Meeste Nederlanders houden nog steeds geld over

De coronacrisis heeft vooralsnog geen slechte invloed op onze knip. De meeste Nederlanders houden geld over aan het eind van de maand, zegt het CBS. De situatie is zelfs ietsje beter dan een jaar geleden.

58 procent van de Nederlandse huishoudens eindigt de maand in zwarte cijfers, weet de statistiekdienst na onderzoek over de eerste vijf maanden van dit jaar. Een op de elf (9 procent) moet zijn spaargeld aanspreken en 3 procent maakt schulden. Een kwart komt precies rond.

Opvallend genoeg zijn deze cijfers nog beter dan in dezelfde periode van 2019. Ook waren de lockdownmaanden april en mei 2020 niet slechter dan de eerste drie maanden van het jaar, als het om rondkomen gaat.

Kwart van mensen met laag inkomen heeft wel problemen

Deze cijfers zijn gemiddelden over alle inkomensgroepen. Van de huishoudens met de laagste inkomens zegt een kwart problemen te hebben met rondkomen. Dat zijn er wel twee keer zoveel als vorig jaar.

Maar volgens het CBS zitten er in deze groep veel zelfstandigen. Zij hebben door het wegvallen van opdrachten of klandizie dan wel een lager inkomen, maar veel van hen kunnen terugvallen op "vermogensbuffers". Oftewel spaargeld en beleggingspotjes.

Mensen die zeggen dat ze moeite hebben met rondkomen zijn meestal uitkeringontvangers.

Economische crisis komt nog

Het CBS geeft geen verklaring over de cijfers en de eventuele impact van de pandemie daarop. Mogelijk is er pas sprake van een corona-effect zodra overheidssteun wegvalt en de economische crisis toeslaat.

Ook hebben veel huishoudens de afgelopen maanden waarschijnlijk minder geld uitgegeven aan dingen die normaal veel geld kosten, zoals uitgaan, sport, vervoer en grote aankopen. Wel is er beduidend meer geld uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen.

Consumenten hebben afgelopen maart, de maand waarin de eerste lockdownmaatregelen werden aangekondigd, per saldo 6,7 procent minder uitgegeven dan in maart 2019. Dat is de grootste terugval hierin die het CBS ooit heeft gemeten.

(door Ton Hermans, 10 juni 2020; Bron: CBS, Materiële welvaart in Nederland 2020)

Lees ook:

We sparen dubbel zoveel door corona

Waarom beleggen populair is tijdens de coronacrisis

Acht geldtips om de coronacrisis mee door te komen

Wat doe je met je vakantiegeld?