Hoe je beter spaart met digitale spaarpotjes

Het is altijd slim om spaargeld te hebben, want je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Sparen lukt beter als je het goed organiseert en je geld verdeelt over verschillende subspaarpotjes. Zo kun je sparen voor verschillende doelen en toch goed overzicht houden.

Niet alle banken bieden het aan, maar we zien het wel steeds vaker: een spaarrekening waarop je het geld kunt verdelen over verschillende potjes. Meestal kun je ze een eigen naam en een eigen plaatje geven. Als je geld overmaakt naar je spaarrekening, kun je kiezen op welke subspaarrekening de overboeking terecht moet komen. Zo kun je afzonderlijk sparen, bijvoorbeeld voor de volgende doelen.

De buffer

Een buffer voor onvoorziene uitgaven moet altijd je eerste spaardoel zijn. Die buffer moet groot genoeg zijn om noodzakelijke huishoudelijke apparaten te kunnen vervangen als ze stukgaan bijvoorbeeld.

Als je een auto en/of een eigen huis hebt, heb je ook geld nodig voor reparaties en onderhoud. En als je zelfstandige bent of werkt op oproepbasis, heb je een buffer nodig om je inkomen aan te vullen als er weinig werk is. Met de bufferberekenaar van het Nibud kun je uitrekenen welk bedrag je nodig hebt.

Reserveringen

Sommige onderdelen van je buffer ga je sowieso een keer gebruiken. De auto moet nu eenmaal een grote beurt hebben. Een eigen huis heeft onderhoud nodig. En misschien wil je je huis in de toekomst verbeteren, bijvoorbeeld met een nieuwe badkamer, extra isolatie of een warmtepomp.

Voor al deze zaken kun je aparte potjes maken. Dat maakt het makkelijker om gedisciplineerd te sparen voor specifieke doelen, zeker als je maandelijks automatisch geld overmaakt naar de verschillende spaarpotjes. Ook weet je dan altijd precies wat je voor welk doel beschikbaar hebt.

Jaarbetalingen

Vaak kun je geld besparen door abonnementen of verzekeringen per jaar te betalen in plaats van per maand. Het verschil is soms wel enkele tientjes. Een aantrekkelijke mogelijkheid, maar dan moet je het geld natuurlijk wel hebben.

Zit een jaarbetaling er dit jaar niet in, dan kun je misschien wel sparen om het abonnementsgeld of de premie volgend jaar ineens te kunnen betalen. Met een apart spaarpotje houd je dat doel steeds goed voor ogen. Een extra voordeel is dat je in het jaar daarna geen maandelijkse kosten meer hebt. Zo kun je makkelijk doorsparen voor de premie of het abonnementsgeld van het volgende jaar.

Droomdoelen

Heb je de noodzakelijke buffers en reserveringen op orde? Dan kun je gaan nadenken over droomdoelen. Wat zou je doen als je de loterij wint? Een wereldreis maken? Een camper kopen? Of eerder stoppen met werken?

Dat zijn allemaal doelen waarvoor je ook kunt sparen. Maak een schatting hoeveel je nodig hebt om je droom te realiseren en wanneer je dat doel wilt bereiken. Vervolgens kun je bepalen hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om je doel te bereiken.

Zorg wel dat je haalbare doelen stelt. Sparen voor een vakantiehuisje terwijl je maar een paar tientjes per maand kunt missen, is moeilijk vol te houden. In de tabel hieronder zie je een paar voorbeelden bij verschillende rentes (berekend met Berekenhet.nl).
 

DoelbedragAantal maandenRenteMaandelijks spaarbedrag
€ 20.0001201,0 %158
€ 20.0001201,5 %154
€ 20.0001202,0 %151

 

'Mijn eerste miljoen'

Maak een spaarpotje voor meevallers en geef het een grappige of uitdagende naam. Ik ben rijk. Palm beach. Honeymoon. Het maakt niet uit of je dit doel serieus wilt bereiken, het belangrijkste is dat je er een goed gevoel bij krijgt. Zoek een toepasselijk plaatje, dat je iedere keer dat je spaart herinnert aan dit gevoel.

Vervolgens zet je je extraatjes op deze subspaarrekening. Denk aan een belastingteruggave, bonus of verkoop van tweedehandsspullen.

Heb je geld bespaard, bijvoorbeeld door een abonnement op te zeggen of een goedkoper abonnement te nemen? Maak het bespaarde bedrag dan over naar je meevallerspotje, eventueel maandelijks of jaarlijks.

Heb je bepaalde bijverdiensten die je niet nodig hebt om van te leven? Ook die kun je die naar dit potje overmaken. Zo spaar je op een leuke manier een eigen kapitaaltje bij elkaar.

(door José Mast, 6 januari 2023; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Doe de jaarlijkse APK voor je geldzaken: financiële checklist

Zoveel spaargeld hebben we nu gemiddeld

Is sparen bij een buitenlandse bank gevaarlijk?

Waarom sparen zonder rente toch slim is

Acht goede redenen om bankrekeningen te vergelijken