Wat te doen als je geen creditcard krijgt?

Als je een creditcard aanvraagt, is het niet vanzelfsprekend dat je die ook krijgt. De bank of creditcardmaatschappij mag je verzoek afwijzen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je inkomen te laag is of als je een schuld hebt. Wat kun je in zo'n geval doen?

Volgens ICS, de grootste creditcarduitgever van ons land, worden jaarlijks zo'n 95.000 aanvragen voor een creditcard afgewezen. Dat is best veel, als je beseft dat elk kantooruur 45 mensen nul op het rekest krijgen.

Waarom wordt je creditcardaanvraag afgewezen?

In een kwart van de gevallen is het inkomen van de aanvrager niet toereikend, zo blijkt uit data van ICS. Je moet minimaal 1.150 euro netto per maand verdienen, wil je voor een Visa- of Mastercard in aanmerking komen.

Voor een op de vijf afgewezenen geldt dat zij geregistreerd staan bij het BKR. ICS verstrekt je geen creditcard als je schulden of betalingsproblemen hebt.

Voor de overige afwijzigingen (meer dan de helft nog) geeft ICS geen verklaring.

Mogelijk speelt ook de leeftijd mee. Voor een creditcard moet je in principe 18 jaar zijn, tenzij je ouders borg willen staan. Een maximumleeftijd is er volgens ICS niet. 

Daarnaast kan het zijn dat sommige aanvragers geen Nederlands woonadres of identiteitsbewijs hebben.

Wat kun je doen?

Het is vervelend als je verzoek voor een creditcard is afgewezen, terwijl je die eigenlijk nodig hebt voor een verblijf in het buitenland of voor bestellingen op internet.

Er zijn grofweg vijf mogelijkheden.

1. Je schuld aflossen

Zorg op de eerste plaats dat je BKR-registratie verdwijnt. Dat doe je door je schulden af te lossen of betalingsachterstanden weg te werken.

Zolang je bij het BKR genoteerd staat, krijg je beslist geen creditcard.

2. Zoek iemand die borg wil staan

Heb je geen BKR-registratie maar een te laag inkomen, kijk dan of je iemand kunt vinden die borg wil staan. Bijvoorbeeld je ouders.

Bij ICS zijn er dan mogelijkheden. De creditcarduitgever wil natuurlijk wel een handtekening van degene die jou te hulp schiet.

3. Meer verdienen

Als je net tekortkomt, is meer uren gaan werken of een bijverdienste misschien al genoeg om je inkomen over de streep te trekken.

Het extra werk moet wel structureel zijn. Na aftrek van woonlasten moet je elke maand 1.150 euro netto overhouden.

4. Partner vraagt extra card aan

Heb je een partner die wél een creditcard bezit, dan is het voor hem of haar meestal mogelijk een extra kaart aan te vragen, soms zelfs kosteloos.

Zo'n card mag je vrij gebruiken, maar hij staat formeel op naam van je partner. Jullie delen dan de bestaande limiet van de eerste card. Wat jij uitgeeft, verkleint de bestedingsruimte van je wederhelft.

5. Prepaid- of debitcard aanvragen

De meest voorkomende oplossing is dat je een prepaidcard aanvraagt. Voor een prepaid gelden namelijk geen inkomenseisen en er wordt ook niet bij het BKR gekeken. Logisch, want op een prepaid stort je je eigen geld.

Dat storten kan meestal via iDeal of via een bankoverschrijving. Ook anderen kunnen geld overmaken naar je prepaid, als deze over een IBAN-nummer beschikt.

Heeft de prepaid dat niet, dan kun je een debitcard van een onlinebank overwegen. Aan zo'n pasje zit altijd een betaalrekening gekoppeld.

Internationale onlinebanken als N26, Openbank en Wise bieden gratis rekeningen met gratis pasjes aan, ook in Nederland. Debitcards hebben meestal Mastercard of Visa als betaalmerk.

Op zo'n gratis rekening met debitcard kun je niet rood staan. Maar in webshops kun je met betaaloptie creditcard afrekenen, ook in een vreemde munt.

Speciale creditcards voor studenten

Ben je tot slot student en ontvang je studiefinanciering? Dan is het bij sommige banken mogelijk om een speciale studentencreditcard aan te vragen.

Zulke kaarten hebben een lagere bestedingslimiet en ook lagere inkomenseisen. Banken die een studentencreditcard aanbieden zijn ABN Amro, ING en SNS. Je moet wel ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit.

(door Ton Hermans, 14 oktober 2021; Foto: Shutterstock Images)

Lees ook:

Waar heb je een creditcard voor nodig?

Welke verschillende soorten creditcards zijn er?

Wat kost een creditcard?

Kun je met een creditcard in de supermarkt betalen?

Zo maak je aanspraak op de aflevergarantie