Nederlandse betaalpasjes blijken zowat de veiligste

Nederlandse betaalkaarten, waaronder bankpasjes en creditcards, komen veel minder in handen van criminelen dan kaarten uit andere landen. Dat concludeert softwarebedrijf NordVPN uit een eigen onderzoek, waarover het FD vandaag bericht.

Pasjes uit Nederland behoren zelfs tot de allerveiligste ter wereld. Onze kaartgegevens worden namelijk het minst gehackt en doorverkocht op het dark web, zegt NordVPN. Het bedrijf bekeek liefst 4,5 miljoen betaalkaarten die daar te koop worden aangeboden.

Crimineel betaalt minder voor Nederlands pasje

Een gehackte Nederlandse betaalpas wordt in de virtuele onderwereld aangeboden voor iets meer dan 10 euro. Dat is ruim 3 euro lager dan het gemiddelde van alle gestolen Europese kaarten. Een Amerikaanse betaalkaart is met 10 dollar nog goedkoper dan een Nederlandse, maar die komt ook veel meer voor.

Dit lijken erg lage bedragen voor een gestolen betaalpas. Maar een boef verkoopt er een massa tegelijk en kan zo in één moeite 40 miljoen Amerikaanse dollar verdienen, zegt technologiebaas Marijus Briedis van NordVPN.

Betaalfraude neemt elk jaar toe

Volgens Briedis is er sinds 2014 een gestage groei in fraude met betaalkaarten te zien. Nederland blijkt hierbij echter een van de minst kwetsbare landen.

Een verklaring daarvoor geeft de onderzoeker helaas niet. Maar dubbele verificatie van je betaling is hier al gemeengoed. Dit verklaart wellicht waarom er van de 4,5 miljoen gevonden kaarten slechts 1.910 uit Nederland komen.

De meeste gehackte betaalkaarten behoren toe aan Amerikanen, zo'n 1,6 miljoen. Kaartgebruikers uit Turkije en Australië zijn echter kwetsbaarder, omdat zij minder mogelijkheden hebben om de schade vergoed te krijgen.

Amerikanen gebruiken vooral creditcards, en die vergoeden misbruik als het slachtoffer de fraude op tijd meldt. Met een debitcard (gewone betaalpas) loop je meer risico omdat deze vaak minder bescherming geniet.

Dief is niet in bepaald soort pasje geïnteresseerd

Volgens Briedis richten criminelen zich echter niet op een bepaald merk of kaartensoort. Ze zijn geïnteresseerd in de gegevens van alle kaarten die actief worden gebruikt en proberen ontbrekende gegevens zoals het bijhorende wachtwoord te stelen met computers die dat duizend keren per seconde kunnen raden.

Wat doe je ertegen?

Het beste wat je hiertegen kunt doen is regelmatig je bankafschriften controleren en meteen de bank informeren als je onraad ruikt.

Diefstal van je online gebruikte gegevens kun je namelijk niet helemaal voorkomen. Maar je kunt het een boef wel moeilijk maken. Bijvoorbeeld met zo veel mogelijk stappen en een lang en ingewikkeld wachtwoord dat uit verschillende tekens bestaat.

(door Ton Hermans, 2 december 2021; Bronnen: FD, NordVPN, Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Hoe je kunt leren om niet in gevaarlijke berichten te trappen

Krijg je geld terug als je bent opgelicht?

Waarom je een tweede bankrekening wilt hebben

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten