Hoe jongeren hun bankrekening kiezen

Je zou verwachten dat jongeren massaal kiezen voor moderne beleggingsapps van digitale banken. Maar dat valt tegen. Ze kiezen meestal de bank van hun ouders.

Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Capco, dat peilde bij Britse jongeren. Liefst 71 van de 100 jongeren kiezen de bank die de voorkeur heeft van de ouders.

Eigenlijk is dit niet heel verrassend. Veel ouders openen al een rekening voor hun kind als dat nog een baby is of een bepaalde leeftijd bereikt. Meestal doen ze dat bij de bank waar ze zelf al jaren klant zijn – misschien ook wel sinds hun kinderjaren.

Slechts een kwart maakt eigen keuze

Maar acht procent van de jongeren baseert zijn keuze op het productaanbod, oftewel de kenmerken van een bankrekening. Zeven procent valt voor een cadeautje dat wordt aangeboden. Een op de honderd jongeren gaat af op een aanbeveling van een vriend of vriendin.

De rest weet het niet of heeft zijn keuze gebaseerd op bijvoorbeeld reclame of iets anders.

Capco onderzocht Britse jongeren. Het bureau neemt aan dat hun motivatie niet afwijkt van die van andere Europese leeftijdgenoten.

Neobanken moeten zich richten op ouders

Volgens Capco is er weinig reden om aan te nemen dat neobanken als Revolut, Starling en andere aanbieders van vlotte apps zoals het Nederlandse Bunq de gevestigde bankorde onderuit gaan vegen.

Willen deze nieuwe banken jongeren kunnen bereiken, dan zullen ze via hun ouders moeten communiceren, concludeert onderzoekster Harriet Webster van Capco. Ook omdat jongeren steeds langer thuis blijven wonen en zodoende veel financiële zaken van hun ouders leren.

Revolut heeft dat al begrepen. De neobank lanceerde vorige maand een betaalapp voor jongeren van 7 tot 17 jaar.

(door Ton Hermans, 3 april 2020; foto: Bunq)

 

Lees ook: 

Jongeren snappen financiële info niet

Waarom niemand wil betalen voor een betaalrekening

Acht goede redenen om bankrekeningen te vergelijken

Gezamenlijke rekening openen: goed idee of niet?

Zelf online een financieel product regelen: de voor- en nadelen


Vergelijk hier de beste bankrekeningen

Vergelijk hier de beste jongerenrekeningen