Gezamenlijke rekening: een goed idee of juist niet?

Een gezamenlijke rekening is nuttig voor wie gaat samenwonen. Maar je hoeft helemaal geen partners te zijn. Ook met je vrienden kun je een gezamenlijke rekening openen. Of met familieleden zoals je vader, moeder, broer of zus. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening heet voor de bank een en/of-rekening. Dat houdt in dat elke rekeninghouder vrij is om er uitgaven van te doen, zonder dat hij telkens toestemming moet vragen aan de ander. Ook de bank bemoeit zich daar niet mee. Die gaat ervan uit dat jullie de rekening samen kunnen beheren.

Dat betekent dat je elkaar volledig moet vertrouwen. Koopt je partner staatsloten van 1.000 euro, dan kun je niet aan de bank vragen om dat terug te draaien. Zulke dingen moet je zelf onderling afspreken. Kom je rood te staan, dan ben je ook daar samen verantwoordelijk voor.

Nadeel van een gezamenlijke rekening

Daarmee hebben we een van de belangrijkste nadelen al genoemd. Je opent de rekening meestal op een moment van welbevinden. Mocht het ooit minder goed gaan tussen jullie, dan zou er ruzie kunnen ontstaan over geld. De gezamenlijke rekening kan dan zelfs een aanleiding zijn voor heibel of onvrede, als je er geen goede afspraken over maakt.

Onze tip is daarom dat je de gezamenlijke rekening alleen gebruikt voor uitgaven die je altijd deelt. Zoals de huur of hypotheek, de energierekening en wellicht de boodschappen. Maar voor die laatste kun je dan wel beter een budget stellen.

Voor je meer persoonlijke uitgaven houd je allebei een eigen rekening aan. Mogelijk voorkom je daar ook mee dat je een schuldgevoel krijgt over bepaalde aankopen. En zo is jullie geld ook nog eens gespreid. Is er een storing bij de gezamenlijke bank? Dan kun je nog altijd van een andere rekening betalen.

Mocht je ooit uit elkaar gaan, dan heb je ook voordeel bij beperkt gebruik van een gezamenlijke rekening. De financiële afwikkeling kan gecompliceerd zijn als je alles van één rekening doet.

Een gezamenlijke rekening heeft veel voordelen

Maar de beëindiging van de en/of-rekening is slechts een zorg voor later wellicht. Het openen ervan kan je juist veel voordeel brengen.

1. Handig voor vaste lasten

Op de eerste plaats is het handig om er je vaste lasten van te betalen, en eventueel andere uitgaven die je wilt delen. Denk bijvoorbeeld aan je vakanties.

2. Altijd toegankelijk

Daarnaast is het prettig dat je altijd één rekening hebt waar je beiden aan kunt. Mocht er iets met de één gebeuren, dan is de rekening nog altijd toegankelijk voor de ander.

Bij overlijden van een van de partners kan het weken duren voordat de achterblijver toegang heeft tot een persoonlijke, niet gezamenlijke bankrekening. Zeker voor een gezin kan dat heel vervelende problemen opleveren.

Dat voorkom je met een gezamenlijke rekening, die niet wordt geblokkeerd bij overlijden van een van de rekeninghouders. Het overlijden moet je uiteraard wel zo snel mogelijk melden bij de bank.

3. Hogere garantie

Daarnaast is jullie geld bij de bank ook gegarandeerd tot 100.000 euro voor elke rekeninghouder. Dus voor de meeste stelletjes is dat twee ton. Je moet hiervoor het saldo van de betaalrekening en van de spaarrekening(en) die je hebt bij dezelfde bank bij elkaar optellen.

4. Makkelijk voor je huishoudboekje

En wellicht het meest praktische voordeel: voor je huishoudboekje is het ook makkelijker als de inkomsten en uitgaven vanaf één plek worden beheerd. Kies dan liefst wel een rekening bij een bank die het mogelijk maakt om je uitgaven visueel in te delen in categorieën, zoals levensmiddelen, brandstof of uitgaan. Dan zie je in één oogopslag waar je zoal geld aan uitgeeft en kun je gericht bijsturen.

5. Gezellig!

Tot slot is een gezamenlijke rekening natuurlijk niet meteen een risico voor jullie relatie. Zo'n rekening kan jullie band net zo goed versterken en juist vertrouwen scheppen. Zo zit er aan een schijnbaar saai en zielloos product als een bankrekening zelfs een vleugje romantiek.

(door Ton Hermans, 21 januari 2020)

Lees ook:

8 goede redenen om bankrekeningen te vergelijken

Waarom niemand wil betalen voor een betaalrekening

Zelf online een financieel product regelen: de voor- en nadelen


Vergelijk hier de beste gezamenlijke rekeningen