Welke betaalmethode kies ik in een webshop?

Word je nerveus van de vele betaalmogelijkheden die je hebt in webshops? Veel winkels sturen consumenten op hún voorkeur, de helft van alle webshops doet dat. Maar wie slim is, kiest zijn eigen favoriet. Zodat je daar jarenlang gebruik van kunt maken zonder keuzestress.

We leggen hieronder uit wat de tien bekendste betaalopties betekenen en welke voor- en nadelen ze hebben.

1. iDeal

Deze betaalmethode kom je tegen in driekwart van de Nederlandse webshops en wordt in ons land het meest gebruikt. Als je op iDeal klikt, ga je naar de betaalomgeving van je eigen bank, die je uit een lijstje moet kiezen. Bedrag en rekeningnummer invullen hoeft niet meer, dat is al gedaan.

Toch is iDeal niet de ideale optie. Het geld gaat meteen van je rekening af. Dat vind je achteraf vervelend als er iets misgaat met de bestelling.

Voordelen:
- Veilig en kosteloos
- Geen typefouten mogelijk

Nadelen:
- Geld is meteen van je rekening af
- Annuleren gaat niet
- Geen aankoopbescherming
- Alleen binnen Nederland

2. Bankoverschrijving

In driekwart van de Nederlandse webshops kun je ook met een bankoverschrijving betalen. Je moet dan eerst handmatig geld overmaken voordat het product wordt verstuurd. Daardoor kan een bestelling wel wat langer op zich laten wachten. Als dat geen probleem voor je is, is dit een veilige betaalmethode.

Voordelen:
- Kosteloos
- Bepaal zelf wanneer je betaalt 

Nadelen:
- Goed invullen, let op typefouten
- Terugbetaling niet mogelijk
- Geen aankoopbescherming
- Bestelling misschien wat later binnen

3. Creditcard

De creditcard wil in Nederland maar niet echt doorbreken. Een op de zes Nederlandse webshops biedt Visa of Mastercard aan. American Express komt amper voor (6%).

Maar wereldwijd is de creditcard een gangbaar betaalmiddel, met ingebouwde veiligheidsgaranties van de uitgever. Wordt je bestelling niet geleverd, dan komt het geld terug. Bij de meeste creditcards zijn ook veel van je aankopen maandenlang verzekerd.

Een misverstand is dat betalen met een creditcard kosten met zich meebrengt. Binnen de EU mogen winkeliers niets extra aanrekenen als je dit betaalmiddel kiest. Van rente is alleen sprake als je gespreid over meerdere maanden wilt terugbetalen.

Wel worden er bij betalingen in een vreemde munt extra wisselkosten aangerekend, meestal 2% van het aankoopbedrag. En jouw bank vraagt jaarlijks een bedrag voor het pasje. Dit bedrag verschilt per bank en per creditcard.

Voordelen:
- Internationaal het best geaccepteerd
- Geld gaat pas later van je rekening af
- Aankopen vaak maandenlang verzekerd
- Geschikt voor reserveren hotel en huurauto

Nadelen:
- Matig beschikbaar bij kleinere webshops
- Creditcard kost jaarlijks een vast bedrag
- Extra kosten als je in een vreemde munt betaalt (koersopslag meestal 2%)

Bekijk de beste creditcards

4. Debitcard

Een debitcard is een soort pinpas die je ook in het buitenland en op internet kunt gebruiken, mits er Mastercard of Visa wordt aangeboden. Het verschil met een creditcard is dat het geld meteen van je rekening gaat, niet achteraf. En je kunt ook niet in de min staan, je hebt een positief saldo nodig.

Debitcards met Visa of Mastercard worden aangeboden door nieuwe digitale banken als Bunq, Openbank, N26 en Revolut. Ze zijn meestal gratis, net als de betaalrekening. Sommige banken laten zelfs wisselkosten achterwege als je in een vreemde munt afrekent.

Voordelen:
- Wereldwijd betalen met Visa of Mastercard
- Pasje is meestal kosteloos,
- Soms ook geen extra kosten bij vreemde valuta 

Nadelen:
- Meestal rekening bij digitale bank nodig
- Bedrag is meteen afgeschreven
- Geen aankoopbescherming
- Terugbetaling niet mogelijk

Bekijk de beste debitcards

5. Prepaidcard

Een prepaidkaart heeft ook vaak Visa of Mastercard als betaalmerk. Daarom kan hij in webshops als creditcard worden gebruikt – maar dan zonder de garanties daarvan. Je moet de kaart eerst zelf opladen en je hebt altijd een toereikend positief saldo nodig.

Een belangrijk nadeel is dat prepaidcards diverse kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld voor de aanschaf, het opladen en het later weer opzeggen. Als je de kaart maandenlang niet gebruikt, wordt er een boete afgeschreven. Aanbieders zijn vaak internationale geldinstellingen waarmee het soms lastig communiceren is.

