Na recordjaar willen nóg meer mensen gaan beleggen

Nederland telt nu meer beleggers dan ooit – en de kans is groot dat dit recordaantal nog verder gaat toenemen in 2022. Dertien procent van alle Nederlanders die nu níet beleggen heeft namelijk het voornemen om dat komend jaar wel te gaan doen. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar.

Volgens het onderzoeksbureau, dat aan ruim 37.000 Nederlanders vragen stelde, is het aantal beleggers in ons land afgelopen jaar tot recordhoogte gestegen. De groep huishoudens die beleggen is met liefst twaalf procent gegroeid tot bijna 2 miljoen – 1,96 om precies te zijn.

Dat zijn meer beleggers dan in voormalig recordjaar 2000, toen de teller bleef steken op 1,9 miljoen. Volgens Kantar stijgt het aantal Nederlanders dat belegt al zes jaar onafgebroken. Dat is nooit eerder vertoond.

Wel is de toename ietsje minder dan in 2020. Toen was er een groei van zeventien procent.

Nieuwe beleggers zijn jonger

Beleggen is niet meer iets wat alleen oudere mannen doen. Nieuwkomers zijn over het algemeen jonger en ook vaker vrouw dan in het verleden.

De gemiddelde leeftijd van een belegger is nu 49 jaar, waar dat tien jaar geleden nog 53 was. Nieuwkomers zijn gemiddeld 38 jaar, weet Kantar.

Ook blijken meer vrouwen te zijn begonnen met beleggen. Normaal is in bijna driekwart van de beleggende huishoudens de man de hoofdkostwinner. Dat percentage is nu geslonken tot precies twee derde.

Goed voornemen: alsnog beginnen met beleggen

Veel mensen zijn optimistisch gestemd over het beursklimaat. Zolang er geen gekke dingen gebeuren met koersen, blijft dat positieve gevoel ook in 2022 overeind, zegt Kantar.

Dertien procent van de niet-beleggende Nederlanders wil komend jaar namelijk toch beginnen. Dat zou betekenen dat er een nieuw record zal worden gevestigd, met voor het eerst meer dan 2 miljoen beleggende gezinnen.

Cryptomunten erg populair

Wat zeker ook meespeelt in deze cijfers, is de populariteit van cryptobeleggen. Uit een ander nieuw onderzoek van Kantar blijkt dat 1,6 miljoen Nederlanders momenteel cryptomunten bezit. Een op de drie van hen is afgelopen jaar ingestapt.

Volgens Kantar gaat het hier beslist niet alleen om jongeren. Ook dertigers en veertigers, meestal mannen, beleggen in cryptomunten.

Voor 2022 worden nog meer cryptobeleggers verwacht. Kantar denkt aan 400.000 Nederlanders die komend jaar gaan beginnen, ondanks dat de waarde snel kan veranderen, zowel in gunstige als ongunstige zin.

Neemt allemaal niet weg dat de meeste Nederlanders nog steeds afzijdig blijven van beleggen, in welke vorm dan ook. Dat gold dit jaar voor drie op de vier landgenoten.

(door Ton Hermans, 22 december 2021; Bron: Kantar, Foto: Shutterstock)

Vergelijk hier de beste beleggingsrekeningen voor zelf beleggen


Lees ook:

Waarom beleggen populair is tijdens de coronacrisis

Waarom beleggen populair is onder millennials

De belegger is ineens een stuk jonger

Met hoeveel geld belegggen Nederlanders?

Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?

Aandelen kopen, hoe gaat dat?

Wat is een beleggingsfonds - en is het iets voor jou?

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Tien leuke weetjes over andere beleggers