Betalen met Google Pay kan nu ook in Nederland

Bankier je bij Bunq, Revolut of N26 en heb je een Androidtelefoon? Dan kun je vanaf nu betalen met Google Pay, zowel in gewone winkels als in webwinkels die Google Pay accepteren. Andere banken zullen later volgen.

Google Pay is net als Apple Pay een manier om te betalen met je smartphone. Je moet hiervoor je telefoon koppelen aan je betaalpas. Je bevestigt de betaling via je telefoon, bijvoorbeeld door middel van een vingerafdruk of pincode.

De betaalpas kan voortaan in je portemonnee blijven zitten.

Apple Pay was al sinds halverwege 2019 beschikbaar in Nederland. Inmiddels kun je met je iPhone betalen als je een rekening hebt bij ABN Amro, Bunq, ING, Monese, N26, Openbank, Rabobank, Revolut en Transferwise.

Mobiel betalen met een Androidtelefoon

Voor Androidgebruikers komt er met Google Pay nu een mobiele betaaloptie bij. Google Pay werkt in Nederland voorlopig niet met een app van Google, maar alleen in combinatie met de app van je bank. De hippe onlinebanken Bunq, Revolut en N26 hebben de primeur. (*)

Aan de betaalpassen van deze banken kun je Google Pay toevoegen. Dat kan zowel bij een Maestrokaart als bij een Mastercard of (virtuele) Visacard, afhankelijk van de kaart(en) die je bank aanbiedt.

Overigens kun je met een betaalpas van een andere bank meestal ook mobiel betalen via de app voor mobiel bankieren of een speciale betaalapp van de bank. Dat kan bij ASN, Bunq, ING, Rabobank, Regiobank en SNS. Heb je al zo’n app, dan voegt Google Pay niet veel extra’s toe.

Zo voeg je Google Pay toe

In de app van Bunq, Revolut of N26 kun je een betaalpas toevoegen aan Google Pay. Dit werkt in iedere app ietsje anders.

Zoek in de app naar de sectie met je betaalkaart(en). Daar kies je voor Toevoegen aan Google Pay. Vervolgens krijg je de voorwaarden te lezen, waarmee je akkoord gaat als je de dienst wilt gebruiken. Dat zijn voorwaarden van Google en van je bank. Als je alles hebt goedgekeurd, is je kaart gekoppeld en kun je ermee betalen.

Zo betaal je met je telefoon

In de winkel hou je je telefoon dicht bij de betaalautomaat, net zoals je dat met een betaalpasje doet. Je hoeft de app daarvoor niet te openen en je hebt ook geen internetverbinding nodig.

Bij bedragen onder de limiet voor contactloos betalen wordt de betaling meteen gedaan. Als je de telefoon ontgrendelt voordat je een betaling doet, worden ook hogere bedragen meteen betaald.

Doe je dat niet, dan moet je voor hogere bedragen de betaling goedkeuren. Dat doe je door middel van een vingerafdruk, wachtwoord, pincode of patroon op je telefoon.

Kan het met iedere telefoon?

De meeste telefoons van niet meer dan vijf jaar oud zijn geschikt. Je hebt een Androidtelefoon met NFC-chip en besturingssysteem Lollipop 5.0 of hoger nodig.

Is het veilig?

Door je betaalpas te koppelen aan de app van de bank, wordt het betalen zelf een stukje veiliger. Bij de betaling worden namelijk niet de gegevens van je betaalpas doorgegeven, maar een token oftewel een alternatief kaartnummer.

Aan de andere kant leg je wel je betalingen in handen van een technologiereus, waarop het moeilijk toezicht houden is.

Als iemand misbruik maakt van je telefoon en erin slaagt er contactloos mee te betalen, krijg je de schade tot 100 euro vergoed. Dat is het maximale bedrag waarvoor geen bevestiging nodig is.

(door José Mast, 19 november 2020; Foto: Bunq)

* Update 8 april 2021:

ABN Amro kondigt aan dat het Google Pay ook aanbiedt aan zijn klanten.

Lees ook:

Welke betaalmethode kies ik in een webshop?