Wanneer gebruik je een creditcard?

Vraag je je af of je een creditcard nodig hebt? Lees dit artikel en je weet precies in welke situaties het handig is om een creditcard te kunnen trekken. Soms is een creditcard zelfs onmisbaar.

Autohuur

Je staat op het vliegveld en je wilt een auto huren. Tien tegen één dat dat niet lukt zonder creditcard. Je moet namelijk altijd borg betalen en autoverhuurders accepteren meestal geen cash of pinbetalingen. Ze reserveren de borg op je creditcard en incasseren dit alleen als het nodig is.

Hotelreservering

Hotels en boekingssites voor accommodaties willen graag zeker weten dat ze hun geld kunnen innen als je niet komt opdagen voor een reservering. Met een creditcard kun je hen die zekerheid bieden. Ook hier geldt: zonder creditcard kun je vaak niet reserveren.

Internetaankopen

Webwinkels in Nederland bieden meestal wel verschillende betaalmogelijkheden aan, maar in het buitenland is dat vaak anders. Met een creditcard kun je vrijwel altijd wel betalen.

Internetaankopen met je creditcard betalen heeft nog een extra voordeel. Als de webwinkel een product niet of niet op tijd levert, kun je het geld namelijk laten terugboeken naar je rekening. Dit heet aflevergarantie en die heb je niet als je op een andere manier betaalt. Hoe hoger het aankoopbedrag, des te meer reden om met een creditcard te betalen.

Vreemde muntsoort

Ga je naar een land waar je niet met euro’s kunt betalen? Met een creditcard is dat geen probleem. Je kunt er wereldwijd mee afrekenen. Je betaalt dan wel wat extra, meestal 1,5 tot 2,5 procent boven op de wisselkoers.

Op vakantie

Of je nu wel of niet met euro’s kunt betalen op je bestemming, als je op vakantie bent heeft een creditcard altijd voordelen.

Ga je met de auto, dan kun je er bijvoorbeeld heel makkelijk tolbetalingen mee doen, parkeerkeergeld betalen of je benzine afrekenen. Steek aan de pomp je creditcard in de betaalautomaat, tik je pincode in en tanken maar. Zo hoef je niet te wachten en ben je sneller op je bestemming.

Doe je al je vakantie-uitgaven met de creditcard, dan heb je bovendien een mooi overzicht van de kosten. Dat kan helpen om binnen je budget te blijven.

Grote aankopen

Veel creditcards hebben een aankoopverzekering. Dat betekent dat de spullen die je ermee koopt zijn verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging.

Die verzekering kan een halfjaar tot een jaar na aankoop van een product geldig zijn. Dat is een goede reden om grote aankopen met je creditcard te betalen. Denk aan een gamecomputer, muziekinstrument of een tweedehands auto bij een dealer.

Niet genoeg geld

Ten slotte kun je een creditcard ook gebruiken als kredietkaart. Heb je niet genoeg geld op je lopende rekening om een bepaalde aankoop te doen, dan kan dat misschien wel met je creditcard.

Creditcards hebben een bestedingslimiet die moet passen bij je inkomen. Een veelvoorkomende limiet is €2.500. Tot dit bedrag kun je maandelijks bestedingen doen.

Hou er rekening mee dat je dit bedrag wel moet kunnen terugbetalen. Soms kun je het geld dat je met de creditcard hebt uitgegeven gespreid terugbetalen aan de creditcardmaatschappij. Je kunt dit aanvragen, als je er gebruik van wil maken. Hiervoor betaal je meestal wel een hoge rente.

(door José Mast, 21 januari 2020)

Lees ook:

Wat voor soorten creditcards zijn er?

Wat kost een creditcard?

Met welke creditcards kun je gespreid betalen?

Kun je met een creditcard in de supermarkt betalen?

Wat als je geen creditcard kunt krijgen?

Zo maak je aanspraak op de aflevergarantie