Doe de jaarlijkse APK voor je geldzaken – financiële checklist

Lopen je beleggingen als een zonnetje? Heb je een goede buffer om schokken op te vangen? En lekt er geen geld weg door overbodige uitgaven en te hoge kosten?

Als je één keer per jaar je geldzaken controleert, kom je later niet voor verrassingen te staan. Hier is een checklist voor een jaarlijkse APK-beurt voor je geldzaken.

1. Hoe groot is je buffer?

Een financiële buffer is belangrijk voor iedereen. Een buffer is een reservepotje met geld waar je altijd bij kunt, bijvoorbeeld om een kapot apparaat in huis te vervangen, om reparaties aan de auto te betalen of om een onverwachte rekening te kunnen voldoen.

Hoeveel je precies nodig hebt, ligt aan je inkomen, de grootte van je gezin en of je een auto hebt. Op de website van het Nibud staat een tool waarmee je dit kunt uitrekenen.

Je kunt je buffer op je betaalrekening laten staan, maar voor het overzicht is het handiger om er een speciaal (spaar)potje voor aan te maken. Kijk in dit overzicht bij welke betaalrekeningen dat kan.

2. Hoe gaat het met je spaargeld?

Sparen levert al jaren weinig op. Toch zijn er nog wel verschillen tussen banken. Als je aardig wat spaargeld hebt, kan een tiende procent meer of minder toch wel verschil maken. Vergelijk de rentes van vrij opneembare spaarrekeningen in dit overzicht.

3. Hoe gaat het met je beleggingen?

Of het goed gaat met je beleggingen of niet heb je maar gedeeltelijk zelf in de hand. Beurskoersen, daar doe je weinig aan. Maar de kosten kun je wel in de gaten houden.

Er zijn grote verschillen tussen goedkope en (bijna) gratis brokers en brokers die veel kosten in rekening brengen. Kijk eens hoe dat zit bij jouw broker en vergelijk de kosten eens met de aanbieders in dit overzicht.

4. Is je pensioenopbouw goed geregeld?

Heb je een baan waarin je pensioen opbouwt? Dat is fijn, want dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over waar je later van zult leven. Of het echt genoeg is, kun je nakijken op de website MijnPensioenoverzicht.nl.

Bouw je geen pensioen op via een werkgever, werk je parttime of heb je in het verleden een tijdje niet gewerkt? Dan is het slim om zelf wat opzij te zetten voor je pensioen.

Dat kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door te beleggen voor je pensioen.

5. Past je hypotheek nog bij je?

Als je een hypotheek hebt, denk je daar misschien niet zo vaak over na. Maar als je je hypotheek al lang geleden hebt afgesloten, kan het slim zijn om er toch eens bij stil te staan.

Waarschijnlijk is je huis in de tussentijd meer waard geworden en misschien hoef je daarom minder rente te betalen. Vraag er eens naar bij je bank.

Heb je plannen om te verbouwen, te isoleren of zonnepanelen te laten installeren, dan kun je dankzij de overwaarde misschien extra geld lenen.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en vind je het geen fijne gedachte om straks met een schuld te blijven zitten? Dan kun je gaan denken over aflossen. Praat er eens over met je bank of financieel adviseur.

6. Welke uitgaven zijn overbodig?

Betalen voor iets waar je van geniet of waar je veel gemak van hebt, dat is natuurlijk goed besteed geld. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat je een abonnement afsluit dat je zelden gebruikt?

Bijvoorbeeld een tweede of derde streamingdienst, een app of een jaarkaart voor hotels of de dierentuin.

Loop je bank- en creditcardafschrijvingen eens na op (terugkerende) overbodige uitgaven en zeg ongebruikte diensten op.

7. Welke uitgaven kunnen goedkoper?

Abonnementen die je wel echt nodig hebt, verdienen ook aandacht bij je jaarlijkse APK. Denk aan abonnementen voor je telefoon, internet en energie.

Overstappen naar een andere provider kan geld opleveren, dus neem even de tijd om prijzen en voorwaarden te vergelijken. Zorg dat je je dataverbruik en gebruikte belminuten bij de hand hebt.

Zorg ook dat je weet wat je het komende jaar voor energie moet betalen. Overstappen naar een andere energieleverancier is niet altijd gunstig, maar misschien kun je de kosten in de hand houden met energiebesparende maatregelen.

8. Passen je verzekeringen nog bij je?

Eén keer per jaar je verzekeringen controleren kan ook geld opleveren. Niet alleen door over te stappen, maar ook door te kijken of je huidige reis-, inboedel- of autoverzekering nog wel bij je past.

Heb je een doorlopende reisverzekering met werelddekking terwijl je alleen maar in Nederland op vakantie gaat? Of is je autoverzekering berekend op 25.000 kilometer per jaar, terwijl je er maar 10.000 rijdt? Dan kun je zeker geld besparen.

Kijk voor creditcards met een reisverzekering in dit overzicht.

(door José Mast, 24 december 2021)

 

Lees ook:

De allersimpelste trucs om minder geld uit te geven

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

De lange adem: must-knows voor wie bereid is langzaam miljonair te worden

Vijf prima redenen om je hypotheek niet voortijdig af te lossen

Elf manieren om zelf voor extra pensioen te zorgen

Hoe kun je beleggen met weinig geld?