Vrij voor je pensioen sparen in box 3

Iedereen kan ook gewoon zelf sparen of beleggen om een pensioen op te bouwen of aan te vullen. Zonder specifiek belastingvoordeel, maar ook zonder beperkingen. Dit noemen we een box 3-pensioen.

Dit is de meest vrije vorm van pensioen opbouwen, omdat er helemaal geen verplichtingen aan kleven. Je kunt elk jaar zelf bepalen hoeveel geld je opzij wilt leggen voor later. Dat kun je doen op een gewone spaar- of beleggingsrekening.

Houd rekening met vermogensbelasting

Het opgebouwde saldo moet je wel optellen bij je vermogen en opgeven in box 3 van de belastingaangifte. Vandaar box 3-pensioen.

In box 3 vermeld je de som van al je particuliere bank-, spaar- en beleggingstegoeden, plus de waarde van je eventuele tweede woning of vakantiehuisje. Schulden en kredieten trek je ervan af.

Over het rendement dat je maakt met je nettovermogen betaal je vermogensbelasting. Een deel van je vermogen blijft hierbij echter buiten schot. In 2022 is deze vrijstelling 50.650 euro. Voor fiscaal partners geldt een dubbele vrijstelling.

In 2023 gaat de vrijstelling omhoog naar 57.000 euro en naar 114.000 euro voor partners.

Heb je zelf 57.000 euro gespaard voor je pensioen, dan hoef je daar dus geen belasting over te betalen als je verder geen spaargeld of beleggingen hebt.

Goed te combineren met andere pensioenregelingen

Een box 3-pensioen is heel goed te combineren met andere pensioenregelingen. Zeker ook als je vervroegd met pensioen zou willen gaan.

Voor alle andere pensioenvormen geldt dat het vaak niet slim is om ze vóór de AOW-leeftijd te laten uitkeren, omdat je er daarna minder inkomstenbelasting over betaalt. 

Met een box 3-pensioen heb je dat probleem niet, het is je eigen geld. Wil je eerder stoppen met werken, dan zou je je eigen vrije vermogen kunnen gebruiken ter overbrugging naar je ouderdomspensioen.

Voor- en nadelen van vrij pensioensparen

Een box 3-pensioen opbouwen heeft voors en tegens.

De belangrijkste voordelen:

- Je hebt geen inlegverplichting.

- Je blijft vrij beschikken over het geld en bent ook vrij om er iets anders mee te doen. Bijvoorbeeld de hypotheek aflossen, een camper kopen of investeren in je eigen bedrijf.

- Je kunt het combineren met andere vormen van pensioenopbouw en gebruiken ter overbrugging tot je AOW-pensioen.

De belangrijkste nadelen:

- Zelf je pensioen plannen is voor de meeste mensen erg lastig.

- Het kan moeilijk zijn om je doelbedrag uit te rekenen en om aan je doel vast te houden.

- Je hebt geen fiscale voordelen zoals bij lijfrentes. Als je veel vermogen hebt, betaal je uiteindelijk misschien meer belasting.

 

(Door onze redactie, 7 juli 2022; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen in box 1

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

Pensioen opbouwen via de fiscale oudedagsreserve

Elf manieren om zelf voor extra pensioen te zorgen

Zo ziet een doorsneepensioen eruit