Je eigen anonimiteit is dan weer een groot voordeel, de kaart is niet gekoppeld aan je bankrekening. Je maakt er ook geen schulden mee.

Een prepaidcard is vooral geschikt voor wie een BKR-notering heeft en daardoor geen echte creditcard kan krijgen. Je bestelt zo'n kaart online op vergelijkingssites of bij een kiosk of tankstation.

Voordelen:
- Zeer handig voor op internet
- Betalen met Visa of Mastercard
- Werkt internationaal
- Schulden maken niet mogelijk
- Anoniem 

Nadelen:
- Eerst geld storten
- Verborgen kosten
- Geen aankoopbescherming

Bekijk de beste prepaidcards

6. Paypal

Paypal kom je tegen in de helft van de Nederlandse webwinkels, maar vooral ook in het buitenland. Je moet er een account voor hebben. Daar koppel je bijvoorbeeld je bankrekening of creditcard aan. Maar je kunt er ook geld in storten – het is een soort internetportemonnee.

Als je met Paypal betaalt, ziet de ontvanger jouw gegevens niet. Daarom is deze methode vooral ook geschikt voor aankopen op veilingsites of van particulieren. Ontvang je het product niet, dan krijg je je geld terug van Paypal.

Voordelen:
- Internationaal goed geaccepteerd
- Aankopen zijn beschermd
- Meestal kosteloos
- Privacyveilig 

Nadelen:
- Je moet 18 jaar zijn
- Let op een eventuele koersopslag
- Achteraf betalen kan vaak niet

7. Apple Pay

Heb je een iPhone, iPad of Apple-laptop, dan kun je betalen met Apple Pay. Steeds meer banken bieden deze digitale portemonnee aan. Een betaling bevestig je met gezichtsherkenning of je vingerafdruk. Het bedrag gaat vervolgens af van je bankrekening of creditcard die je aan Apple Pay hebt gekoppeld.

Voordelen:
- Niks intypen, weinig kans op fouten
- Te gebruiken vanaf 16 jaar 

Nadelen:
- Alleen op Apple-toestellen
- Aantal webwinkels nog beperkt
- Niet beschikbaar bij alle banken

8. Rembours

Onder rembours betalen is een erg oude methode, maar het kan in principe ook online. Je betaalt pas bij ontvangst van het pakket. Dat brengt forse extra kosten met zich mee, denk aan 10 euro per verzending. Slechts 7 procent van de Nederlandse webshops biedt deze optie aan.

Voordelen:
- Risicoloos
- Pas betalen bij ontvangst bestelling 

Nadelen:
- Hoge extra kosten
- Terugdraaien betaling niet mogelijk
- Geen aankoopbescherming

9. Achteraf betalen (o.a. Afterpay en Klarna)

Met Afterpay en Klarna betaal je achteraf, nadat je je pakketje hebt ontvangen en beoordeeld. Dit is bijvoorbeeld prettig als je kleding bestelt. Past de jurk niet, dan hoef je niet om een terugbetaling te vragen.

Is de opzichttermijn van twee weken verlopen, dan ontvang je een e-mail met een betaallink, een zogenaamde DigiAccept. Het kan zijn dat de webshop hier extra kosten voor aanrekent. Zeker als je te laat bent met betalen.

Afterpay en Klarna worden nog beperkt aangeboden, bij 1 op de 20 de webshops. Bij grote webwinkels mag je achteraf betalen zonder dat je namen als Afterpay of Klarna ziet. Je wacht rustig tot je product is bezorgd en kunt twee weken nadenken of je het wilt houden. Dan krijg je een betaalverzoek van de webshop via e-mail. Vervolgens betaal je met iDeal of een bankoverschrijving.

Voordelen:
- Kies je betaalmoment na ontvangst
- Twee weken bedenktijd
- Geen terugbetaling nodig bij retourzendingen 

Nadelen:
- Beperkt aangeboden
- Soms extra kosten
- Werkt niet wereldwijd
- Niet geschikt voor wie vergeet te betalen

10. Incassomachtiging

Je kunt de webshop tot slot ook machtigen om het bedrag van je bestelling te incasseren. Je moet deze machtiging bevestigen in je internetbankieromgeving, met handtekening. De bank schrijft het bedrag dan af. Je kunt een eenmalige machtiging afgeven, maar deze keuze is juist handig voor terugkerende betalingen.

Voordelen:
- Praktisch voor terugkerende betalingen
- Stornering mogelijk als het niet goed gaat 

Nadelen:
- Bevestiging en ondertekening nodig bij internetbankieren
- Geen aankoopbescherming

(door Ton Hermans, met dank aan José Mast, 9 september 2020; Bron: Betaalvereniging Nederland)

Lees ook:

Betalen met Google Pay kan nu ook in Nederland