Waarom je een tweede bankrekening wilt hebben

Al je geld bewaren op één bankrekening bij een bekende, traditionele bank, hoe slim is dat? Niet heel verstandig, zo werd me enkele weken geleden duidelijk door een incident bij een van mijn vrienden. Een tegoedbon voor een onlinegame veroorzaakte veel ellende.

Het inwisselen van de code op de bon lukte niet, en daarop besloot een van de gezinsleden een in Google gevonden hulplijn te bellen. De man aan de telefoon hielp het gezin vriendelijk met de cadeaubon en vroeg om bankgegevens. Hij bleek echter geen echte medewerker te zijn maar een oplichter.

Gelukkig kreeg iemand in het gezin na het overhandigen van de bankgegevens meteen het gevoel dat er iets niet in de haak was. Bij een check van de bankapp bleek er een onbekende afschrijving klaar te staan. Waarop er alarmbellen afgingen en het besef doordrong dat de bank gebeld moest worden. Die blokkeerde de rekening onmiddellijk.

De ellende van een geblokkeerde rekening

De financiële schade viel mee, maar toen begon de ellende. Het gezin had dagenlang geen toegang tot de rekening – de enige betaalrekening in het huishouden, zo bleek. Al het geld stond erop en alle betalingen werden ervan gedaan: de boodschappen, de zorgpremie, de hypotheek, de telecomabonnementen enzovoort. Dat ging dus allemaal even niet.

Erg vervelend als je niks kunt kopen en niet weet hoelang dat gaat duren. En je snapt het gelazer dat ontstaat als iemand zijn geld niet krijgt. Maar er bestaat ook het gevaar dat je zélf verdacht wordt.

De bank moet onderzoeken wat er precies aan de hand is. Openen van een nieuwe rekening wordt lastig als je op een zwarte lijst terechtkomt.

Nou kun je zeggen dat het dom is om zomaar een telefoonnummer in Google te bellen. Maar dat gebeurde binnen een normaal gezin van een goede vriend. Dus waarom zou het jou niet kunnen overkomen?

Het kwam gelukkig allemaal goed, na enkele dagen werd de blokkade opgeheven. Maar je beseft hoe kwetsbaar je bent als je hele financiële huishouding loopt via één stroompunt, waar plots de stekker uit wordt getrokken.

Zorg voor een alternatief

Zelf zou ik in deze situatie nog kunnen terugvallen op mijn creditcard. Daar kun je gewoon betalingen mee blijven doen. Maar ook dat blijft een tijdelijke oplossing en er zit een limiet op zo'n kaart.

Hoe handig is het in zo'n crisismoment als je een tweede rekening hebt? Woon je samen met een partner, dan is het sowieso slim om allebei een eigen rekening aan te houden en één gezamenlijke rekening voor de huishouduitgaven, zoals de boodschappen, het internetabonnement en de verzekeringen.

Maar ben je alleen, of financieel helemaal zelfstandig binnen je relatie, dan is een mobiele betaalrekening bij een internationale digitale bank erg praktisch.

Meerkosten heb je hiermee niet of nauwelijks. Er zijn gratis rekeningen bij de banken N26, Openbank, Revolut, Monese en Transferwise – die ook allemaal openstaan voor Nederlandse consumenten. N26 is met naar schatting 200.000 geopende rekeningen de grootste van deze internationale aanbieders in Nederland.

Je krijgt bij deze neobanken een gewone IBAN-rekening en als je wilt ook een betaalpasje, allemaal kosteloos. Overzicht behoud je in een app met nuttige features zoals saldovoorspelling, betaalverzoeken sturen en de mogelijkheid om potjes te maken en transacties te taggen.

Wel moet je op zo'n rekening voldoende saldo hebben, rood staan kan er niet mee. Dus zorg dat er altijd geld op staat. En besef dat er geen bezoekkantoren zijn en dat de online helpdesk Engelstalig is.

Een gezamenlijke rekening openen is meestal niet mogelijk en je kunt niet altijd met iDeal betalen, want dat is typisch Nederlands. Maar je hebt Visa of Mastercard als betaaloptie, dus dat is eigenlijk geen probleem. Alleen gewenning.

Waar is een rekening bij een neobank handig voor?

Voor een heleboel toepassingen kan zo'n rekening een uitkomst zijn. Zeker als je bepaalde inkomsten of uitgaven apart wilt houden. Bijvoorbeeld die van je hobby.

Ook op vakantie is zo'n rekening praktisch. De betaalpasjes (meestal Mastercard of Visa dus) werken wereldwijd, in tegenstelling tot je gewone pinpas. En wisselkosten zijn bij deze neobanken vaak veel lager dan bij de grote banken, of zelfs helemaal nul.

Maar ook gewoon als back-up is zo'n rekening heel prettig, zoals mijn kennis nu snapt. Is je gewone bankrekening even uit de lucht, om welke reden dan ook, dan heb je iets om op terug te vallen.

(door Ton Hermans, 5 januari 2021; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Krijg je geld terug als je bent opgelicht?

Acht goede redenen om bankrekeningen te vergelijken

Waarom niemand wil betalen voor een bankrekening

Zes handige mogelijkheden van je betaalapp die je misschien niet kent

Wat kun je doen met een klacht over je bank, verzekeraar of financieel adviseur?