Tien niveaus van jezelf als rijk zien

Wanneer ben je financieel rijk? Dat bepaal je lekker helemaal zelf. Er bestaat geen officiële definitie waar je aan moet voldoen. En geen oorkonde of lintje levert het bewijs. Hier zijn 10 situaties waarin je jezelf tot rijke Nederlander mag bestempelen, aflopend van 'stinkende' naar meer bescheiden rijkdom.

We beginnen met de meest voor de hand liggende status:

1. Ik heb een miljoen

Miljonair zijn betekende vroeger heel wat anders dan nu. Heb je het geld op de bank staan, dan ben je de klos nu er negatieve rente is ingevoerd. Terwijl je ooit kon leven van de positieve rente. Maar goed, je behoort tot een select clubje van 207.000 mensen in een van de rijkste landen ter wereld.

Een Nederlandse miljonair heeft gemiddeld 2,5 miljoen, volgens het CBS. Bezit je 2,2 miljoen, dan hoor je bij de rijkste 1 procent van het land. Als je je dan niet rijk voelt, heb je een probleem dat weinigen voor je kunnen oplossen.

Het gaat bij vermogens zoals 'een miljoen' overigens om bezittingen, niet alleen om cash.

2. Ik werk niet voor mijn geld, mijn geld werkt voor mij

Nog een cliché misschien. Gezien de lage rentestand impliceert het dat je een vermogensbeheerder of private banker aan het werk hebt gezet.

Deze man of vrouw belegt met jouw geld en zorgt ervoor dat het vermogen op zijn minst op peil blijft, na aftrek van het levensonderhoud en de kosten van al je dure liefhebberijen.

Gemiddeld komt echter maar 5 procent van het bruto-inkomen van Nederlandse huishoudens uit vermogen.

3. Ik heb een eigen huis met overwaarde

Het woord steenrijk komt van een eigen huis bezitten. Dat was niet alleen vroeger een enorme luxe, ook in 2020 lijkt dit de situatie. Zie tegenwoordig maar eens aan een betaalbare eigen woning te komen.

Delfzijl is de goedkoopste gemeente met een gemiddelde prijs van 155.000 euro. Wil je in Bloemendaal wonen, dan moet je met 832.000 euro over de brug komen. Gemiddeld betaal je in het hele land 308.000 euro voor een huis.

Ligt je hypotheek lager dan de waarde van de woning, dan heb je overwaarde: geld dat je niet ziet omdat het in stenen zit, maar wellicht het belangrijkste bestanddeel is van je vermogen.

Meer dan een op de drie Nederlandse huiseigenaren heeft minstens een ton overwaarde. Ruim een op de tien gaat zelfs met 200.000 euro of meer het nieuwe jaar in, beweert kadasterdata.nl.

4. Ik verdien een bovenmodaal salaris

Een modaal jaarsalaris bedraagt op dit moment 36.500 euro. Dat komt neer op 2.271 netto per maand. Zit je boven dit meest voorkomende getal, dan verdien je dus meer dan wat veel anderen elke maand op hun rekening gestort krijgen.

5. Ik heb geen leningen

Het is al mooi als je helemaal geen leningen hebt. Veel mensen geeft dat een rijk gevoel.

6. Ik heb meer bezittingen dan schulden

Leuk trouwens zo'n eigen woning. Maar als je hypotheek hoger is dan de marktwaarde ervan, loop je een groot risico: je staat dan 'onder water'. Tel de waarde van al je bezittingen bij elkaar op en trek eventuele schulden af van het totaal. Wat je dan overhoudt, is je persoonlijk vermogen.

Denk bij bezittingen ook aan je auto, je inboedel, de saldi op je betaal- en spaarrekeningen, eventuele aandelen en geld dat je nog te goed hebt. Misschien bezit je een stuk grond, ook meetellen. Je hypotheekschuld is je lening bij de bank minus wat je hebt opgebouwd om die lening af te lossen.

Hoe meer je in de plus zit, hoe rijker je bent.

7. Ik loop vóór de meute in de parade van Pen

De parade van Pen is een denkbeeldige stoet van alle 17 miljoen Nederlanders, die binnen precies één uur voorbij paraderen, in volgorde van oplopende rijkdom. De armste lui voorop, de allerrijksten komen als laatste. De stoet is bedacht door econoom Jan Pen.

Na een half uur, precies op de helft van de optocht, trekt een huishouden voorbij met een vermogen van iets meer dan 26.000 euro. Bezit je meer dan dat, dan behoor je tot de rijkere helft Nederlanders.

Na drie kwartier komen huishoudens met een gemiddeld Nederlands vermogen van ongeveer 164.000 euro.

Op miljonairs is het wachten tot twee minuten voor het einde. In de allerlaatste minuut passeren superrijken met drie miljoen of meer.

8. Ik heb meer geld dan mijn meeste leeftijdgenoten

Het is niet eerlijk om senioren met een eigen woning en een pensioen te vergelijken met een jong gezin, als het om vermogen gaat. Daarom kun je jezelf misschien beter vergelijken met leeftijdsgenoten.

Hieronder zie je het middelste vermogen van huishoudens per leeftijdsgroep volgens het CBS. De leeftijd is die van de hoofdkostwinner van het huishouden.

Maak ook weer een som van al je bezittingen minus de schulden. Heb je meer dan onderstaand bedrag, dan ben je rijker dan je meeste leeftijdsgenoten.

tot 25 jaar

300 euro

25 – 35 jaar

700 euro

35 - 45 jaar

4.000 euro

45 – 55 jaar

37.700 euro

55 – 65 jaar

87.600 euro

65 – 75 jaar

124.900 euro

75 – 85 jaar

90.500 euro

85 jaar en ouder

47.900 euro


(Bron: Statline CBS)

9. Ik heb elke maand geld over

De eindjes aan elkaar moeten knopen is doorgaans geen teken van financiële rijkdom. Heb je daarentegen elke maand geld over en zet je dat opzij, bijvoorbeeld op een spaar- of beleggingsrekening, dan bouw je vermogen op.

10. Ik woon en leef in Nederland – een van de rijkste landen ter wereld

Nederland is het achtste rijkste land ter wereld volgens het Global Wealth Report van Allianz, nummer 14 volgens het IMF. Het feit dat je hier woont, in een land met een omvangrijk sociaal vangnet, is in zeker opzicht al rijkdom. Zolang je niet onder de armoedegrens leeft.

De armoedegrens ligt bij een inkomen van 1.060 euro per maand voor een alleenstaande, bij 1.460 euro voor een paar en bij 1.600 euro voor een eenoudergezin.

(door Ton Hermans, 23 december 2020; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Zeven lessen voor wie bereid is langzaam miljonair te worden

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

Elf manieren om zelf voor extra pensioen te zorgen

Zeven niet domme vragen over beleggen

Aandelen kopen, hoe gaat dat?

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Wat is een opeethypotheek?