Zeven niet domme vragen over beleggen

Nog steeds leeft de misvatting dat beleggen iets is wat vooral zakenmannen en rijkelui doen. Je hoeft helemaal geen bergen cash te hebben, ook met een paar tientjes kun je al beginnen. Misschien is het juist heel slim als je dat al vanaf jonge leeftijd doet – met euro's die je makkelijk kunt missen.

Er zijn tientallen aanbieders van eenvoudige beleggingsrekeningen voor iedereen. Meestal zijn dat banken, verzekeraars of speciale beleggingsinstellingen, brokers in vaktaal.

De beste en betrouwbaarste rekeningen vind je hier op Geldnerds.nl.

Maar je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Hier zijn de antwoorden op zes vragen die je als beginnende belegger heel goed zou kunnen hebben.

1. Hoeveel geld heb ik nodig om te starten?

Enkele aanbieders hanteren een minimuminleg. Dat kan 25 euro zijn, 500 euro, 1.000 euro of nog meer.

Maar dan heb je het over beheerd beleggen of laten beleggen. Hierbij hoef je zelf geen aandelen te kopen, er wordt geautomatiseerd belegd met je inleg op basis van een profiel. Meestal is de drempel laag: 50 euro komt vaak voor.

Beleg je echter zelf op de beurs via een broker als Degiro of Binck, dan ben je volledig vrij op welk moment je een aankoop doet en voor hoeveel geld. Bij een broker krijg je een app of website waarop je zelf aandelen moet kiezen. Een minimum- of maximuminleg is er in dit geval niet.

Je hebt dus geen hoog startbedrag nodig. Verstandig is wel dat je belegt met een beperkt deel van het geld dat je over hebt. Investeer geen euro´s die je zeker nodig zult hebben voor iets anders.

2. Moet ik professioneel advies inwinnen?

Beleg je zelf bij een broker, dan moet je een hoop tijd investeren om kennis op te doen. Een adviseur kan je op weg helpen, maar je zult zelf de beurs moeten begrijpen en keuzes moeten leren maken.

Een broker geeft informatie over koersen en biedt soms webinars aan, maar hij zegt niet welke aandelen je vandaag moet kopen. Je bent op jezelf aangewezen.

Bij beheerd beleggen krijg je evenmin advies over individuele aandelen. Je moet eerst een lange vragenlijst invullen. Op basis van je antwoorden gaat er een robot aan de slag.

In beide gevallen blijf je zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Dus kun je zeker overwegen om een adviseur in te schakelen die jou helpt.

Hij zal je individuele situatie in kaart brengen en je doelen optekenen. Op basis daarvan kan hij je heel persoonlijk en gericht advies geven.

3. Wanneer kan ik beter wel een adviseur inschakelen?

We raden je aan om een adviseur in te schakelen als je veel geld wilt investeren maar geen ervaring of kennis van de beurs hebt. En zeker ook als je eigenlijk bang bent voor wat er gebeurt.

Vraag gewoon een offerte op bij een financieel adviseur in de buurt. Beleg je met kleingeld, dan is een adviseur mogelijk te duur.

Er zijn overigens een heleboel beleggers die voor hun plezier in effecten handelen met geld dat ze kunnen missen. Hoe serieuzer echter je plannen, en hoe groter je angst voor verlies, hoe meer aanleiding er is om toch hulp te zoeken van een professional.

Eén op de tien Nederlandse beleggers laat het beleggen over aan een adviseur.

4. Wat kost beleggen zonder advies?

Besluit je helemaal zelf aan het werk te gaan, dan bespaar je op de kosten van een adviseur. Je rendement wordt echter gedrukt door diverse kosten die de broker of vermogensbeheerder jou aanrekent.

Welke kosten er voorkomen, lees je in dit artikel op Beleggingsrekeningen.nl.

De beleggingsrekening zelf is vrijwel altijd gratis. Bij een broker betaal je hoofdzakelijk transactiekosten bij elke aan- of verkoop van aandelen. Deze variëren bijvoorbeeld van 2 tot 12 euro voor een aankoop ter waarde van 1.000 euro op de beurs van Amsterdam (Euronext).

Bij beheerd beleggen heb je deze transactiekosten niet. Ze zitten verwerkt in de managementfee: een jaarlijks percentage van je belegde vermogen dat je moet afdragen. Dat kan bijvoorbeeld 1 procent zijn, zoals bij Nationale-Nederlanden. Zijn je beleggingen duizend euro waard, dan betaal je aan het eind van het jaar dus een tientje.

Beleg je in fondsen, dan komen er nog extra kosten voor de fondsbeheerder bij. Deze kosten verschillen per fonds.

Wat kost alles bij elkaar?

Opgeteld moet je bij een broker rekening houden met een jaarlijks kostenpercentage van minimaal 0,40% en maximaal 1,81% van de totale waarde van je beleggingen. Het kostengemiddelde is 0,95%.

Laat je beheerd voor je beleggen, reken dan op minimaal 0,57% en maximaal 1,87%, gemiddeld 1,29% als totale kosten. Dit zijn cijfers van een recent Nederlands marktonderzoek.

Doorgaans heb je de laagste kosten als je zelfstandig belegt via een broker en niet te vaak handelt.

5. Hoelang moet ik minimaal beleggen?

Als je gaat beleggen zal soms de zon schijnen, maar het regent of onweert ook wel eens.

Negatieve uitschieters neutraliseer je door op zo lang mogelijke termijn te beleggen. Denk aan minstens 5 à 10 jaar, liefst nog langer.

De broker spreekt van "een horizon opstellen". Je gaat niet op heel korte termijn heel veel geld verdienen maar werkt toe naar een doel in de toekomst.

6. Wat gebeurt er precies met mijn geld?

Feitelijk leen je geld uit aan bedrijven en aan landen. Met een aandeel ben je mede-eigenaar van een bedrijf. Met een obligatie staat een bedrijf of land bij jou in het krijt, waarvoor je een soort rentevergoeding krijgt.

Aandelen en obligaties kun je heel gericht kiezen. Maar vaak zijn ze samengebracht in fondsen, die weer zijn onderverdeeld in thema's, regio's of sectoren.

Beleg je in een fonds dan ben je nooit eigenaar. Je doet mee aan een collectief dat investeert in meerdere organisaties en landen, of bijvoorbeeld in huizen en panden (vastgoed).

Er zijn ook allerlei duurzame beleggingsfondsen. Hierbij zorgt de fondsbeheerder ervoor dat je geld niet terechtkomt bij een fout bedrijf of regime en geen dierenleed of opwarming veroorzaakt.

7. Staat mijn geld vast?

Nee, je bent altijd vrij om je bezittingen te verkopen en je geld op te nemen. Tenzij je belegt op een geblokkeerde pensioenrekening.

Stoppen met vrij beleggen kan op elk moment. Hierbij loop je wel het risico dat je minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Dat is inherent aan beleggen.

Maar er kan een situatie ontstaan waarin je het geld dringend nodig hebt. Bijvoorbeeld bij verlies van je baan of ander onheil.

Of misschien heb je je doel al gehaald, of bijgesteld. Beleggingen kun je in principe altijd verzilveren en dat is een belangrijke plus.


(door Ton Hermans, 17 september 2020)


Lees ook:

Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?

Tien leuke weetjes over andere beleggers

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

Aandelen kopen, hoe gaat dat?

Wat is een beleggingsfonds - en is het iets voor jou?

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Met hoeveel geld beleggen Nederlanders?

Waarom is beleggen populair tijdens de coronacrisis?

Zelf online een financieel product regelen: de voor- en nadelen


Vergelijk hier de beste brokers