Wat kost een creditcard?

Voor een creditcard moet je ieder jaar een soort abonnementsprijs betalen, de zogenaamde jaarbijdrage. Daar zitten de belangrijkste kosten in. Het gebruik van een creditcard is gratis, tenzij je contant geld opneemt, in een vreemde munt betaalt of je uitgaven in termijnen wilt voldoen.

Gratis creditcards, dus zonder jaarbijdrage, bestaan niet in Nederland. Wel zijn sommige creditcards kosteloos of goedkoper in het eerste jaar, als onderdeel van een welkomstaanbieding. Pas vanaf het tweede jaar betaal je dan de volledige bijdrage.

Doorgaans komt deze jaarbijdrage neer op 20 à 40 euro voor een gewone creditcard. Bij een bekende creditcard als de Visa World Card van ICS mag je de bijdrage (36,50 euro) in het eerste jaar negeren.

Wel kunnen creditcards gratis worden aangeboden bij een betaalpakket van een bank. Je hoeft dan niet extra te betalen voor de kaart. Dit komt echter alleen voor bij de duurdere bankpakketten van de grote banken. Dus in wezen betaal je er toch voor. 

Wanneer worden er kosten aangerekend?

Naast de jaarbijdrage kunnen er nog andere kosten worden gemaakt met een creditcard. Dat gebeurt in de volgende situaties:

1. Je neemt contant geld op via een geldautomaat. Dit kost je enkele euro's per opname. Tenzij je zelf geld op de creditcard hebt gestort vanaf je bankrekening en een positief saldo aanhoudt op de kaart – dan liggen de opnamekosten lager. Contant geld pinnen met je creditcard is vrijwel altijd duurder dan met je bankpas. Je doet dit alleen als het niet anders kan.

2. Je betaalt in een vreemde muntsoort, bijvoorbeeld Britse ponden of Amerikaanse dollars. De ponden of dollars moeten dan worden omgerekend naar euro's. Voor dat omrekenen betaal je een toeslag van 1,5 tot 2,5% boven op de gewone wisselkosten, de zogeheten wisselkoersopslag. Zolang je binnen de eurozone blijft, krijg je hier echter niet mee te maken. 

De koersopslag wordt ook aangerekend bij cash pinnen. Hij komt dan boven op de genoemde opnamekosten. Cash pinnen in vreemde valuta brengt dus hoge extra kosten met zich mee.

3. Je kiest voor gespreid terugbetalen van de maandelijkse creditcardrekening. Je betaalt dan iedere maand rente over het saldo dat nog bij jou uitstaat. Als je elke maand de rekening meteen helemaal voldoet, betaal je geen rente.

4. Verder kun je nog kosten hebben met bijzondere overschrijvingen. Bijvoorbeeld als je met je creditcard geld wilt overmaken naar een particulier, al dan niet in het buitenland. Dit kan alleen via een geldverzenddienst zoals Western Union (een zogenaamde moneytransfer).

Deze dienst brengt hier kosten voor in rekening. Denk aan 2 euro als het bedrag wordt overgemaakt naar een bankrekening of zelfs 20 euro als het geld contant moet worden afgehaald door de ontvanger.

Je kunt voor de digitale overschrijving ook een internetportemonnee als Paypal gebruiken. Dat is voor jou als verzender gratis als het bedrag binnen de eurozone blijft. Bij een betaling buiten de zone gaat er 2 à 5 euro van je creditcardsaldo af.

Geld overschrijven van je creditcard naar je eigen bankrekening is in principe gratis. Tenzij je dat doet met een ICS-creditcard waarvoor je gespreid betalen hebt aangevraagd. In dat geval betaal je aan ICS 2% van het overschrijfbedrag.

En wat is er gratis met een creditcard?

Wat geen geld kost, is een normale betaaltransactie met de creditcard in een winkel of webshop. Een winkelier mag je geen extra kosten aanrekenen voor het gebruik van je creditcard. Althans niet binnen de EU, daar is zo'n toeslag sinds enkele jaren verboden.

Wat ook niets kost, is je creditcard opzeggen. Je mag dit op elk moment doen. Wel moet je de jaarbijdrage naar rato betalen in het jaar dat je de kaart annuleert. 

Een creditcard aanschaffen kost ook niks, zolang het geen prepaidkaart is. Daarvoor gelden veel meer kosten, die zijn opgesomd in dit artikel op creditcardvergelijking.nl.

Zijn creditcards nu wel of niet duur?

Van creditcards wordt vaak gezegd dat ze duur zijn. Dit beeld klopt niet helemaal. Alleen bepaald gebruik van de creditcard kan kostbaar zijn. Dan hebben we het vooral over geld lenen via een gespreidbetalenregeling, en ook over contant geld pinnen.

Maar beide heb je zelf in de hand. Wanneer je een creditcard alleen gebruikt voor reguliere betalingen en je de maandelijkse rekeningen altijd op tijd voldoet, hoeft een creditcard helemaal niet duur te zijn. Je hebt dan alleen te maken met de jaarlijkse kaartkosten.

Deze lopen uiteen van 16 euro (voor bijvoorbeeld de standaard ANWB-creditcard) tot 700 euro voor heel luxe creditcards met uitgebreide verzekeringen en privileges.

Voor de meeste gewone creditcards bedragen de jaarkosten enkele tientjes.

(door Ton Hermans, 28 mei 2020)

Bekijk hier een overzicht van creditcards die je zelf online kunt aanvragen.

Lees ook:

Wanneer gebruik je een creditcard?

Wat voor soorten creditcards zijn er?

Zo maak je aanspraak op je aflevergarantie

Kun je met een creditcard in de supermarkt betalen?

Wat als je geen creditcard kunt krijgen?