De vijf allersimpelste trucs om minder geld uit te geven

De makkelijkste manier om vermogen op te bouwen is zorgen dat je elke maand minder geld uitgeeft dan er binnenkomt. Hoe bereik je dat?

Baal je van wéér een maand waarin je helemaal niets hebt gespaard? Probeer dan de volgende vijf simpele gewoonten in te slijten in je dagelijkse leven. Je kunt er vandaag mee beginnen.

Wie deze eenvoudige disciplines beheerst, komt niet snel in de financiële problemen en bouwt al heel snel een aardige spaarcent op.

1. Check je bankrekening elke dag even

Download de app van de bank op je telefoon en check elke ochtend even je saldo.

Dat maakt je er bewust van dat je geld uitgeeft en zorgt ervoor dat je stilstaat bij je bestedingen.

Veel mensen doen het tegenovergestelde: ze kijken juist weg. Meestal uit vrees dat het saldo pijn doet. Die vrees heb je niet als je het dagelijks volgt.

2. Schuif geld door naar je spaarrekening

Geld dat je niet nodig hebt voor je levensonderhoud, zet je over naar een spaarrekening.

Doe dit consequent, bijvoorbeeld op een vast moment in de week. Spreek met jezelf een saldo af dat minimaal op je betaalrekening moet staan.

Alles daarboven gaat naar de spaarrekening. Bij sommige banken kun je dit overigens automatisch instellen, bijvoorbeeld bij Knab.

Geld dat op een spaarrekening staat, geef je minder gauw uit – het is een mentale barrière. Besef dat het bij sparen niet om de rente gaat. Het gaat om vermogen opbouwen of een bepaald spaardoel bereiken.

3. Smeer boterhammen en kook zelf

De lunch in de kantine of het broodje bij het tankstation kost je al snel vier of vijf euro op een dag. En geen zin om te koken als je thuiskomt van je werk is nog duurder.

Haal brood bij de bakker en bereid zelf je diner. Je bespaart hiermee minstens honderd euro per maand. Veelplegers winnen waarschijnlijk een veelvoud daarvan terug.

4. Doe boodschappen na het eten en maak een lijstje

De belangrijkste tip die iedere geldexpert je zal geven: doe boodschappen met een briefje in de hand.

Zonder lijstje neem je te veel mee. Zeker op het moment dat je trek hebt in iets lekkers.

Ook belangrijk: stel elke maand een budget vast, waar je het boodschappenlijstje op baseert. Met een budget houd je controle en leer je ook kritisch kijken naar je uitgaven.

5. Wis betaalgegevens en cookies van je mobiel

De verleiding om te kopen is groter als al je gegevens al zijn ingevuld en reclame op je af laat vuren. Schrijf je daarom ook uit van alle nieuwsbrieven en koopjesalerts.

Het is niet alleen veiliger als je telefoon je wachtwoorden en betaalgegevens niet onthoudt, het is ook stukken beter voor je portemonnee.

Kijk sowieso niet op je telefoon op vrijdagavond, aan het eind van de werkweek. Dat is het moment dat mensen massaal spullen bestellen die ze helemaal niet nodig hebben.

(door Ton Hermans, 4 augustus 2021; Foto: Shutterstock Images)

Lees ook:

Vijf financiële fouten die iedereen een vermogen kosten

We kopen meer online, maar minder in buitenlandse webshops

Zeven must-knows voor wie bereid is langzaam miljonair te worden

Zeven niet domme vragen over beleggen