Zo ziet een doorsneevermogen eruit

Nederland telt zo'n 278.000 miljonairs. Behoor je niet tot die groep, dan beschik je mogelijk toch over een aardig vermogen, zonder dat je het in de gaten hebt. Volgens het CBS is het doorsneebezit van een niet-miljonair namelijk 56.000 euro. Waar bestaat dat vermogen precies uit?

Met een 'niet-miljonair' bedoelen we geen te betreuren individu maar een gewoon huishouden met minder dan 1 miljoen aan vermogen.

Het gaat daarbij ook niet om cash alleen maar om je belangrijkste bezittingen. Inclusief je eventuele eigen woning (minus de hypotheekschuld), maar exclusief dat wat je hebt opgebouwd in je spaar- of levenhypotheek of voor je pensioen. Dat rekent het CBS niet mee, omdat je daar niet vrijelijk over kunt beschikken. Ook negeert de statistiekdienst je juwelen, antiek en contant geld.

Stel je bent inderdaad 56.000 euro waard en je bent helemaal doorsnee. Dan bestaat dat bedrag uit de volgende onderdelen.

1. Eigen woning – 74,9 %

Heb je daadwerkelijk een eigen huis, dan ligt het percentage waarschijnlijk hoger. Onder de niet-miljonairs bevinden zich immers ook een heleboel huurders.

2. Geld op je bank- en spaarrekening – 14 %

Volgens deze berekening zou er bij een doorsnee huishouden dat zich geen miljonair mag noemen ongeveer 7.800 euro op de bank staan.

3. Overig onroerend goed – 3,4 %

Dit kan bijvoorbeeld een stuk grond zijn dat niet bij je huis hoort. Zoals het weiland waar je alpaca's op lopen of het geërfde stukje bos van je opa.

4. Effecten – 2,4 %

Hier gaat het om aandelen, obligaties en andere financiële beleggingen die je meteen zou kunnen verkopen.

5. Aanmerkelijk belang in een bedrijf – 2,4 %

Van een aanmerkelijk belang is sprake als je minimaal vijf procent van de aandelen van een vennootschap bezit.

6. Ondernemingsvermogen – 1,9 %

Heb je een eigen bedrijf, al dan niet als bijverdienste, dan kan daar positief of negatief vermogen in zitten.

7. Overige bezittingen – 1,0 %

 

Miljonairsvermogen is totaal anders samengesteld

Behoor je tot de 3,5 procent van de Nederlandse met wél 1 miljoen of meer aan bezit, dan ziet de samenstelling van het doorsneevermogen er heel anders uit.

1. Aanmerkelijk belang – 40,1 %

2. Eigen woning – 21,4 %

3. Effecten – 10,6 %

4. Overig onroerend goed – 10,4 %

5. Bank- en spaartegoeden – 8,3 %

6. Ondernemingsvermogen – 5,1 %

7. Overige bezittingen – 4,0 %

 

Deze analyse rekent dus af met het idee dat elke miljonair een miljoen op zijn bankrekening heeft staan. Het mediane (middelste) miljonairsvermogen bedraagt 1,6 miljoen volgens het CBS. De doorsneemiljonair heeft dus maar ongeveer 133.000 euro op de bank.

Bijna de helft van zijn vermogen zit in een bedrijf of meerdere bedrijven en bijna een derde in onroerend goed, inclusief het eigen huis.

Ben je multimiljonair, dan loopt het aandeel 'aanmerkelijk belang' steeds verder op naarmate je rijker bent. Behoor je tot de superrijken met meer dan tien miljoen euro (wat geldt voor 3 procent van de miljonairs), dan zit ruim twee derde in bedrijfsbezit.

(door Ton Hermans, 26 november 2021; Bron: CBS, Foto: Shutterstock)


Lees ook:

Zo ziet een doorsneepensioen eruit

Zeven must-knows voor wie bereid is langzaam miljonair te worden

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

Tien niveaus van jezelf als rijk zien

Elf manieren om zelf voor extra pensioen te zorgen

Gemiddeld huis kost nu meer dan vier ton

Zoveel spaargeld hebben we nu gemiddeld