Wat doe je met je vakantiegeld?
Slechts een kwart van de Nederlanders besteedt zijn vakantiegeld dit jaar ook echt aan een vakantie. Dat concludeert ING uit een rondvraag. Waar gaat het geld wel naartoe?
De meeste werknemers verwachten deze week het vakantiegeld op hun rekening. Of het nu gaat om een leuk zakcentje of een smak geld, het is logisch dat het extra bedrag dit jaar níet aan de vakantie wordt uitgegeven.
Veel mensen zijn door corona een deel van hun inkomen kwijtgeraakt. En mogelijk kún je niet eens naar het buitenland. Het is nog onzeker welke grenzen deze zomer open zullen zijn, omdat de maatregelen per land verschillen.
Een op de drie spaart
Het is die onzekerheid die veroorzaakt dat velen voorzichtig zijn met hun vakantiegeld. Slechts 25 procent van de werkende Nederlanders verwacht het gewoon aan de vakantie te besteden. Vorig jaar, toen nog niemand van corona had gehoord, was dit 40 procent.
De meesten houden het geld liever nog even achter de hand, weet ING. Een derde (32 procent) zegt het bedrag dit jaar te zullen sparen. Normaal is dit ruim 20 procent.
16 procent kiest ervoor om een schuld af te lossen. Dit zijn ietsje meer mensen dan normaal. Slechts 2 procent besluit om het te beleggen.
Ook weer 25 procent tot slot zegt het vakantiegeld aan te zullen wenden voor "andere uitgaven".
Wat zijn de alternatieven?
Wat je met je vakantiegeld doet, is voor iedereen anders. Sommigen zijn aangewezen op een uitkering of steunregeling en hebben het geld hard nodig voor levensonderhoud, anderen worden helemaal niet geraakt door de crisis en kunnen iets leuks voor zichzelf bedenken.
Hier zijn vier opties.
1. Een schuld aflossen
Een schuld aflossen is altijd slim, aangezien je vaste lasten daarmee dalen. Aflossen op je hypotheek daarentegen zal weinig verlichting opleveren. Daarvoor is het vakantiegeld doorgaans een te laag bedrag dat het verschil niet maakt.
Een premiepotje aanleggen voor het komende jaar lijkt dan een beter idee, mocht je een spaar- of beleggingshypotheek hebben. Dat voelt wél als een lastenverlichting.
2. Buffer spekken
Heb je helemaal geen schuld, overweeg dan serieus om een (grotere) buffer aan te leggen. Er komt namelijk ongetwijfeld nog onheil op ons af. Deze crisis heeft ons maar weer eens geleerd dat veel mensen geen buffer van drie à zes maanden salaris hebben, zoals budgetinstanties aanbevelen.
3. In je woning of andere bezittingen investeren
Veel bezittingen behouden hun waarde, of een deel daarvan. Geef je je vakantiegeld uit aan iets wat van waarde blijft, dan ben je het dus niet of niet helemaal kwijt. Een goede investering kan zelfs meer waard worden.
Denk bijvoorbeeld aan:
- een verbouwing of grote klus in huis
- een nieuwe veranda of tuinaanleg
- zonnepanelen
- een tweewieler voor mooie fietstochten deze zomer
- een aanvulling op een bijzondere collectie
Op bezittingen kun je altijd terugvallen.
4. Beleggen: kan slim zijn tijdens een crisis
Overweeg je om het geld te beleggen, kijk dan eens in ons overzicht van gratis beleggingsrekeningen.
Al heeft de beurs zich al deels hersteld, het kan slim zijn om te investeren in bedrijven waarvan verwacht wordt dat ze sterk uit de crisis zullen komen.
Lees daarom ons artikel Waarom is beleggen populair tijdens de coronacrisis?
(door Ton Hermans, 29 mei 2020; Bronnen: ING, Geldnerds)