Nederlanders blijven totaal verknocht aan iDeal

We geven steeds meer geld uit in webshops. In 2021 hebben we online 16 procent meer besteed dan in 2020, zegt Betaalvereniging Nederland in zijn nieuwste Thuiswinkel Markt Monitor. Hierbij worden veruit de meeste aankopen afgerekend met iDeal. Alternatieve betaalwijzen zijn er wel, maar rukken nauwelijks op.

Liefst 70 procent van de aankopen op internet rekenen we af met iDeal, de online betaalmethode van de gezamenlijke Nederlandse banken. Dat is zelfs een procentje meer dan in het jaar daarvoor.

Nummer 2 in de hitparade van betaalwijzen volgt op een enorme afstand: de creditcard wordt voor 8 procent van de onlineaankopen gekozen. Daarna volgt een veelheid aan kleine en alternatieve betaalwijzen, waarvan Paypal met 4 procent aandeel de grootste is.

Online bestellen gaat steeds meer met de smartphone

De grootste stijger onder de betaalwijzen is Apple Pay. Maar de mobiele betaaldienst van de Amerikaanse computergigant wordt relatief nog altijd erg weinig gebruikt. Er is vorig jaar in slechts vier van de duizend gevallen mee afgerekend.

Iets online bestellen verloopt wel in toenemende mate met de smartphone. Drie van de tien online aankopen worden met de telefoon gedaan, waar dat aandeel in 2020 nog een kwart was.

Binnenlandse webshops populair

Negen van de tien aankopen gaan via binnenlandse websites, wat verrassend genoeg een toename betekent. Internationaal wordt minder gekocht in aantallen (-5 procent), maar wel voor meer geld (+14 procent). Chinese en Engelse webshops zijn minder populair geworden.

Wat wel aan populariteit heeft gewonnen, is online de boodschappen doen. Daar werd in 2021 liefst 28 procent meer aan uitgegeven dan in 2020.

Gevolg van de coronacrisis?

Zeer waarschijnlijk speelt de coronapandemie een grote rol in deze nieuwe cijfers. De meeste fysieke winkels waren immers dicht tijdens de diverse lockdowns.

Toch kan er volgens de Betaalvereniging sprake zijn van een blijvende trend, omdat consumenten eraan gewend raken om online geld uit te geven.

 

(door Ton Hermans, 18 maart 2022; Bron: Betaalvereniging Nederland, Foto: Shutterstock)


Lees ook:

We kopen meer online, maar minder in buitenlandse webshops

De allersimpelste trucs om minder geld uit te geven

Krijg je je geld terug als je bent opgelicht?