De lange adem: must-knows voor wie bereid is langzaam miljonair te worden

De meeste mensen hebben een totaal verkeerd beeld bij een typische miljonair. Hij is geen loterijwinnaar, erfenisopstrijker, risico's nemende belegger of hoogopgeleide uitvinder. En al helemaal geen dikke zakenman of onethische ritselaar.

Een meer levensechte miljonair spaart toegewijd, leeft sober en gezond en zorgt dat hij aan meerdere dingen geld verdient.

Dat zou jij dus ook prima kunnen zijn! Mits je een beetje doortastend en vindingrijk bent. Deze conclusie trekken we uit drie Amerikaanse boeken over rijke mensen.

Van snel geld verdienen is zelden sprake

In The millionaire next-door en Richer than a millionaire stelt schrijver William Danko dat iedereen een serieus vermogen kan opbouwen, ongeacht opleiding of financiële situatie.

Bestsellerauteur Chris Hogan voegt daar in zijn nieuwe boek Everyday millionaires: how ordinary people built extraordinary wealth aan toe dat verkeerde aannames hierbij in de weg staan. Van snel geld verdienen en geluk is zelden sprake. Dat moet je inzien, anders wordt het nooit wat.

Hogan deed onderzoek naar liefst 10.000 miljonairs en concludeert dat rijk worden vooral een langetermijnproject is. Hier zijn zeven essentiële tips voor wie het geduld kan opbrengen.

1. Geloof erin

Als je denkt dat miljonairs geluksvogels zijn die hun vermogens hebben geërfd, dan sluit je jezelf al bij voorbaat uit. Met andere woorden: wie niet gelooft dat hij miljonair kan worden, wordt het ook niet.

2. Spaar 20 procent van je inkomen

Je zult eerst toegewijd moeten sparen om te kunnen investeren. Wil je ooit stappen zetten, dan heb je een zeker bedrag nodig.

Dit bedrag bij elkaar krijgen vraagt om commitment. Zet maandelijks 20 procent van je inkomsten op een spaarrekening. Je kunt leven van de helft van je netto-inkomen en leuke dingen doen van de resterende 30 procent.

Of anders gezegd: baseer je levensstandaard op 80 procent van je inkomen.

3. Begrijp het rente-op-rente-effect

Bijgeschreven rente over je saldo levert het volgende jaar zelf ook weer rente op. Dat is gratis geld verdienen met gratis geld. Hoe eerder je begint en hoe langer je dit laat doorwerken, hoe beter.

Dat de rente op dit moment negatief is, doet er weinig toe. Het gaat niet om pure spaarrente maar om het rendement op je vermogen. Dat kan ook winst zijn, een beleggingsresultaat of andere opbrengst. Consumeer dit rendement niet, maar bouw ermee verder.

Besef: zonder deze samengestelde rente kom je er niet. Anders zou het miljoen letterlijk alleen uit je stortingen bestaan.

4. Zorg voor meerdere inkomensstromen

Met alleen je salaris opsparen kom je er evenmin. Naast je normale baan of onderneming moet je minimaal één andere inkomstenbron hebben.

Een tweede baan is een nobel idee, maar alleen geschikt voor wie onvermoeibaar is. Een hardwerkende boer kan ook een minicamping of caravanstalling openen op zijn erf, wat hem weinig extra energie kost.

Bijzonder slim is als je een passief inkomen kunt creëren met iets waar je maar tijdelijk aan werkt. Denk aan een boek dat blijft verkopen, aan auteursrechten en royalty's of aan advertentie-inkomsten voor een videokanaal.

Ben je geen creatief wonder, denk dan aan verhuur van spullen, een kamer of een appartement.

5. Doe niet aan lifestyle en andere dure dingen

Je omgeving imponeren kost bakken geld, wat je je helaas niet kunt veroorloven in je opmars. Een miljonair-in-wording loopt eerder rond in een slobbertrui dan in dure merkkleding en hij jongleert ook niet met gadgets.

Dit betekent níet dat je jezelf alles moet ontzeggen. Maar schroef je levensstandaard niet op, leef zuinig en besef dat je geen 100 euro besteedt aan iets wat maar 5 euro waard is of maar heel kortstondig vreugde oplevert. Laat instantgratificatie geen meester worden over je echte wens: financiële onafhankelijkheid.

Geef je geld bij voorkeur uit aan dingen die hun waarde behouden. Dan heb je zowel koopplezier als bezittingen die je later ook eventueel weer kunt verkopen of verhuren. Op deze manier kun je een euro toch meer dan één keer uitgeven.

Sommige dure artikelen worden echter alleen maar minder waard of vergen veel onderhoud. Investeer dus nooit in bijvoorbeeld een benzinebolide of in designmeubels. Beter zijn spulletjes waar verzamelaars voor te vinden zijn.

6. Beleggen? Hou het simpel

Je hoeft niet per se te beleggen op de beurs, maar dat kan wel helpen om bovengenoemd rendement te behalen.

Ga dan niet daytraden maar kies voor een paar eenvoudige indexfondsen. Die hebben lage kosten en werken het best op de lange termijn. Eén keer aankopen en verder afblijven is de slimste strategie.

7. Leef gezond

Een serieus vermogen opbouwen kost heel veel tijd. Al die tijd zul je ook fysiek gezond moeten blijven.

In de meeste miljonairsboekjes wordt dit vaak vergeten. Maar volgens Danko zijn gezonde levensgewoonten, goede vriendschappen en ook een stabiele relatie essentiële voorwaarden voor financieel succes.

Ook zul je uiteindelijk, als je je doel eenmaal hebt bereikt, zo lang mogelijk willen genieten van je miljoen. Realiseer je dat er waarschijnlijk meer miljonairs zijn met een lange adem dan met een spectaculair verhaal over een briljant succes.

(door Ton Hermans, 24 maart 2021; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

Tien niveaus van jezelf als rijk zien

Elf manieren om zelf voor extra pensioen te zorgen