Waarom sparen altijd slim is

Van sparen word je arm. Dat is een uitspraak die je nogal eens hoort van beleggers. Wat ze bedoelen is dat je met de spaarrente de inflatie niet kunt bijhouden. Maar daarom word je van sparen nog niet arm. Sparen is zelfs heel slim, zelfs als je weinig of geen rente krijgt.

Spaarders hebben altijd gelijk. Terwijl het humeur van beleggers meeschommelt met onberekenbare dagkoersen, weet een spaarder altijd precies waar ie aan toe is. Zijn spaargeld wordt niet veel meer, maar ook niet minder. Dit zijn alle voordelen op een rij.

1. Vrijheid

Als spaarder kun je zelf bepalen wanneer je je geld gebruikt. Je hebt daarvoor een vrij opneembare spaarrekening nodig. Je kunt je geld dan opnemen wanneer je wilt, bijvoorbeeld als je het nodig hebt om een onverwachte uitgave te betalen of om je inkomen aan te vullen als het even tegenzit.

2. Garantie op je saldo

Als spaarder heb je de garantie dat je tot 100.000 euro bij één bank kunt sparen met de bescherming van De Nederlandsche Bank. Dat betekent dat je je geld gewoon terugkrijgt als je bank in de betalingsproblemen zou komen.

Ook voor sommige buitenlandse banken geldt het depositogarantiestelsel. In dat geval staat een financiële toezichthouder in het betreffende land garant voor je saldo.

3. Gemoedsrust

Als belegger moet je stalen zenuwen hebben om het hoofd te kunnen bieden aan de achtbaan die beurkoersen soms maken. En je moet wel een hele koele kikker zijn om niet wakker te liggen van een duikvlucht.

Als je spaart heb je daar geen last van. Je saldo gaat niet automatisch omhoog (of slechts een heel klein beetje), maar ook niet omlaag. Let wel op of je rente moet betalen boven een bepaald saldo. Meestal is dat pas als je meer dan 100.000 euro bij één bank hebt ondergebracht.

4. Sparen voorkomt schulden

Schulden zijn bij veel gezinnen een bron van stress. Je rekeningen niet kunnen betalen is een dagelijkse bron van zorg, die ook doorwerkt op je nachtrust en je gezondheid.

Belangrijke remedies tegen het opbouwen van schulden zijn financieel overzicht, budgetteren én sparen. Als je opzijzet wat je kunt missen, bouw je een buffertje op, dat na verloop van tijd een buffer wordt en uiteindelijk een (klein) vermogen. Daarmee hou je schulden buiten de deur.

5. Goed voorbeeld voor je kinderen

Sparen is altijd goed, zoals je in dit artikel kunt lezen. Dat gun je toch iedereen?

Voor je kinderen is het heel belangrijk dat ze leren sparen. Ze leren daardoor de waarde van geld kennen en ze leren ook dat je soms geduld moet hebben als je iets groots wilt kopen. Door hen te leren sparen, voorkom je dat ze later te makkelijk schulden maken.

6. Alleen spaarders kunnen beleggen

Kun je niet kiezen tussen sparen of beleggen? Dat is maar goed ook, want als je wilt beleggen moet je altijd ook sparen.

Je kunt pas beleggen als je een bepaalde hoeveelheid spaargeld achter de hand hebt. Je zou in ieder geval de buffer moeten hebben die het Nibud adviseert in de Bufferberekenaar.

Dat bedrag is onder andere afhankelijk van je inkomen en je gezinssamenstelling. Een grotere buffer aanhouden kan nooit kwaad. Sowieso moet je alleen beleggen met geld dat je kunt missen.


Kies je spaarrekening slim

Als je graag spaart, is het natuurlijk wel fijn als je spaargeld toch nog een beetje rente oplevert. Sommige spaarrekeningen bieden helemaal geen rente, bij andere helpt de bank toch een beetje mee om je saldo te laten groeien.

Kijk in ons overzicht van vrij opneembare spaarrekeningen welke het best bij je past.

(door José Mast, 19 mei 2022; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Zoveel spaargeld hebben we nu gemiddeld

Waarom beleggen zo populair is onder millennials

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten