Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Het is een misverstand dat beleggen alleen is weggelegd voor wie veel geld heeft. Ook met een kleine portemonnee heb je toegang tot allerlei producten die je helpen met investeren.

Hoewel je voor sommige beleggingsproducten een bepaald bedrag nodig hebt, zijn er voldoende aanbieders bij wie je al met één euro terechtkunt. Beleggen met letterlijk één euro heeft uiteraard weinig zin. Maar het is maar om aan te geven dat je niet per se duizenden euro's moet hebben om te beginnen.

Kennis van beleggen is mooi meegenomen. Heb je dat niet, dan is er nog geen man overboord. Er zijn talloze banken die geautomatiseerd voor jou beleggen, op basis van wat jij vooraf aangeeft. Je hoeft je niet te verdiepen in aandelen of de beurs, je bepaalt altijd zelf hoeveel je inlegt en je mag op elk moment alles aanpassen.

Spreekt dit jou aan, kijk dan in het overzicht van Laten beleggen op beleggenvergelijking.nl. Daarin vind je allerlei aanbieders die je het beleggen volledig uit handen nemen. Voor de meeste producten geldt geen minimuminleg, of een lage drempel van 50 euro.

Tips voor wie met weinig geld wil beleggen

Hier zijn vijf tips voor wie een bescheiden portemonnee heeft maar toch wil beleggen. Het is slim om de volgende principes na te leven.

1. Begin vroeg en heb geduld

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter. Ook met weinig geld kun je een aardige cent opbouwen als je voor de zeer lange termijn gaat en de kunst verstaat om van het vermogen af te blijven. Liefst minimaal 10 jaar. Afblijven betekent overigens niet dat je niet moet overstappen naar een andere aanbieder, als je beleggingen daar goedkoper zouden zijn.

2. Leg elke maand in

Als je elke maand automatisch een relatief klein bedrag inlegt, bouw je geruisloos een leuk bedrag op zonder dat je het merkt of voelt. Elke maand inleggen is ook een verstandige methode. Je geld wordt dan namelijk gespreid over meerdere aankopen.

3. Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Beleg nooit met geld dat je eigenlijk nodig hebt om je rekeningen te betalen. Probeer te beleggen met euro's die je over hebt of uitgeeft aan dingen die je misschien niet echt nodig hebt.

Bezuinig je bijvoorbeeld elke werkdag op een kop koffie van 2,50 euro, dan levert je dat elke maand 50 euro op om mee te investeren. Vijftig euro is op de lange termijn een behoorlijke inleg. Hou je dit twintig jaar vol, dan kun je eindigen met 25.000 euro, bij beleggen met neutraal risico.

Tip: Peaks is een leuke app waarmee je belegt met digitaal wisselgeld. Al je betalingen en overschrijvingen worden automatisch naar boven afgerond. Zo beleg je ongemerkt met kleine beetjes.

4. Kies een aanbieder met lage kosten

De kosten van de bank of broker drukken je rendement. Het duurst zijn doorgaans beleggingsfondsen, die 1% tot soms wel 2,5% van je opbrengst kunnen opslorpen. Laat je automatisch beleggen, dan gaat je geld vrijwel altijd naar fondsen. Kijk dan of er in indexfondsen kan worden belegd. Die zijn relatief goedkoop (zie verderop, tip 5).

De goedkoopste manier van investeren is zelf beleggen via een broker. Maar dan moet je je wel verdiepen in aandelen en de beurs, en liefst niet te vaak aan- en verkopen. Dat verhoogt de kosten namelijk.

Handel je inderdaad weinig, kies dan een broker die geen servicefee als vergoeding vraagt. Dat is een jaarlijks percentage van je belegde vermogen. De transactiekosten zijn in dit geval minder belangrijk. Handel je wel heel veel, kies dan de broker met de laagste transactiekosten.

Tip: Brokers met lage transactiekosten en geen servicekosten zijn DeGiro, Flatex en Lynx.

5. Kies voor indexfondsen

Indexfondsen hebben zich bewezen als uitstekende belegging voor iedereen, zowel leken als professionele beleggers. Indexfondsen (ETF's in vaktaal) hoeven niet actief te worden beheerd door experts, omdat ze automatisch een beurs nabootsen. Ze hebben daardoor lage kosten.

Op de lange termijn presteren ze meestal ook beter dan gewone fondsen. Kies echter geen huisindexfondsen van je bank, die zijn weer relatief duur.

Tip: Beleggen in indexfondsen kan onder meer bij Binck met Binck Forward.

(door Ton Hermans, 21 januari 2020)

Lees ook:

Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?

Aandelen kopen, hoe gaat dat?

Zeven niet domme vragen over beleggen

Waarom beleggen populair is onder millennials

Wat moet ik weten als ik ga beleggen in een ETF?


Vergelijk hier de beste brokers