Tien leuke weetjes over andere beleggers

Als je begint met beleggen, ben je vast ook benieuwd hoe anderen te werk gaan. Hier zijn 10 interessante weetjes over het gedrag van Nederlandse beleggers. De cijfers konden we opvissen uit een nieuw onderzoek van de AFM.

1. Een op de zes Nederlanders belegt

Op dit moment belegt ongeveer een op de zes Nederlanders. 16% van de Nederlanders belegt zelf, 4% zegt dat iemand anders in het huishouden dat doet.

De helft van de Nederlanders (51%) heeft nog nooit belegd en is ook niet van plan om dat binnenkort te gaan doen.

Meest gehoorde redenen om niet te beleggen zijn "te riskant" en "te weinig kennis". Een op de drie Nederlanders heeft überhaupt geen interesse.

2. Zes op de tien beleggen zelf

Van alle mensen die wél beleggen doen zes op de tien dat door zelfstandig en zonder advies aandelen of andere effecten te kopen, bijvoorbeeld via een internetbroker.

Drie op de tien laten geautomatiseerd beleggen. Slechts één op de tien gaat nog naar een adviseur.

3. Kwart van de portefeuilles is 'klein'

Denk je dat elke belegger bulkt van het geld? Dat klopt niet. Van een kwart van de beleggers is de portefeuille minder dan €5.000 waard. Hetzelfde geldt voor 35% van de beleggers die via een app investeren.

Toch heeft liefst 12% van de beleggers meer dan een ton. Een even grote groep heeft geen idee hoeveel zijn portefeuille waard is.

4. Elke week checken - of elke dag?

De helft van de beleggers zegt elke week minimaal één keer te kijken naar de waarde van hun aandelen of portefeuille. Van de zelfbeleggers checkt zelfs een op de drie dagelijks.

Van degenen die laten leggen via vermogensbeheer kijkt 13% dagelijks en 33% slechts één keer per jaar.

5. Ook een beetje spaargeld

Een kwart van de Nederlandse beleggers zegt ook nog meer dan €50.000 op de spaarrekening te hebben staan.

6. De rijkste beleggers

Een doorsnee 75-plusser heeft vijf keer meer belegd vermogen dan een doorsnee dertiger. 85-plussers vormen met gemiddeld 56.400 euro de leeftijdsgroep van rijkste beleggers.

7. Ik ben goed in beleggen

Het beeld dat beleggers van hun eigen prestaties hebben, hangt sterk af van het risico dat ze nemen. Grappig: risicozoekende beleggers denken vaak dat zij beter kunnen beleggen dan anderen.

8. Hoogopgeleid, te weinig kennis

Opmerkelijk: hoogopgeleiden denken vaker dat zij níet genoeg kennis hebben om te beleggen dan laagopgeleiden. Laagopgeleide beleggers omschrijven zichzelf vaker als voorzichtig.

9. Hoeveel transacties?

Ervaren beleggers doen elk jaar meer effectentransacties dan beginnende beleggers. Ruim de helft van de ervaren beleggers (57%) doet er minimaal vijf.

Een ervaren belegger is iemand die al zeker vier jaar actief is. Er zijn bijna geen ervaren beleggers die helemaal geen transacties doen (1%).

10. Voor de lol

Een op de drie zelfbeleggers zegt te beleggen voor de lol of de uitdaging. Ook een op de drie heeft een heel specifiek doel.

Meer dan de helft van de zelfbeleggers (54%) heeft als belangrijkste doel zijn vermogen te behouden. Slechts een op de acht wil de opbrengst van de belegging consumeren.

(door Ton Hermans, 13 maart 2020; Bron: AFM)

Lees ook:

De belegger is ineens een stuk jonger

Zeven niet domme vragen over beleggen

Met hoeveel geld beleggen Nederlanders?

Hoeveel geld heb ik nodig om te beleggen?

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Wat is slimmer: zelf beleggen of laten beleggen?

Aandelen kopen, hoe gaat dat?


Vergelijk hier de beste brokers