Torenhoge huizenprijs heeft andere oorzaken dan je denkt

Uit de gemeenteraadsverkiezingen van deze week blijkt dat wonen voor veel burgers het belangrijkste thema is van dit moment. Koopwoningen zijn te duur geworden, vinden ze onder meer. Maar dat komt niet doordat er te weinig aanbod is, zo leren we uit nieuwe gegevens van het CBS.

Het CBS heeft berekend dat de prijs voor een woning bijna is verdubbeld sinds 2013, toen deze juist een dieptepunt bereikte.

Hier zijn volgens de cijferaars ook een paar achterliggende oorzaken voor, die je in het nieuws meestal niet hoort maar de krapte wel verklaren.

 

1. Lage hypotheekrente

De rente is zó laag dat mensen veel meer geld kunnen lenen om een huis te kopen. Dat drijft de woningprijzen op.

Maar er is meer aan de hand. Die lage rente zorgt er ook voor dat rijkeren hun geld steken in een woning waar ze niet zelf in gaan wonen.

Een huis is een alternatief voor beleggen in obligaties en voor de spaarrekening, die op dit moment niets oplevert.

2. Gestegen inkomens

Mensen kunnen ook meer geld lenen omdat ze meer inkomen hebben. Procentueel zijn de woonlasten van kopers nu verrassend genoeg nauwelijks anders dan in 2013.

3. Er zijn veel jongvolwassenen

Volgens het CBS is het aantal mensen van 25 tot 35 jaar oud in Nederland sinds 2014 met elf procent gestegen. Dit is de leeftijdsgroep die het meest actief is op de woningmarkt.

Het gaat niet alleen om 'babyboomers' uit de jaren negentig, er zijn ook veel nieuwe jonge immigranten.

4. Verpleeghuis is minder in trek

Het oudste deel van de bevolking op zijn beurt heeft ook invloed. Veel senioren gaan (nog) niet naar een verpleeghuis en blijven langer in hun eigen huis wonen.

Het aantal 75-plussers dat in een verpleeghuis woont, is sinds 2014 met 12.000 afgenomen, terwijl er bijna 550.000 meer mensen van deze leeftijd zijn.


(door Ton Hermans, 17 maart 2022; Bron: CBS, Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Gemiddeld huis kost nu meer dan vier ton

Hoe hoog is de gemiddelde hypotheek in jouw regio?

Wat is een opeethypotheek?

Vijf prima redenen om je hypotheek niet voortijdig af te lossen