Fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen in box 1

Wie zelf voor extra pensioen wil sparen, kan dat fiscaalvriendelijk doen via een bancaire lijfrente, ook wel banksparen genoemd. Je gespaarde pensioengeld staat dan tot je wettelijke pensioenleeftijd vast op een geblokkeerde bankrekening. Daar staan belastingvoordelen tegenover.

Het bedrag dat je inlegt en op de geblokkeerde rekening stort, mag je onder voorwaarden aftrekken van je inkomen.

De belangrijkste voorwaarde is dat je een aantoonbaar pensioentekort hebt. Dat wil zeggen dat je nu te weinig pensioen opbouwt of te weinig pensioen hébt opgebouwd in recente jaren.

Je mag zelf kiezen hoeveel je inlegt in een jaar, maar het kan niet onbeperkt. De belastingdienst kijkt naar je inkomen en werkgeverspensioen en rekent vervolgens uit wat je maximuminleg is in dat jaar.

Er is ook een mogelijkheid om in één keer een groot bedrag in te leggen. Dan kijkt de belastingdienst naar je pensioentekort over de afgelopen zeven jaar.

Voor wie is dit interessant?

Banksparen kan interessant zijn voor wie weinig of geen werkgeverspensioen opbouwt. Vooral als je veel verdient en daardoor in een hoge inkomstenbelastingschijf zit.

Ook wie over een zeker vermogen beschikt, kan er voordeel bij hebben. Het saldo van je opgebouwde lijfrente hoef je namelijk niet op te tellen bij je vermogen in box 3.

Dat is gunstig als je meer dan 50.650 euro op je spaar- en/of beleggingsrekeningen hebt staan en vermogensbelasting moet betalen.

In 2023 gaat dit heffingsvrije vermogen waarschijnlijk van 50.650 naar 80.000 euro. Voor fiscaal partners geldt een dubbele vrijstelling.

Inkomstenbelasting tijdens je pensioen

De lijfrente komt vrij als je met pensioen gaat en wordt dan uitbetaald in periodieke uitkeringen die minimaal vijf jaar duren.

Over die uitkeringen moet je wel gewoon inkomstenbelasting betalen. Maar het belastingtarief is meestal veel lager wanneer je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt.

Daar staat dus tegenover dat de belasting in box 3 – de vermogensrendementsheffing – lager kan uitpakken, ook na je pensioen.


Voor- en nadelen van banksparen

Banksparen heeft zijn voors en tegens. We zetten de belangrijkste op een rij.

De voordelen:

- Je kunt er je inkomstenbelasting mee verlagen, zeker als je in een hoge belastingschijf zit.

- Je bankspaarsaldo wordt niet opgeteld bij je vermogen in box 3. Tijdens de opbouw betaal je er dus geen belasting over.

- Het is de enige echte methode om met fiscaal voordeel pensioen op te bouwen, als je geen werknemerspensioen hebt.

De nadelen:

- De regels zijn erg ingewikkeld, je hebt vaak een adviseur of boekhouder nodig. In eenvoudige situaties kun je je misschien nog redden met de informatie op de site van de belastingdienst.

- Het geld staat vast tot aan je wettelijke pensioenleeftijd. Wil je het toch eerder opnemen, dan betaal je óf 20 procent boete, óf je laat het periodiek uitkeren tot 20 jaar na je pensioenleeftijd.

In het eerste geval wordt het saldo volledig opgeteld bij je inkomen. Dat is vaak niet gunstig en wil je altijd vermijden, omdat je dan naast de boete ook nog flink veel inkomstenbelasting moet betalen.

In het tweede geval kunnen de maandelijkse uitkeringen erg laag zijn.

(Door onze redactie, 7 juli 2022; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Vrij voor je pensioen sparen in box 3

Pensioen opbouwen via de fiscale oudedagsreserve

Elf manieren om zelf voor extra pensioen te zorgen

Zo ziet een doorsneepensioen eruit

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten