Kun je in de supermarkt met een creditcard betalen?

Supermarkten vragen momenteel of je zo min mogelijk met cash wil betalen en zo veel mogelijk met een pinpasje. Maar kan het ook met een creditcard?

Een creditcard heeft als voordeel dat je er 'overal' mee kunt betalen. Maar hiermee wordt vooral het buitenland bedoeld. Gek genoeg vallen de mogelijkheden in ons eigen land nog tegen. Zeker in de supermarkten.

Bij Albert Heijn bijvoorbeeld kun je niet met je creditcard afrekenen, behalve bij AH to go-winkels op treinstations, op Schiphol en in het centrum van Amsterdam.

Wat wel werkt bij alle winkels van AH is een eventuele debitchip op je creditcard. Er moet een logo van Maestro of V Pay op de kaart staan. Je creditcard werkt dan als pinpas en het geld gaat direct van je rekening af in plaats van aan het eind van de maand. Maar de meeste creditcards hebben dat (nog) niet. Je zou de Visa World Card Gold of Platinum moeten hebben.

Met Visa, Mastercard of American Express kun je bij Albert Heijn helaas niet terecht.

Dirk was in 2007 de eerste supermarkt in Nederland waar je wél met je creditcard kunt betalen. Met Visa of Mastercard kun je bij Dirk de boodschappen afrekenen aan de kassa. Alleen contant geld opnemen met de creditcard is niet mogelijk. American Express wordt niet aanvaard.

Bij Jumbo kun je in veel winkels terecht, maar niet alle. De creditcard wordt aanvaard in winkels dicht bij de grens en in toeristische gebieden. Buitenlandse toeristen hebben namelijk vaak een creditcard bij zich en Jumbo houdt daar rekening mee. Bij een Pick Up Point van deze keten kun je nog helaas niet met de creditcard betalen.

Bij de Duitse ketens Lidl en Aldi kun je altijd je boodschappen betalen met je creditcard, zowel online als in de filialen. Lidl accepteert hierbij alleen geen American Express. Aldi doet dat wel en het biedt ook V Pay aan als betaalmogelijkheid.

Bij de overige supermarktketens is, voor zover bij ons bekend, afrekenen met de creditcard op dit moment niet mogelijk.

Waarom kan het niet?

Hoe is het mogelijk dat je in veel Nederlandse supermarkten niet terechtkunt met de creditcard, terwijl dit in het buitenland juist heel normaal is? Dit heeft te maken met het beperkte creditcardgebruik in ons land en de kosten voor een winkelier.

Een winkelier betaalt bij elke transactie een bedrag aan de bank. Dit bedrag is bij een gewone pinpas veel lager dan bij een creditcard. Visa en Mastercard vragen een relatief hoge vergoeding.

In veel landen in het buitenland kunnen winkeliers hier niet omheen, omdat creditcardgebruik daar ingeburgerd is. Maar in Nederland kijken we wat meewarig naar creditcards, we associëren de kaart met schulden.

Slechts 2,5 procent van de transacties gebeurt met een creditcard. Het zijn voornamelijk hoger opgeleiden die dit doen.

Toeslag voor betalen met creditcard mag niet meer

Ook denken we dat het duur is om met een creditcard af te rekenen. Maar dat beeld klopt niet.

Een winkelier mag géén opslag aanrekenen voor creditcards, de EU verbiedt dat sinds enkele jaren.

Je betaalt ook geen rente over je uitgaven, zoals vaak wordt gedacht. Dit gebeurt alleen als je de rekening in termijnen wil betalen. Maar dit doet in Nederland slechts een op de vijf creditcardbezitters.

Waarom zou je in de supermarkt betalen met de creditcard?

Betalen met een creditcard kan handig zijn als je salaris nog niet binnen is of wanneer je met een grote uitgave zit.

Maar je kunt het ook om administratieve redenen doen of vanwege budgettering. Aan het eind van de maand krijg je één overzicht van wat je aan boodschappen uitgeeft.

Of wellicht heeft je creditcard een spaarprogramma. Tikt lekker aan als je er een gewoonte van maakt. Doe het niet vanwege je aankoopverzekering. Etenswaren vallen hier nooit onder.

(door Ton Hermans, Geldnerds, 4 juni 2020)

Lees ook:

Wanneer gebruik je een creditcard?

Wat kost een creditcard?

Welke soorten creditcards zijn er?

Met welke creditcard kun je gespreid betalen?

Moet je een betaalpasje schoonmaken?

Gezamenlijke rekening: een goed idee of niet?