We sparen dubbel zoveel door corona

De totale hoeveelheid geld op Nederlandse betaal- en spaarrekeningen is nog nooit zo hoog geweest. Samen stalden we in 2020 twee keer zoveel extra cash bij de bank als in 2019. Dat heeft alles te maken met de coronapandemie.

Nederlanders hadden eind vorig jaar 42 miljard euro méér op hun bankrekeningen staan dan een jaar eerder, eind 2019. Dat enorme extra bedrag is bijna gelijk verdeeld over gewone betaalrekeningen (20 miljard) en vrij opneembare spaarrekeningen (21 miljard).

Minder uitgaven en minder op vakantie

Deze explosieve stijging van ons saldo is te verklaren uit alle lockdownmaatregelen en de toegenomen onzekerheid over de economie tijdens de coronacrisis, zegt De Nederlandsche Bank in een persbericht.

Mensen hebben vooral minder uitgegeven. Velen zijn bijvoorbeeld niet op vakantie gegaan. Dit heeft ertoe geleid dat Nederlanders vorig jaar ruim 11 procent van hun netto-inkomen hebben gespaard. In 2019 was deze zogenaamde spaarquote nog 3,1 procent.

Anders gezegd: iemand met een netto-inkomen van 2.000 euro spaart hier nu maandelijks 222 euro van. Normaal is dat 60 euro.

Internetspaarrekeningen het populairst

Het gros van het gespaarde geld is terechtgekomen op gewone betaal- en internetspaarrekeningen. Met slechts een klein deel (0,7 procent van het inkomen) werd belegd in aandelen of een schuld afgelost.

Gewone internetspaarrekeningen, waarbij je geld altijd beschikbaar is, zijn het populairst gebleken om de uitgespaarde cash te huisvesten. Slechts een enkeling zet het spaargeld nog vast voor een bepaalde periode. Dat heeft er mogelijk ook mee te maken dat je hier momenteel geen hoge rente voor krijgt. Drie jaar vastzetten levert je op dit moment hooguit 0,15 procent op.

Saldo nam zelfs in december toe

2020 was in alle opzichten een uitzonderlijk jaar, ook voor gewone betaalrekeningen. Normaal neemt je saldo in de laatste maanden van het jaar af. Niet alleen vanwege de dure feestdagen, maar ook omdat mensen dan vakanties boeken, aflossen op hun hypotheek of bijstorten voor hun pensioen.

Dat gebeurt niet toevallig ook omdat 1 januari de peildatum is voor de vermogensbelasting. Eind 2020 nam het saldo op betaalrekeningen echter toe.

(door Ton Hermans, 3 februari 2021; Bron: DNB, Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Waarom is beleggen populair tijdens de coronacrisis?

De belegger is ineens een stuk jonger

Moet je een betaalpasje schoonmaken?

Meeste Nederlanders houden nog steeds geld over

10 niveaus van jezelf als rijk zien

5 financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

Zelf online een financieel product regelen: de voor- en nadelen