Aandelen kopen, hoe gaat dat?

Zelf beleggen is goedkoper dan laten beleggen. Maar slapend rijk worden is er niet bij. Je hebt er wel wat kennis en inzicht voor nodig én je moet houden van een beetje spanning.

Past zelf beleggen bij jou? Dan kun je online een beleggingsrekening openen en je eerste aandelen aanschaffen. Dat kan vaak in een speciale app. Zo word je een wandelende beurshandelaar.

Eerst een beleggingsrekening openen

Als je wilt gaan beleggen, heb je een beleggingsrekening nodig. Die kun je vaak wel openen bij je eigen bank, maar het is slim om ook te kijken naar onlinebrokers.

Dat zijn bedrijven die namens beleggers handelen op de beurs. Je kunt namelijk niet rechtstreeks kopen en verkopen op de Amsterdamse effectenbeurs, laat staan op Wall Street of andere beurzen wereldwijd. Via een onlinebroker kan dat wel, al zijn er wel verschillen in het aanbod en in de kosten.

Een groot voordeel van onlinebrokers in vergelijking met traditionele banken is de lage prijs. Kijk bijvoorbeeld naar de kosten voor het beheer van je portefeuille en de kosten per aan- en verkooporder. Een lage prijs is gunstig voor je rendement.

Maar er zijn nog meer punten om op te letten. Denk aan de financiële informatie en rekentools die de broker aanbiedt, de gebruiksvriendelijkheid van de website en de app en de klantenservice. Broker gekozen? Dan kun je de beleggingsrekening openen.

Geld storten

Aandelen kopen en verkopen doe je via de website of de app van de broker. In beleggersjargon heet dat een handelsplatform. Namen van zulke platforms zijn bijvoorbeeld Webtrader (Degiro) of Webfiliaal (Flatex). Je kunt hier alles doen wat je als belegger nodig hebt.

Voordat je kunt gaan handelen, moet je eerst geld overmaken naar je beleggingsrekening. Vaak kan dat op verschillende manieren, bijvoorbeeld via iDeal of bankoverschrijving. Je ziet deze betaling aan jezelf vervolgens staan in je geldrekening, ook wel ‘contantrekening’ genoemd. Daarnaast heb je een ‘depot’ of ‘portefeuille’, waarin de waarde van je beleggingen staat. Als je begint met beleggen is dat nul euro. Maar daar gaat verandering in komen.

Aandeel kiezen

Als je zelf belegt, ben je zelf verantwoordelijk voor de aandelen die je koopt en verkoopt en tegen welke prijs. Dat is een groot verschil in vergelijking met beleggen in een actief beheerd beleggingsfonds bijvoorbeeld. Zo’n fonds heeft een beheerder die al het werk doet om de doelstellingen van het fonds te realiseren.

Als je zelf belegt, moet je ook zelf een plan maken, kiezen welke aandelen, obligaties of andere instrumenten daarbij passen én in de gaten houden of het met de koersen de goede kant op gaat. De meeste brokers helpen hun klanten met allerlei analyses en grafieken, maar uiteindelijk maak je zelf een keuze.

Aandeel kopen

Welke stappen je precies moet doorlopen om een aandeel te kopen, verschilt per platform. Je kunt bijvoorbeeld de naam van het aandeel in het zoekvak invullen. Alle aandelen hebben ook een ISIN-code, een unieke code van 12 tekens. Ook deze code kun je gebruiken om een aandeel te zoeken.

De verschillende platforms hebben daarnaast manieren om het aanbod te filteren, bijvoorbeeld per beurs. Aandeel gevonden? Bekijk dan de informatie die de broker beschikbaar stelt, zoals de prijs (bied- en laatkoers) en het koersverloop in het verleden. Wil je kopen, dan klik je op de koop- of orderknop.

In het scherm dat opent kun je verschillende keuzes maken, zoals het aantal aandelen dat je wilt kopen en het ordertype. Het belangrijkste om te weten is het verschil tussen een limietorder en een marketorder.

• Bij een marketorder koop je het aandeel onmiddellijk tegen de geldende koers. Als de beurs op dat moment gesloten is, wordt de aankoop bij het openen van de beurs uitgevoerd, ook tegen de dan geldende koers. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je genoeg op je geldrekening hebt staan.

• Wil je het aandeel wel kopen, maar alleen tegen een bepaalde maximumprijs? Dan kun je een limietorder geven. Hierin vul je de maximumprijs in die je wilt betalen.

Je kunt kiezen of een limietorder één dag of langer geldig blijft. Als de prijs van het aandeel vandaag boven je maximumprijs uitstijgt, maar morgen eronder zakt, dan wordt het bij een doorlopende order alsnog aangekocht.

Orderboek en portefeuille

In je orderboek kun je zien of een order is uitgevoerd of nog in de wacht staat. Is de aankoop voltooid, dan is het bedrag op je geldrekening afgenomen en is de waarde van je portefeuille toegenomen.

Dat bedrag hoeft niet gelijk te zijn. Eventuele kosten gaan ervan af. Bovendien schommelt de waarde van aandelen constant. Die ontwikkeling kun je voortaan via het handelsplatform in de gaten houden.

Wil je in de toekomst meer dezelfde aandelen kopen? Dan kun je dat ook doen via je portefeuille. Klik of tik op het aandeel om een nieuwe aankoop te starten.

(door José Mast, 12 februari 2020)

Lees ook:

Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?

Zeven niet domme vragen over beleggen

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Met hoeveel geld beleggen Nederlanders?

Wat is een beleggingsfonds - en is het iets voor jou?

Tien leuke weetjes over andere beleggers

Waarom is beleggen populair tijdens de coronacrisis?

Zelf online een financieel product regelen: de voor- en nadelen


Vergelijk hier de beste brokers