Zoveel spaargeld hebben we nu gemiddeld

Het is niet raar als je de gasrekening en boodschappen momenteel niet kan betalen. Alles is wel érg duur in 2022 en liefst een op de vijf huishoudens heeft weinig of niets op de rekening staan. Maar tegelijk is de berg Nederlands spaargeld groter dan ooit, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het aantal mensen met meer dan een ton op de bank is tijdens de pandemie met honderdduizend gegroeid. 

Het gemiddelde bedrag op de spaarrekening is dus eigenlijk een fictief saldo dat op een heleboel mensen niet van toepassing is. Toch heeft het CBS hier een oplossing voor: je kijkt niet naar het gemiddelde bedrag maar naar wat de doorsneespaarder bezit.

De volgende spaarcijfers gaan over het jaar 2021 en zijn dus nog van vóór de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Er is geen onderscheid gemaakt in leeftijd.

* Gemiddeld heeft een huishouden 46.300 euro aan bank- en spaartegoeden. Dit getal is echter bedrieglijk, het wordt flink opgetrokken door wat superrijken op hun rekeningen hebben staan. Daarom kijken we liever naar wat de middelste Nederlandse spaarder heeft.

* De middelste spaarder – in de rij van klein naar groot – bezit 18.200 euro. Precies de helft van het land heeft dus minder en de andere helft meer dan dat bedrag. Ook dit bedrag wordt nog vertekend door de allerrijksten. Tellen we geen miljonairs mee, dan zakt het middelste bedrag naar ongeveer 7.800 euro.

* Bij een op de vijf huishoudens staat minder dan 2.500 euro op de bank- en spaarrekening. Het gaat hier om in totaal 1,6 miljoen huishoudens. Zij kunnen financiële tegenvallers slecht of niet opvangen.

* Ruim een op de tien huishoudens heeft meer dan een ton. Dit zijn in totaal 877.000 gezinnen en eenpersoonshuishoudens. Opvallend is dat dit er liefst 100.000 meer zijn dan een jaar geleden. Het aantal mensen met meer dan een ton neemt al zeven jaar op rij toe, maar stijgt nu extra hard.

* Wie een uitkering ontvangt, heeft doorgaans minder spaarvermogen. Bijna zes op de tien uitkeringstrekkers bezitten minder dan 2.500 euro. Drie procent van de mensen met een uitkering heeft toch een ton of meer gespaard. Pensioenuitkeringen tellen hier niet mee, het gaat om arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

* Onder pensionado’s en zelfstandigen zijn de spaarrekeningen vaker goed gevuld. Een op de zes gepensioneerden heeft meer dan een ton op de bank- en spaarrekening. Dit geldt ook voor een op de zeven zelfstandigen.

(door Ton Hermans, 26 oktober 2022; Bron: CBS, Foto: Shutterstock)


Wat is de actuele rente? Bekijk hier ons overzicht van de beste spaarrekeningen

 

Lees ook:

Zo ziet een doorsneevermogen eruit

Waarom sparen zonder rente toch slim is

Is sparen bij een buitenlandse bank gevaarlijk?