We kopen meer online, maar minder in buitenlandse webshops

Terwijl we verplicht thuis zaten tijdens de lockdowns, hebben we massaal online gekocht, blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. Er kwamen duizenden Nederlandse webshops bij, en we hebben ons geld ook meer in eigen land uitgegeven. Buitenlandse webshops zijn plots minder populair.

In de eerste drie maanden van dit jaar, toen we nergens heen mochten, waren er liefst een miljoen meer onlinekopers dan in het jaar daarvoor. We gaven ruim een kwart (26%) meer uit dan in de eerste drie maanden van 2020.

Er zijn zo'n 4.600 Nederlandse webwinkels bijgekomen. Dit komt waarschijnlijk doordat veel fysieke winkels tijdens de pandemie ook een onlineshop hebben opgestart. Maar het aantal webshops groeit sowieso, vorig jaar kwamen er 2.200 nieuwe bij.

Minder geld naar het buitenland

Sinds de uitbraak van de pandemie kopen Nederlanders minder over de grens. De totale online uitgaven in het buitenland zijn gezakt van 681 naar 635 miljoen euro. Mogelijk komt dit doordat veel van dat soort uitgaven normaal te maken hebben met reizen en op vakantie gaan. Dat konden we niet tijdens de lockdowns.

Wat kopen we dan?

Onlinebestedingen stijgen het hardst in spullen voor in en om het huis. Hiervan is liefst 118 procent meer gekocht, een ruime verdubbeling dus. Ook elektronica (+86%) en speelgoed (+83%) zijn erg populair.

Bijna een op de tien aankopen heeft met voeding te maken. Dat is precies een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Meer Nederlanders hebben de boodschappen of hun diner thuis laten bezorgen dus.

Hoe kopen we dat?

Ruim twee derde van de onlineaankopen (68%) verloopt via iDeal. Acht procent gaat via de creditcard. Voor zowel Afterpay als Paypal kiest vier procent van de consumenten.

Het aandeel van de creditcard loopt duidelijk terug. Dit komt doordat grote buitenlandse winkels met veel Nederlandse klanten inmiddels ook iDeal aanbieden.

Dit zijn bijvoorbeeld Amazon en AliExpress. Ideal is een typisch Nederlands betaalmiddel dat je in principe niet in het buitenland vindt, omdat het een samenwerking is van Nederlandse banken.

Opmars van online kopen

Online aankopen doen is duidelijk nog meer ingeburgerd door de pandemie. Binnen de detailhandel wordt nu 22 procent online besteed, waar dat normaal rond de 10 procent zit. 

(door Ton Hermans, 27 juli 2021; Bron: Betaalvereniging Nederland)

Lees ook:

Waarom is beleggen populair tijdens de coronacrisis?

De belegger is ineens een stuk jonger

We sparen dubbel zoveel door corona

Krijg je je geld terug als je bent opgelicht?

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten