Gebruik jij deze betaalmethoden al?
Pinnen of contant, dat waren lange tijd de keuzes die je had om af te rekenen in een winkel of café. Maar in snel tempo zijn daar veel nieuwe betaalmethoden bijgekomen. Gebruik jij een van deze betaalmethoden al?
1. Contactloos betalen met de app van de bank
Contactloos betalen is het helemaal, zeker sinds corona. Maar wat nu als je je pasje bent vergeten? Dan betaal je gewoon contactloos met je mobiel.
Veel banken hebben daarvoor een speciale app. Als je die downloadt en installeert op een Androidtelefoon met NFC-chip, dan kun jij voortaan ook met je smartphone betalen. Bijna iedere recente smartphone heeft een NFC-chip, waarmee je op korte afstand contact kunt maken met een ander apparaat, zoals een betaalautomaat.
Je kunt tot een bepaald bedrag betalen zonder pincode in te toetsen, net als met je bankpas. Ga je over dit bedrag heen, dan bevestig je de betaling op je smartphone. Met deze methode hoef je de betaalautomaat dus niet aan te raken.
Minpunt: Soms betaal je kosten (SNS rekent 50 cent per maand per rekening per persoon, met uitzondering van de jongerenrekening en de studentenrekening)
2. Contactloos betalen met Apple Pay
Apple Pay is de betaalmethode van Apple waarmee je kunt betalen met je iPhone of je Apple Watch.
Hiervoor voeg je via de app voor mobiel bankieren een betaalpas toe aan je Apple Wallet. Dat kan bij de grote Nederlandse banken en bij Knab, maar (nog) niet bij ASN, SNS, Bunq, Revolut en N26. Heb je een creditcard van ING of Rabobank, dan kun je die ook toevoegen aan je Apple Wallet.
Betaal je met je iPhone, dan moet je een betaling altijd bevestigen met gezichtsherkenning (Face ID), vingerafdruk (Touch ID) of cijfercode. Daarom gelden voor Apple Pay niet de limieten voor contactloos betalen, maar bijvoorbeeld de standaard paslimiet van 2.500 of 5.000 euro. Deze limiet verschilt per bank.
Minpunt: Werkt niet met alle banken en creditcards.
3. Contactloos betalen met Google Pay
Als je geen iPhone maar een Androidtelefoon hebt, kun je Google Pay gebruiken om met je mobiel te betalen.
Als je bankiert bij ING of Rabobank bijvoorbeeld, dan is Google Pay overbodig, want die banken hebben zelf betaalapps waarmee je contactloos kunt betalen (zie methode 1). Maar als je contactloos met je mobiel wilt betalen met je pinpas van ABN Amro, Revolut, N26, Monese of Wise, dan komt Google Pay goed van pas.
Je voegt een betaalpas toe via de app van je bank en je betaalt op dezelfde manier contactloos als via de betaalapp. Je hebt de app Google Pay niet nodig. Die is niet eens beschikbaar in Nederland. Alles verloopt via de app van je bank.
Minpunt: Werkt niet met alle banken en creditcards.
4. Betalen met je horloge of sleutelhanger
Contactloos betalen kan ook met een ander apparaat, zoals een horloge of sleutelhanger.
Heb je een Apple Watch, dan verloopt de betaling via Apple Pay. Daarmee kun je betalen via je bankrekening bij Rabobank, ING en ABN Amro.
Heb je een Garmin-smartwatch, dan kun je die koppelen aan een creditcard van Mastercard of Visa en aan een pinpas van Rabobank en ABN Amro. Rabobank en ABN Amro werken ook samen met een Fitbit-smartwatch.
Heb je een betaalrekening bij ABN Amro, dan kun je ook kiezen voor een ring of sleutelhanger. Dit worden ook wel wearables genoemd, betaalmiddelen die je kunt dragen. Betalen met een horloge is het veiligst, omdat je een pincode op het horloge moet intoetsen (of je iPhone moet ontgrendelen).
Minpunt: Bij sommige wearables heb je een lage betaallimiet (maximum) per dag.
5. Betalen met een QR-code
Verkooppunten zonder pinautomaat bieden soms betalen via een QR-code aan. Ook bij betalingen tussen particulieren wordt een QR-code vaak gebruikt, bijvoorbeeld bij de verkoop van tweedehandsspullen.
De verkoper maakt dan via de bankapp een betaalverzoek aan en genereert zo een QR-code met alle betaalgegevens. De verkoper toont de QR-code aan de koper en de koper kan deze scannen met de scanfunctie van de app voor mobiel bankieren. Het is dus niet nodig om de verkoper je telefoonnummer of e-mailadres te geven.
Nadat je de code hebt gescand, verschijnt het bedrag in de app voor mobiel bankieren. Controleer of alles klopt en betaal verder zoals je dat gewend bent in je bankapp. Ook aan collectes kun je vaak op deze manier doneren. De QR-code staat dan op de collectebus.
Minpunt: Ook oplichters maken gebruik van QR-codes. Betaal alleen op deze manier als je de verkoper vertrouwt.
6. Betalen met je 06-nummer
Met een app voor mobiel bankieren is het in principe ook mogelijk om geld over te maken naar een 06-nummer. Je hebt dan dus geen bankrekeningnummer nodig van de persoon aan wie je geld schuldig bent.
Dit kan onder andere bij Bunq, Knab en Rabobank. Omdat andere banken deze betaalmethode nog niet aanbieden, kun je ook nog niet naar ieder 06-nummer geld overmaken. Bovendien moet de ontvangende persoon zich eerst registreren in de app.
Klanten van Rabobank kunnen vooralsnog alleen naar geregistreerde klanten van Rabobank geld overmaken. Voordat het geld echt wordt overgemaakt, controleert de bank of het 06-nummer bij het IBAN-nummer en naam van de ontvanger hoort.
Minpunt: Werkt niet bij iedere bank.
(door José Mast, 11 augustus 2021; Foto: Shutterstock Images)