Zes handige mogelijkheden van je bankapp die je misschien niet kent
Met de app voor mobiel bankieren kun je je saldo checken en geld overmaken. Maar wist je dat de app je ook kan helpen om grip te houden op je inkomsten en uitgaven?
Hier zijn zes handige mogelijkheden:
1. Zien waar je geld blijft
De meeste banken hebben in de app een digitaal kasboekje. Dat sorteert je uitgaven automatisch in categorieën, zoals huishouden, wonen en vrije tijd. Zo kun je in één oogopslag zien waar je geld naartoe gaat. Het is wel handig om regelmatig te controleren of afschrijvingen bij de juiste uitgavenpost zijn ingedeeld, want soms maakt de app hierin een fout. Je kunt ook eigen categorieën aanmaken.
2. Al je betaalrekeningen bij elkaar
Heb je betaalrekeningen bij verschillende banken? Dan is het handig om die in één app overzichtelijk bij elkaar te hebben. ABN Amro maakt multibankieren mogelijk in de eigen mobiele app en in internetbankieren.
Ben je klant bij ABN Amro en heb je ook een betaalrekening bij ASN, ING, Rabobank, Regiobank of SNS? Dan kun je je betaalrekening bij die andere bank toevoegen aan je bankieromgeving bij ABN Amro. De app van Rabobank kent deze mogelijkheid ook, maar alleen voor klanten van ING en ABN Amro.
Biedt jouw bank multibankieren (nog) niet aan? Dan kun je ook de app Grip gebruiken om al je bankgegevens bij elkaar te hebben. Deze app is ontwikkeld door ABN Amro, maar iedereen met een betaalrekening bij ASN, Bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS kan de app gebruiken. Ook je ICS-creditcard kun je toevoegen.
Betalen kan alleen met de app van de bank waar je de betaalrekening hebt.
3. In de toekomst kijken
Bankapps hebben steeds vaker een voorspellende gave. Je kunt er niet alleen je saldo mee checken en afschrijvingen uit het verleden mee inzien, maar ook afschrijvingen die in de toekomst te verwachten zijn en je saldo daarná. Nog niet alle banken hebben dit. Een greep uit de mogelijkheden.
· ING: in de app voor mobiel bankieren kun je ‘Kijk vooruit’ aanzetten. Je ziet dan af- en bijschrijvingen die zeker zullen plaatsvinden, maar ook transacties die worden voorspeld op basis van eerdere af- en bijschrijvingen.
· Rabobank: met de knop toekomst in de app voor mobiel bankieren kun je ingeplande bij- en afschrijvingen en aangemelde incasso’s zien. Ook zie je voorspellingen op basis van eerdere bij- en afschrijvingen.
· SNS: met de bètaversie van de app SNS Mobiel Bankieren kun je zien hoeveel budget je nog hebt de rest van de maand. Ook zie je je verwachte vaste uitgaven en je verwachte extra inkomsten. Als de ontwikkeling klaar is, krijgen ook klanten van ASN en Regiobank deze mogelijkheid.
4. Sparen voor een doel
Wil je in de zomer zorgeloos op vakantie kunnen? Of droom je van een grote reis over een paar jaar? Of wil je geld opzijzetten voor groot onderhoud aan je eigen huis? Daarvoor zijn de spaarpotjes in je bankapp ideaal.
Je vindt spaarpotjes bij praktisch iedere bank, maar ze werken soms een beetje anders. Zo kun je bij Knab aparte spaarrekeningen openen voor ieder doel.
Bij de meeste andere banken kun je het saldo op je spaarrekening alleen visueel in verschillende potjes onderverdelen. Die heten spaarpotten, doelsparen, vaults, spaces of jars. Je geeft deze potjes een naam en als het kan ook een plaatje. Een palmboompje bij je vakantiespaarpotje kan helpen om je spaarzin vast te houden.
5. Snel ingrijpen bij schommelingen op je rekening
Word je wel eens verrast door een afschrijving? Of wil je het graag meteen weten als je salaris binnen is? Stel dan een alert in, ook wel attentie genoemd. Welke alerts er precies mogelijk zijn, hangt een beetje van je bank af. Een paar handige voorbeelden van alertmomenten.
· Als je saldo onder een bepaalde grens zakt.
Dan kun je ingrijpen door spaargeld over te maken of je uitgaven te beperken.
· Als een langverwachte betaling binnen is.
Dan kun je uitgaven doen die je eerst had uitgesteld.
· Als je bankpas wordt gebruikt voor een hoog bedrag.
Dan kun je op tijd misbruik melden bij je bank.
6. In de winkel betalen met je smartphone
Heb je een iPhone, dan betaal je in de winkel contactloos met Apple Pay. Dat kan als je een betaalrekening hebt bij ABN Amro, Bunq, ING, Monese, N26, Openbank, Rabobank, Revolut of Transferwise.
Heb je een Androidtelefoon en een betaalrekening bij Bunq, ING of Openbank, dan kun je met je smartphone contactloos betalen met de app van de bank. Bij ASN, Rabobank, Regiobank en SNS moet je hiervoor eerst een aparte betaalapp downloaden.
Heb je een betaalrekening bij Bunq, Revolut of N26, dan kun je Google Pay gebruiken om contactloos te betalen. Hiervoor moet je in de bankapp Google Pay toevoegen aan je betaalpas(sen).
(door José Mast, 10 december 2020)
Lees ook:
Betalen met Google Pay kan nu ook in Nederland
Moet je een betaalpasje schoonmaken?
Welke betaalmethode kies ik in een webshop?
Acht goede redenen om bankrekeningen te vergelijken
Waarom niemand wil betalen voor een bankrekening
Acht geldtips om de coronacrisis mee door te komen