders vinden de opleiding van hun kind een van de allerbelangrijkste doelen om voor te sparen of beleggen. Maar hoeveel kost zo'n studie aan de hogeschool of universiteit alles bij elkaar? En hoeveel moet je als ouder opzijzetten om daar bijvoorbeeld de helft aan bij te dragen?
 
Een studie bestaat uit een heleboel verschillende kosten. Denk aan het collegeld, de studieboeken, de kamerhuur en het levensonderhoud. Maar ook aan sport en ontspanning.
 
Deze kosten zijn voor iedereen anders. We gaan even uit van een gemiddelde situatie voor iemand die voltijds gaat studeren aan hbo of universiteit en de opleiding keurig binnen vier jaar afrondt.
 

Het collegeld: bijna achtduizend euro

Op de eerste plaats is er het collegegeld. Dit is voor de meeste hbo- en wo-studies wettelijk hetzelfde bedrag, ongeacht wat of waar je gaat studeren. Voor studiejaar 2020-2021 is de hoogte vastgesteld op 2.143 euro. Het eerste jaar hoef je daar gelukkig maar de helft van te betalen - ook dat is wettelijk geregeld. 
 
Alleen aan collegeld ben je dus al zo'n 7.500 euro kwijt. Weet ook dat het collegeld jaarlijks wordt verhoogd. Afgelopen jaar was dat met 2,88%. Ga daarom liever uit van 7.878 euro over de hele rit.
 
Is je kind nog maar net geboren en wil je nu al beginnen met sparen, dan snap je dat dit over 18 jaar waarschijnlijk een nog groter bedrag is. Maar dit laten we gemakshalve even buiten beschouwing - door nieuwe wetgeving zou het ook minder kunnen zijn.
 

Het lesmateriaal: bijna drieduizend euro

Dan de boeken, of in deze digitale wereld liever gezegd het lesmateriaal. Ook dit is voor elke studie en voor iedereen anders. Maar volgens het Nibud moet je rekening houden met in totaal 2.784 euro. Hiermee staat de teller al op 10.662.
 

Het levensonderhoud

Verder geeft een doorsneestudent maandelijks een heleboel uit: gemiddeld 417 euro aan huur, 181 euro aan boodschappen, 63 euro aan extra vervoer (buiten de gratis ov-kaart), 47 euro aan kleding en schoenen, 26 euro aan het telefoonabonnement en 146 euro aan sport en ontspanning. Ook weer allemaal cijfers van het Nibud.
 
Tot slot is er nog de zorgverzekering van 106 euro. Die kunnen de meeste studenten voor het grootste deel wel wegstrepen omdat ze 99 euro aan zorgtoeslag ontvangen. Dus we nemen hier maar 7 euro van mee.
 
Opgeteld kost het levensonderhoud 887 euro per maand. Voor alle 48 maanden bij elkaar heb je het dus over een totaalbedrag van 42.576 euro. 
 

De studiefinanciering

Naar boven afgerond kost de hele studie volgens dit model 53.250 euro. Maar dat je dit bedrag als ouder helemaal op je neemt, is niet realistisch. 
 
Je kind komt mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering en zal maandelijks een bedrag lenen bij DUO. Heb je als ouders geen bovenmodaal inkomen, dan kan een deel van de studiefinanciering een gift zijn. 
 
Daarnaast hebben de meeste studenten een bijbaantje om in de kosten te voorzien. Gemiddeld verdienen ze 417 euro bij, weet Nibud. 
 
Ook heeft je kind mogelijk recht op huurtoeslag (max. 432,51 per maand). Maar dan moet het een kamer met eigen deur, keuken en toilet hebben. En de woning mag niet te duur zijn. Omdat dit per student sterk verschilt, laten we de eventuele toeslag er ook even buiten.
 
Stel nu dat je als ouder maandelijks 235 euro bijdraagt in het levensonderhoud, de helft van wat je kind zou moeten lenen. Opgeteld over vier jaar heb je het dan over 11.280 euro. 
 
Waarmee het totaal op een meer realistische 21.942 euro komt, afgerond 22.000 euro.
 
Je kind zou dan nog met een studieschuld van maximaal 11.280 euro zitten, mocht het niet in aanmerking komen voor aanvullende studiefinanciering als gift. De gemiddelde studieschuld bedraagt overigens 13.700 euro (cijfer CBS in 2019).
 

Hoeveel moet je sparen of beleggen?

Grofweg kun je dus met 22.000 euro vier jaar collegegeld, het lesmateriaal en de helft van wat je kind als student voor levensonderhoud zou moeten lenen voor je rekening nemen. Hoe kom je nu aan dit bedrag?
 
We gaan er even van uit dat je bereid bent om te beleggen. Dit wil niet iedereen en je hebt er gezien de te verwachten schommelingen van de markt ook jaren voor nodig. Slim is om zowel te sparen als te beleggen, over een zo lang mogelijk periode.
 
Om ongeveer 22.000 euro te hebben op het moment dat je kind 18 jaar wordt, moet je bijvoorbeeld de volgende bedragen beleggen en/of sparen.
 

Beginnen bij de geboorte (18 jaar lang):

- maandelijks 70 euro beleggen (100% beleggen)
- of maandelijks 77 euro inleggen (50% beleggen, 50% sparen)
- of maandelijks 86 euro sparen (100% sparen)
 

Beginnen bij leeftijd 12 jaar (6 jaar lang):

- maandelijks 277 euro inleggen (100% beleggen)
- of maandelijks 294 euro sparen (100% sparen)
- eenmalig 2.000 euro + maandelijks 249 euro inleggen (100% beleggen)
- of eenmalig 2.000 euro + maandelijks 257 euro inleggen (50% beleggen, 50% sparen)
- of eenmalig 2.000 euro + maandelijks 266 euro inleggen (100% sparen)
 
Deze voorbeelden zijn berekend met de Doelplanner van ASN Bank. Waarbij is gekozen voor beleggen met neutraal risico en sparen met een gemiddeld resultaat. Werkelijke resultaten kunnen heel anders zijn.
 
Check ook het Geldplan van het Nibud, speciaal voor ouderen met (toekomstig) studerende kinderen.
 

(door Ton Hermans, 25 augustus 2020; Bronnen: DUO, Nibud, CBS, ASN Bank)