De belegger is ineens een stuk jonger

De gemiddelde leeftijd van een belegger is enorm gedaald sinds de uitbraak van corona. Meer jonge mensen zijn gaan beleggen. Dat zien we in een internationaal onderzoek van de Deense Saxo Bank, een van Europa's grootste beleggingsinstellingen.

Een mannelijke belegger is op dit moment gemiddeld 35 jaar. Net voor de corona-uitbraak was dat nog precies 40 jaar. Zo is de gemiddelde man die op de beurs handelt dus plots vijf jaar jonger geworden.

Bij de dames is er een vergelijkbare, maar iets kleinere leeftijdsdrop te zien. Vrouwelijke beleggers zijn nu gemiddeld 38 jaar in plaats van 42, zoals aan het begin van 2020.

Dit alles komt doordat veel jonge mensen zijn gaan beleggen tijdens de lockdowns.

AFM en DeGiro zien dezelfde trend

Deze cijfers passen prima in het beeld dat de AFM vorige week al schetste in zijn nieuwste Consumentenmonitor.

De financieel toezichthouder schrijft hierin dat het aantal beleggende Nederlanders in 2020 is gegroeid met zo'n 160.000 nieuwkomers. Meer dan de helft daarvan is jonger dan 35 jaar.

Onlinebroker DeGiro signaleerde deze leeftijdstrend enkele maanden geleden ook al. De populaire beleggingsdienst merkte in een kwartaalverslag op dat de meeste van zijn nieuwe klanten rond de dertig jaar zijn.

De verjongingstrend onder beleggers is dus bij meerdere partijen in de branche te zien. De AFM zegt dat nu een op de vijf van alle beleggers tussen 18 en 35 jaar is.

Groeiende interesse, niet alleen vanwege corona

Volgens Saxo is er onder jongeren duidelijk een toenemende interesse in beleggen. De coronapandemie speelt daarbij een grote rol. De opvallende leeftijdsdrop valt namelijk samen met de uitbraak van het virus.

Door de lockdowns hebben mensen meer tijd gekregen om te beleggen, én ook meer budget. Een heleboel spaargeld kan immers niet worden gespendeerd aan bijvoorbeeld vakanties en uitgaan.

Maar lockdowns zijn niet de enige aanjager, er spelen nog meer factoren.

Volgens Saxo-strateeg Peter Garnry is er erg veel media-aandacht voor technologieaandelen en voor de opmars van cryptomunten. In dat laatste zijn veel jongeren en vrouwen geïnteresseerd, zegt Garnry.

Verder speelt uiteraard ook de extreem lage rente een rol. Die is een plaag voor menig spaarder die zijn saldo wil zien groeien.

Behoefte aan rendement

Volgens de AFM telt Nederland nu zo'n 1,6 miljoen beleggers, wat neerkomt op een op de vijf huishoudens. Voor precies twee derde van de nieuwkomers daaronder is de behoefte aan meer rendement de belangrijkste reden om te gaan beleggen, zo tekent de toezichthouder op.

Meer dan de helft (53 procent) voelt zich aangemoedigd door het gemak waarmee een beleggingsrekening kan worden geopend.

Vier van de tien starters zeggen dat zij al langer wilden beleggen, maar naar een geschikt moment zochten om te beginnen. De coronacrisis lijkt een goed instapmoment vanwege stijgende koersen en door de plotse beschikbaarheid van tijd en geld.

Indexfondsen winnen aan populariteit

Aandelen en beleggingsfondsen zijn onder alle beleggers het populairst. Deze beleggingsvormen komen beide bij ruim de helft (54 procent) van de beleggers voor.

Indexfondsen winnen het meest aan populariteit. Nu heeft een op de vijf beleggers (19 procent) een of meer indexfondsen (ETF's). Vorig jaar was dat nog 13 procent.

Een indexfonds is een kopie van een bepaalde beursindex en heeft betrekkelijk lage kosten. Daarmee is zo'n fonds ook geschikt voor wie weinig kennis van beleggen heeft.

Van de beleggers onder 35 jaar bezit ruim een op de drie (37 procent) een of meer indexbeleggingsfondsen.

(door Ton Hermans, 22 april 2021; Bronnen: Saxo Markets, AFM Consumentenmonitor; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Waarom is beleggen populair tijdens de coronacrisis?

Na recordjaar willen nóg meer mensen gaan beleggen

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?

Aandelen kopen, hoe gaat dat?

Zeven niet domme vragen over beleggen

Jongeren snappen financiële info niet

 


Vergelijk hier de beste beleggingsrekeningen voor zelf beleggen