Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?

Als de spaarrente nul is, of zelfs negatief, is het logisch dat je overweegt om te beleggen. Je kunt zelf gaan beleggen of laten beleggen. Wat moet je kiezen?

Zelf beleggen

Zelf beleggen betekent dat je een beleggingsrekening opent en naar eigen inzicht aandelen, obligaties en fondsen koopt. Helemaal vrij en op je eigen computer, tablet of telefoon.

De beleggingsrekening open je gratis bij een online beleggingsbank, een zogenaamde broker. Voorbeelden zijn Binck, DeGiro, Flatex, Lynx en Saxo Bank.

Zij bieden je toegang tot de beurs via een zogenaamd handelsplatform. Daarop kun je effecten en fondsen zoeken, selecteren en kopen of verkopen.

Bij de brokers krijg je toegang tot een heleboel beurzen wereldwijd. Euronext en de bekende New Yorkse beurzen zitten er vrijwel altijd bij, maar het precieze aanbod verschilt per broker. Je kunt meestal ook de actuele koersen in real time bekijken.

Voor wie?

Zelf beleggen is eigenlijk alleen geschikt voor wie de tijd heeft om zich te verdiepen in de beurs.

Je maakt kans op hoge rendementen, maar ook op verlies van de waarde van de aandelen die je hebt gekocht. Het is belangrijk dat je niet in paniek raakt, dat je aan de lange termijn blijft denken en je totale investering spreidt over meerdere effecten en fondsen.

Omdat je zelf aan het stuur zit, is zelf beleggen meestal niet duur. Koop en verkoop je veel, dan zal dat je rendement echter drukken. Je betaalt namelijk kosten bij elke order die je doorgeeft aan de broker. (*)

Laten beleggen

Heb je geen kaas gegeten van de beurs en ook geen tijd om je erin te verdiepen, dan kun je beter kiezen voor laten beleggen, ook beheerd beleggen genoemd.

Hier zijn talloze aanbieders van, zowel brokers als banken en verzekeraars. En sinds kort ook zogenaamde fintechs, digitale aanbieders van beleggingsapps.

Bij laten beleggen hoef je zelf alleen na te denken over wat je doel is, hoeveel geld je daarvoor wilt inleggen (eenmalig of maandelijks) en hoeveel risico je wilt nemen. Op basis van deze input stelt de aanbieder een profiel van jou op.

Vervolgens wordt jouw profiel gekoppeld aan een of meer beleggingsfondsen van de aanbieder en wordt er automatisch voor je belegd, zonder dat je iets hoeft te doen. De inleg aanpassen of helemaal stoppen kan op ieder moment.

Waar wordt in belegd?

Meestal wordt er belegd in indexfondsen, ook ETF's genoemd. Deze fondsen leveren waarschijnlijk geen spectaculaire rendementen op, maar ze zijn niet duur omdat er geen fondsmanager dagelijks mee bezig is, zoals bij normale beleggingsfondsen.

Indexfondsen zijn namelijk kopietjes van een bestaande beursindex. Op de lange termijn vormen ze een interessant alternatief voor spaarrente. Maar je weet, garanties zijn er niet in de beleggingswereld.

Je krijgt geen advies

Laten beleggen verloopt geautomatiseerd. De broker doet al het werk voor jou, maar geeft geen advies. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je beleggingen. De vorderingen volg je in een app of op je pc.

Wil je wel advies, dan kun je nog kiezen voor vermogensbeheer. Maar daarvoor moet je meestal al over een zeker vermogen beschikken. Bij laten beleggen geldt meestal geen inlegdrempel, je kunt met elk bedrag beginnen.

(door Ton Hermans, 21 januari 2020)

* Bij Flatex, een Duitse aanbieder op de Nederlandse markt, is dit overigens gratis.

Lees ook:

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Aandelen kopen, hoe gaat dat?

Wat moet ik weten als ik ga beleggen in een ETF?

Met hoeveel geld beleggen Nederlanders?

Tien leuke weetjes over andere beleggers

Zeven niet domme vragen over beleggen

Waarom is beleggen populair tijdens de coronacrisis?

Wat is slimmer: sparen of beleggen voor je kind?

Zelf online een financieel product regelen: de voor- en nadelen


Vergelijk hier de beste brokers