Moet je een betaalpasje schoonmaken?

Contant geld is allesbehalve hygiënisch, zo leren we tijdens de coronacrisis. Iedereen raadt je aan om alleen je pinpas te gebruiken. Maar zo'n plastic betaalpas, kan die niet vies worden dan?

Contactloos betalen met je bankpas is niet altijd mogelijk. Voor een halfvolle winkelwagen bijvoorbeeld ligt de eenmalige transactielimiet al te laag. En bereik je de totale limiet (tijdelijk 100 euro voor opeenvolgende betalingen), dan moet je alsnog je pincode intikken.

De kans dat je betaalpas het gewraakte virus bevat, lijkt echter niet heel groot. Doorgaans ben je de enige die de kaart aanraakt. Hoewel het in het buitenland soms gebruikelijk is dat je de pas overhandigt aan de caissière, die hem zelf in de betaalterminal steekt. Sommige Duitse winkeliers doen dat bijvoorbeeld.

Creditcards werden nog niet zo lang geleden altijd overhandigd. Uit een onderzoek van de universiteit van Texas blijkt zelfs dat creditcards méér verschillende typen bacteriën bevatten dan briefgeld en munten. Al wordt een gezonde bezitter er meestal niet ziek van.

Toch kan het geen kwaad om ook je pasje schoon te maken, zeggen experts. Je kunt dit probleemloos doen als je reden hebt om te twijfelen aan de reinheid van je pasje.

Waarom schoonmaken, en hoe?

Het coronavirus wordt hoofdzakelijk verspreid via kleine druppeltjes die een besmette persoon de lucht in hoest. De druppeltjes dalen snel af en komen terecht op oppervlakken. Dat kan ook een portemonnee of pasje zijn. Het virus hecht waarschijnlijk net zo goed aan plastic als aan de meeste andere oppervlakken. Daar kan het enkele uren of zelfs dagenlang blijven zitten.

Maar een pasje is maar een bescheiden oppervlak. Logischer is dat een besmet iemand het virus overdraagt met zijn handen en eigen pasjes. Dat kan gebeuren via betaalterminals, geldautomaten en toonbanken – allemaal oppervlakken waar jouw kaart ook mee in aanraking komt.

Veeg voor de zekerheid je pasjes dus regelmatig af. Liefst met een desinfecterend doekje. Afspoelen met warm water en zeep kan ook geen kwaad, zolang je de chip niet beschadigt. Was dan wel ook je handen, anders heeft het geen zin.

"Hard vegen is in principe al voldoende om het virus te verwijderen", zegt professor Thomas van de medische universiteit in New York tegen creditcards.com. "Met zeep of een chloordoekje zorg je ervoor dat je het virus ook uitschakelt."

Alles bij elkaar is schoonmaken een kleine moeite. Het helpt daarnaast in de bewustwording van de aanwezigheid van onzichtbare vijanden als Sars-Cov-2 – en ook minder schadelijke maar vieze microben.

Pasje desinfecteren kan ook

Wil je echt grondig te werk gaan, dan kun je een desinfecteermiddel gebruiken. De Amerikaanse milieudienst EPA heeft een lijstje gemaakt van geschikte middelen die het coronavirus van oppervlakken verwijderen.

Volgens medisch professor Pottinger van de universiteit van Washington bestaat er nog een mogelijkheid: leg je pasjes regelmatig in een UV-sterilisator. UV-licht doodt namelijk virussen en bacteriën.

De kans is echter groot dat je niemand kent met een UV-sterilisator. Efficiënter is het om contact te vermijden. En na een transactie gewoon altijd je handen te wassen met zeep of het pasje af te vegen met een verpakt doekje, aldus de professor.

Trap tot slot niet in aanbiedingen van antibacteriële bankpassen op internet. Die zijn bedacht door oplichters.

(door Ton Hermans, 26 maart 2020)

Vergelijk de beste creditcards

Vergelijk de beste debitcards


Lees ook:

Kun je met een creditcard in de supermarkt betalen?

Zo kun je aanspraak maken op je aflevergarantie

Acht geldtips om de coronacrisis mee door te komen