Acht geldtips om de coronacrisis mee door te komen

Ziet je salaris er de komende maanden anders uit door de coronacrisis? Hier zijn acht actiepunten die geldproblemen kunnen voorkomen, zónder dat je moet bezuinigen.

1. Check of je recht hebt op hulp.

De overheid schiet velen te hulp. Er is bijvoorbeeld speciale bijstand voor zzp'ers die zonder opdrachten zitten, ongeacht hun vermogen of partnerinkomen. Ook mensen met flexbanen hebben tijdelijk recht op een uitkering.

Daarnaast reiken banken een helpende hand. Ondernemers krijgen een halfjaar respijt voor aflossen van hun lening. En heb je als particulier een hypotheek, dan kun je bij sommige banken drie maanden uitstel aanvragen.

Weet je niet hoe je van deze regelingen gebruik kunt maken of zie je daar tegenop, vraag dan iemand uit je kennissenkring die het voor je wil doen.

2. Doe geen impulsaankopen.

Alle webshops waar je ooit iets hebt besteld sturen je nette mails waarin ze uitleggen dat ze ook in deze zware tijden voor je klaarstaan. Mogelijk bieden ze meteen ook producten of kortingen aan.

Leuk, dat helpt tegen de verveling! Maar stel elke niet geplande aankoop minimaal 48 uur uit. Misschien denk je daarna heel anders over je behoefte aan het product.

De tijdelijkheid van aanbiedingen is bedoeld om je onder druk te zetten.

3. Stop met hamsteren.

Je salaris gaat er eerder van op. En sommige producten moet je weggooien omdat ze beperkt houdbaar zijn. Maak vooraf een lijstje van wat je wil kopen en leg niet meer in het winkelwagentje dan dat.

Ook hier geldt: vooraf besluiten wat je gaat kopen spaart geld uit zonder dat je aan het bezuinigen bent.

Een veel beter idee is 'onthamsteren'. Verzamel zo veel mogelijk spullen in huis die je niet gebruikt en zet ze op Marktplaats, Catawiki of Get Rid of It. Het levert snel cash op en vaak meer dan je denkt.

4. Vraag geld terug.

Volgens het Nibud hebben huishoudens gemiddeld liefst tien à vijftien abonnementen. Daar zitten er misschien een paar tussen waar je tijdelijk geen gebruik van kunt maken.

Check of je wellicht abonnementsgeld of contributie terug kunt krijgen van bijvoorbeeld de sportclub, de bioscoop of je opleiding.

5. Voorkom boetes.

Ook al beleef je er waarschijnlijk weinig plezier aan, betaal je vaste lasten gewoon op tijd. Wanneer je rekeningen laat liggen, brengt je dat meestal alleen maar extra kosten. Ook weer zonde!

Houd je ook aan de nieuwe limiet van 100 km/u op de snelwegen en aan de coronamaatregelen op straat.

6. Check je toeslagen!

Nog een wees-geen-dief-van-je-eigen-portemonnee-tip.

Zakt je inkomen door werkloosheid of minder opdrachten, dan kan het zijn dat je recht hebt op meer en hogere toeslagen.

Denk aan de zorg- en huurtoeslag of het kindgebonden budget. Kom je nu niet in aanmerking voor zo'n toeslag omdat het gezinsinkomen te hoog is, dan heb je er mogelijk wel recht op als je werkloos raakt.

Je ontvangt toeslagen echter niet vanzelf, je moet deze aanvragen. Dat kun je doen via toeslagen.nl, waar je eerst een proefberekening kunt maken.

Toeslagen die je al ontvangt, mag je op elk moment aanpassen. Geef daarom je nieuwe inkomen door zodra je de hoogte daarvan goed kunt inschatten.

Ook dit doe je op toeslagen.nl, het is in een kwartiertje gepiept. Laat het iemand anders voor je regelen als je het niet snapt of geen tijd of zin hebt.

7. Reken uit hoeveel je bespaart.

Reken eens uit hoeveel je eigenlijk bespaart door de pandemie: uitstapjes die niet doorgaan, de kroeg, verjaardagsfeestjes, lunch….

Thuisblijven heeft traditioneel een financieel voordeel. Je zit zo aan een besparing van honderd euro of een veelvoud daarvan, elke maand.

In de app van je bank (of internetbankieren) vind je maandelijkse overzichten van waar je geld aan uitgeeft. Check en vergelijk de categorieën die nu waarschijnlijk lager zijn, bijvoorbeeld Uitgaan, Sport, Hobby/Vrije tijd en Auto/Vervoer.

8. Leg een buffer aan.

Tel je besparingen op en leg er een buffer mee aan. Anders ga je later dubbel uitgeven omdat je het gevoel hebt dat je moet compenseren. Terwijl je het geld hard nodig zult hebben in de economische crisis die eraan komt.

Zet deze buffer op een aparte rekening of in een speciale categorie in je bankapp.

Misschien is het ook slim om (een deel van) je vakantiegeld toe te voegen aan deze buffer. Op vakantie gaan kun je wellicht niet deze zomer. Of je blijft in eigen land en houdt een bedrag over.

Een schuld aflossen of verlagen met je vakantiegeld is ook een optie. Daarmee heb je weer lagere lasten zodra de crisis toeslaat, maar ook daarna.

Helemaal mooi zou zijn als er ook nog geld terugkomt van de belastingdienst, mocht je tijdig aangifte hebben gedaan.

Zo kun je in korte tijd opgeteld een aardig bedrag kweken waar je gewapend mee de crisis ingaat.

Uitrekenen wat je de komende maanden nodig hebt en zult gaan uitgeven en daar een plan voor opstellen is sowieso het beste wat je kunt doen, financieel gezien. Zowel in barre als goede tijden!

Bonustip: Praat over je zorgen.

Tot slot: heb je financiële zorgen of stress door corona, praat er dan over. In deze uitzonderlijke crisis zijn er ook mensen die graag willen helpen.

Meer crisistips vind je op de Eerlijke Geldwijzer en in een speciale digitale krant van het Nibud.

(door Ton Hermans, 3 april 2020)

Lees ook:

Waarom is beleggen populair tijdens de coronacrisis?

Meeste Nederlanders houden nog steeds geld over

Wat doe je met je vakantiegeld?