Waarom beleggen zo populair is onder millennials

Maar liefst 42 procent van de millennials – jongvolwassenen onder dertig jaar – is bezig met beleggen. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van de Rabobank en het Nibud. 

Dat beleggen populair is onder jongvolwassenen is eigenlijk logisch, zo maken we op uit het verslag.

Wie nu jong is, groeit op met het aanhoudende nieuws dat sparen niets oplevert. De rente is vrijwel nul, helemaal nul of zelfs negatief. Tegelijktertijd hebben millennials de beurs alleen maar zien stijgen, zeker de afgelopen jaren.

Hierbij moeten we wel opmerken dat het onderzoek nog dateert van vóór de oorlog in Oekraïne. Sindsdien staat de beurs erg onder druk, wat het beeld op termijn misschien verandert.

Bereidheid om te beleggen is bovengemiddeld

Adverteerders spelen ook handig in op het positieve sentiment over beleggen. Reclames missen zeker hun effect niet, merkte de AFM onlangs al op.

Volgens de toezichthouders belegt momenteel een op de vijf Nederlandse huishoudens. De afgelopen twee jaar is het aantal particuliere beleggers toegenomen met elf procent.

Onder jongvolwassenen is de bereidheid tot beleggen nog veel groter. Van de 100 millennials in de leeftijd van 18 tot 30 jaar beleggen er maar liefst 42.

Dat doen ze niet allemaal op dezelfde manier. Veertien van hen kiezen voor de traditionele methode, dat wil zeggen beleggen in aandelen, obligaties of fondsen.

Vijftien jongeren beleggen zowel in aandelen als in cryptomunten en tien beleggen uitsluitend in crypto. Van het resterende aantal weten de onderzoekers niet waarin zij beleggen.

Meesten hebben ook spaargeld, maar niet altijd genoeg

83 procent van alle jongvolwassenen onder 30 heeft overigens ook geld op de spaarrekening. Maar dat is niet altijd een riant saldo.

Ruim een kwart van de jonge beleggers heeft minder dan 2.500 euro spaargeld. Volgens het Nibud moet je als alleenstaande jongere altijd minimaal 3.550 euro achter de hand hebben om financiële tegenvallers op te kunnen vangen.

Van de jongeren die alleen in crypto beleggen heeft zelfs bijna 40 procent te weinig spaargeld voor noodgevallen.

Te weinig kennis

Toch zijn de meeste jongeren zich wel bewust van de risico's, zo concludeert Rabobank. 77 procent van hen zegt dat je inderdaad alleen moet beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen, zoals instanties ook aanbevelen.

Maar aan de kennis over beleggen blijkt het toch ernstig te schorten. Zo denkt 62 procent onterecht dat je beter in één bedrijf kunt beleggen dan gespreid via een fonds, wat beduidend minder riskant is.

(door Ton Hermans, 24 maart 2022; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Na recordjaar willen nóg meer mensen gaan beleggen

De belegger is ineens een stuk jonger

Jongeren snappen financiële info niet

Zeven niet domme vragen over beleggen

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?

Wat is slimmer: sparen of beleggen voor je kind?

Aandelen kopen, hoe gaat dat?

Wat is een beleggingsfonds - en is het iets voor jou?

Wat moet ik weten als ik ga beleggen in een ETF?


Vergelijk hier de beste brokers