Gemiddeld huis kost nu meer dan vier ton

Dat de woningmarkt krap zit en huizenprijzen torenhoog zijn, wist je al – het is bijna dagelijks in het nieuws. Een woning in Nederland werd in 2021 gemiddeld voor bijna vier ton verkocht, 399.684 euro om precies te zijn.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Matrixian Group. Deze dataspecialist bestudeerde huisverkopen over het hele jaar.

De gemiddelde verkoopprijs is in twee jaar tijd gigantisch gestegen, zegt de cijferaar. Kostte een huis in 2019 nog afgerond 316.000 euro, in 2020 was dit al 346.000 euro. Daar is nu dus nog eens bijna 54.000 euro bovenop gekomen.

Volgens een andere recente berekening, van de economen van ABN Amro, lag de gemiddelde verkoopprijs in november al iets boven de vier ton (404.000 euro).

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) houdt het zelfs op 438.000 euro voor een bestaand huis en liefst 466.000 euro voor een nieuwbouwwoning, gemeten in de laatste drie maanden van 2021.

Overbieden loopt op tot een halve ton

Huizen worden ook razendsnel verkocht, ze staan gemiddeld nog maar 41 dagen te koop volgens Matrixian. Maar het opvallendst aan de nieuwe cijfers is misschien nog wel het gemiddelde bedrag waarmee wordt overboden. Dat is in 2021 explosief gestegen, zo blijkt.

Kopers die een huis zo graag willen hebben dat ze bereid zijn meer te bieden dan de vraagprijs, hadden daar aan het eind van vorig jaar gemiddeld 31.728 euro extra voor over. Aan het begin van het jaar was dat nog maar 8.425 euro.

Hoeveel er overboden wordt, hangt sterk af van de stad of regio. Voor huizen in de Randstad gaat het soms om een halve ton. Het meest overboden wordt er in Haarlem en Utrecht, allebei gemiddeld net geen 50.000 euro.

Hoe betaal je een huis van vier ton?

Allemaal prachtig nieuws misschien voor wie een eigen huis bezit en zijn vermogen de lucht in ziet schieten. Zolang je niet bijleent, neemt de overwaarde op je huis immers met grote sprongen toe.

Minder goed nieuws is het voor wie nog geen huis bezit en dus voor het eerst koopt.

Om een hypotheek van 400.000 euro te kunnen afsluiten bij bijvoorbeeld de Rabobank heb je een bruto jaarsalaris van 73.000 euro nodig. Of net geen twee modale salarissen van 38.000 euro.

Daarnaast moet je ongeveer 13.250 euro uit eigen zak betalen aan onder meer de notaris en de belasting. Deze 'kosten koper' mag je niet meefinancieren in je hypotheek. Anders leen je meer dan wat het huis waard is, en dat is sinds enkele jaren niet meer toegestaan.

Bij de huidige hypotheekrente – 1,5% bij 10 jaar vast, met een annuïtaire hypotheek van bijvoorbeeld ING – zou je bij een hypotheek van vier ton een maandlast hebben van 1.380 euro bruto.

Wanneer houdt het op?

De huizenprijzen zullen nog verder oplopen, maar hoelang is nog maar de vraag. Deze week werd bekend dat hypotheekverstrekkers stilaan hun leenrentes aan het verhogen zijn. Deze beginnen langzaam uit het dal te kruipen.

Dat woningen zo duur zijn, komt niet alleen door het beperkte aanbod maar juist ook door die extreem lage hypotheekrente. Wanneer deze weer hoger wordt, kunnen de meeste mensen niet meer zoveel lenen bij de bank en daardoor ook minder betalen voor een huis.

Maar volgens ABN Amro blijven de huizenprijzen ook in 2022 en 2023 nog stijgen. Vooral omdat de hypotheekrente relatief laag zal blijven, zo verwacht de bank.

Dit jaar stijgen de woningprijzen nog met 12,5 procent, zo lezen we in de Woningmarktmonitor van ABN Amro. Volgend jaar is de toename nog 5%.

Dat gemiddelde huis van vier ton zou tegen die tijd 472.500 euro waard zijn.

 

(door Ton Hermans, 21 januari 2022; Bronnen: Matrixian Group, ABN Amro Woningmarktmonitor, Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Torenhoge huizenprijs heeft andere oorzaken dan je denkt

Hoe hoog is de gemiddelde hypotheek in jouw regio?

Wat is een opeethypotheek?

Vijf prima redenen om je hypotheek niet voortijdig af te lossen

Zo ziet een doorsneevermogen eruit