Studieschuld verdubbeld sinds invoering leenstelsel

De totale studieschuld onder Nederlanders is verdubbeld sinds de invoering van het leenstelsel. Dat leidt het CBS af uit nieuwe cijfers.

Zo'n 1,6 miljoen mensen hadden begin dit jaar een studieschuld. Het gemiddelde bedrag dat zij verschuldigd zijn is niet verder opgelopen vergeleken met een jaar eerder (2020). Dat komt doordat de overheid studenten te hulp schoot tijdens de coronacrisis, onder meer met een korting op het collegegeld.

Maar er zijn wel 100.000 personen bijgekomen met een nog niet afgeloste lening voor hun opleiding. Hierdoor is de totale schuld van zowel huidige studenten als ex-studenten bij onderwijsdienst DUO opgelopen naar 24,4 miljard euro.

Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2015, toen de basisbeurs als gift werd afgeschaft. Sindsdien leen je bij de overheid als je niet genoeg geld hebt voor je studiekosten en levensonderhoud. Over die lening betaal je ook rente.

Wat is de gemiddelde studieschuld?

De gemiddelde studieschuld bedraagt nu 15.200 euro, volgens het CBS. Maar dit bedrag zegt weinig, aangezien er grote verschillen zijn tussen net begonnen studenten, studenten die bijna klaar zijn met hun opleiding en oudere ex-studenten die nog bezig zijn met aflossen.

Studieschuld per leeftijdsgroep

Jongeren onder de 20 jaar hebben een gemiddelde schuld van 2.600 euro.

In de groep 20 tot 25 jaar is dit bedrag opgelopen tot gemiddeld 12.800 euro. Ongeveer de helft van deze groep bouwt nog steeds schuld op, zegt de statistiekdienst.

Jongeren tussen 25 en 30 jaar hebben de hoogste studieschuld: gemiddeld 19.100 euro. De meeste van hen zijn klaar met hun studie en begonnen met aflossen.

Afgestudeerd

Tot slot is er nog de groep dertigplussers. Zij hebben doorgaans hun studie afgerond, maar hun lening nog niet afgelost.

Deze groep bestaat uit een half miljoen Nederlanders. Zij moeten gemiddeld nog 17.900 euro terugbetalen.

Een studieschuld moet je in Nederland binnen 35 jaar aflossen.


(door Ton Hermans, 25 november 2021; Bron: CBS, Foto: Shutterstock)


Lees ook:

Wat kost de studie van je kind?

Hoe jongeren hun bankrekening kiezen