Drie dingen waar pensionado's spijt van hebben

Achteraf is het mischien altijd makkelijk praten. Maar voor een gepensioneerde is het bijzonder zuur wanneer je niet de juiste keuzes blijkt te hebben gemaakt. Veel mogelijkheden om het inkomen nog aan te passen zijn er meestal niet, als je eenmaal gestopt bent met werken.

Dit zijn de drie dingen waar gepensioneerden het meest spijt van hebben en liefst anders hadden gedaan, volgens businessinsider.com.

De zakenwebsite deed interviews met Amerikaanse gepensioneerden. Nederlanders kijken tegen spijtbetuiging 1 wellicht wat anders aan.

Een eigen woning is hier vaak een goede investering. Zolang je voldoende aflost op de hypotheek en overwaarde creëert.

1. Te veel uitgegeven aan huizen en auto's

Een groot huis is prettig om in te wonen, maar vraagt ook veel onderhoud. Plus een vette hypotheek die elke maand betaald moet worden.

Hypotheekrente is geld van jou dat wegvloeit naar de bank. Met een kleiner huis en een kleinere hypotheek kun je doorgaans veel meer sparen, ook voor je oude dag.

Net als te grote huizen zien pensionado's ook nieuwe auto's als een slechte investering. Een gloednieuwe bolide wordt heel snel veel minder waard.

Een tweedehandsauto is goedkoper in aanschaf en kent ook beduidend minder afschrijving.

2. Hypotheek niet afgelost vóór pensionering

Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat ze hun hypotheekrente later makkelijker kunnen betalen. Omdat ze dan meer geld hebben, is de veronderstelling.

Inkomen loopt echter terug zodra je stopt met werken, of als je partner dat doet. Het is dan wel heel prettig om geen hypotheeklasten meer te hebben.

Buiten dat levert een hypotheekvrij leven ook mentaal veel vrijheid op, zo ondervinden pensionado's.

3. Te weinig met de partner gepraat

Sommige stellen praten nooit met elkaar over hun plannen voor later. Pensionering kan soms taboe zijn binnen een huwelijk, of in elk geval geen favoriet gespreksonderwerp. Veel senioren hebben daar spijt van, zo blijkt.

Ga jij met pensioen, dan heeft dat ook gevolgen voor je partner – en andersom.

Hetzelfde geldt voor sparen voor je pensioen. Ook dat gaat beide echtgenoten aan. Zeker als ze ook fiscaal partners zijn, of financieel afhankelijk van elkaar.

Met pensioen gaan betekent niet dat je oud en versleten bent. Dat schrikbeeld voorkomt wellicht dat je zorgt voor een financieel gezonde toekomst.

(door Ton Hermans, 4 augustus 2021; Bron: Business Insider, Foto: Shutterstock Images)

Lees ook:

Elf manieren om zelf voor extra pensioen te zorgen

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

De beste beleggingsrekeningen voor je pensioen (productoverzicht) 

Vijf prima redenen om je hypotheek niet voortijdig af te lossen

Wat is een opeethypotheek?