Waarom beleggen populair is tijdens de coronacrisis
Nadat in februari en maart van dit jaar de beurskoersen wereldwijd onderuitgingen als gevolg van coronamaatregelen, nam de toestroom van nieuwe beleggers alleen maar toe. Alle brokers ontvingen honderden tot duizenden nieuwe klanten per dag. Waarom is beleggen nu zo immens populair?
De interesse voor beleggen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Broker Degiro noteerde in januari en februari van dit jaar al 51.000 nieuwe rekeningen. Maar toen in maart de beurskoersen kelderden, openden nieuwe beleggers doodleuk nóg eens 86.000 rekeningen.
Al die beleggers deden 10,8 miljoen transacties in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is bijna 2,5 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.
Degiro is niet de enige broker die nieuwe klanten verwelkomde. Vanaf medio maart is via vergelijkingssite Beleggingsrekeningen.nl een recordaantal rekeningen geopend.
Bij Binckbank bijvoorbeeld meldden zich honderden nieuwe klanten per dag, twee tot vijf keer zoveel als normaal. Het personeel werkte in het weekend door. Desondanks duurde het openen van een rekening langer. Net als bij Lynx en Tradersonly, twee brokers die in trek zijn bij gevorderde beleggers.
Ook banken boekten records in beleggingsrekeningen, zowel in Nederland als daarbuiten.
Waarom uitgerekend nu instappen?
Je moet kopen als het bloed door de straten stroomt, is een bekende beurswijsheid. Maar wat is de gedachte erachter?
Nu beginnen met beleggen is in ieder geval spannend. Vergelijk het met een ritje in de achtbaan. De koersen kunnen morgen weer hoger zijn, maar ook lager. Dat brengt wat spanning in het bestaan waarin veel mensen meer thuis zitten, meer tijd hebben en leuke verzetjes moeten missen.
In de maand april hebben veel nieuwe beleggers al kunnen genieten van een mooie stijging. En iedere dag is het weer een verrassing wat er nu weer gebeurt.
Maar er zijn meer redenen om juist nu te beginnen met beleggen. Aandelen over de hele wereld zijn als het ware in de uitverkoop. De AEX verloor 25 procent. Een hogere korting krijg je maar zelden.
Het lijkt dus een goed moment om aandelen te kopen van bedrijven die in de kern gezond zijn en die een goede kans maken om sterk uit de crisis te komen. Het is logisch dat beleggers verwachten dat de beurswaarde van die bedrijven alleen maar zal stijgen.
Veel mensen hebben op deze uitverkoop gewacht om hun slag te slaan. Ze hebben geleerd van fouten in het verleden. Toen stapten veel mensen juist in bij hoge koersen, aangelokt door de verhalen van beleggers die hen voorgingen.
Maar als een koers al hoog is, betaal je een hoge prijs voor je aandelen. Om daarvan te kunnen profiteren, moeten de koersen nóg verder stijgen. En dat gebeurt nu eenmaal niet altijd.
Is het echt zo slim?
Actief handelende particuliere beleggers bij Binckbank denken dat de financiële markten de coronacrisis snel te boven zullen komen. Dat blijkt uit een enquête en dataonderzoek van Binckbank.
Ruim 70 procent verwacht dat de beurzen de rest van dit jaar positief zullen presteren. Daarom is 55 procent nu actiever dan gemiddeld. In maart bestond twee derde van hun aandelentransacties uit kooporders.
In april hebben deze optimistische beleggers gelijk gekregen. De beurzen herstelden zich die maand wonderwel. Maar achteraf is het altijd makkelijk het goede instapmoment aan te wijzen. Als je instapt tijdens een crisis, weet je niet of je wel echt het dieptepunt van de crisis hebt gekozen.
Dalende koersen kunnen ook worden gevolgd door nog verder dalende koersen. En gedeeltelijk herstelde koersen kunnen ook weer opnieuw gaan dalen. Wanneer de bodem is bereikt en de lijn weer gestaag omhooggaat, zal blijken in de loop van de tijd. Maar dát het een keer gebeurt, is in het verleden wel steeds gebleken.
Lange horizon helpt
Even snel winst maken door in een crisis aandelen te kopen is dus nog niet zo makkelijk. Maar als je de tijd hebt om te wachten, dan is er een goede kans dat je uiteindelijk gaat profiteren van je beleggingen.
Daarom is het voor jongeren nu een goede tijd om te beginnen. Volgens Degiro zijn veel van de nieuwe beleggers onder de veertig. Dan heb je de tijd om geduldig te zijn. Als je dan ook nog eens goed spreidt over verschillende landen en sectoren en regelmatig inlegt, minimaliseer je de kans op sterke tegenvallers.
Je hoeft als nieuwe beleggers trouwens niet meteen zelf te gaan handelen op de beurs. Je kunt ook rustig aan beginnen met beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen of in ETF’s, beleggingsfondsen die een bepaalde index volgen. Of je kiest een broker die jou het beleggingswerk uit handen neemt.
Ervaren beleggers
Het zijn niet alleen nieuwelingen die nu druk aan het handelen zijn. Ook veel ervaren beleggers proberen van de lage koersen te profiteren. Dat betekent niet dat beleggers hun beleggingsstrategie opeens loslaten. Vaak blijft een goed gespreide portefeuille de basis en kopen ze daarnaast extra aandelen die voorheen te duur waren.
Maar ervaren beleggers die geleidelijk blijven inleggen, profiteren net zo goed. Dan koop je de ene maand dure aandelen en de andere maand goedkope. Zo verklein je het risico dat je net op het verkeerde moment begint. En als je geen maand overslaat met inleggen, weet je in ieder geval zeker dat je óók aandelen koopt tegen bodemkoersen.
(door José Mast, 5 mei 2020; Bronnen: Beleggingsrekeningen.nl, FD, ANP, Degiro, Binckbank, Beleggersbelangen, PZC)
Lees ook:
Aandelen kopen, hoe gaat dat?
De belegger is ineens een stuk jonger
Tien leuke weetjes over andere beleggers
Zeven niet domme vragen over beleggen
Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?
Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?
Hoe kun je beleggen met weinig geld?
Met hoeveel geld wordt gemiddeld belegd?
Vergelijk hier de beste brokers