Mag je bijverdienen tijdens je pensioen?

Wie met pensioen gaat, wil misschien niet echt helemaal stoppen met werken. Je kunt nog wat bijverdienen als adviseur, klusser, entertainer of als badmeester. Misschien wil je een dagje meehelpen in het bedrijf van een van je kinderen. Maar mag je dit eigenlijk wel doen, zonder dat het gevolgen heeft voor je pensioenuitkering?

De meeste 67-plussers die nog werken, doen dat als zelfstandige, zonder personeel, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dan kan het gaan om een eigen bureau of praktijk, maar ook om een simpele bijverdienste.

Grofweg 15% van de 67-plussers die betaald werk verrichten heeft nog een vaste baan.

Kan dit zonder gekort te worden?

Voor de meeste gepensioneerden is bijverdienen, in welke vorm dan ook, geen probleem. Er zijn maar een paar uitzonderingen.

Naast je AOW-uitkering mag je sowieso nog ander inkomen hebben, ook uit arbeid. Je AOW wordt er niet minder door, ongeacht hoeveel je bijverdient.

Hetzelfde geldt in principe voor het aanvullend pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgever(s) – maar niet in alle gevallen.

Wie eerder is gestopt met werken en zijn bedrijfspensioen minstens vijf jaar vervroegd heeft laten uitkeren, kreeg die kans onder de voorwaarde dat hij niet meer zal gaan werken. Daarvoor heeft hij dan een zogenaamde intentieverklaring ondertekend.

Voor deze mensen geldt dat zij in principe niet kunnen bijverdienen zonder dat het hele pensioen in één keer wordt belast. Dit wil natuurlijk niemand. Gelukkig komt het meestal ook niet zo ver. 

De belastingdienst moet namelijk aantonen dat je bij het ingaan van je vroegpensioen de intentie had om door te werken. Dat is niet makkelijk te bewijzen.

Pensioen uit het buitenland

Verder kan er een beperking op bijverdienen gelden als je jarenlang in het buitenland hebt gewerkt en pensioen uit een ander land dan Nederland ontvangt.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in België in loondienst hebt gewerkt. Hoeveel je daar mag bijverdienen naast het rustpensioen (de Belgische AOW), hangt onder meer af van je leeftijd en arbeidsverleden.

Regelingen rond de pensioenuitkering kunnen per land verschillen. Dus check bij je buitenlandse pensioenautoriteit welke gevolgen het voor jouw pensioenuitkering kan hebben als je nog een tijdje aan de slag blijft.

Verder moet je er rekening mee houden dat bijverdienen invloed zal hebben op je belastingen en eventuele toeslagen. Laat dit vooraf uitrekenen, zodat je zeker weet dat je ook echt wat overhoudt aan je bijverdiensten.

(door Ton Hermans, 18 oktober 2022; Foto: Shutterstock; Bronnen: Geldgids, CBS)


Lees ook:

Elf manieren om zelf voor extra pensioen te zorgen

Zo ziet een doorsneepensioen eruit

Fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen in box 1

Vrij voor je pensioen sparen in box 3

Pensioen opbouwen via de fiscale oudedagsreserve

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten