De beste geldtips voor op vakantie

Ga je binnenkort op vakantie? Sta er dan even bij stil hoe je op je bestemming gaat betalen. Je kunt veel geld besparen met een goede voorbereiding, zeker als je buiten de eurozone reist.

Dit moet je weten om voordelig én veilig te betalen.

1. Neem verschillende passen mee

Rekeninghouders in Nederland hebben vaak alleen een Maestropas, soms een pas van V Pay. Daarmee kun je in het buitenland niet op alle plekken betalen. Vooral buiten de eurozone kan het gebeuren dat je eerst op zoek moet naar een geldautomaat om de rekening te kunnen betalen.

Het is daarom verstandig om ook een ander type pas bij je te hebben. Een creditcard of debitcard van Mastercard en Visa wordt wereldwijd geaccepteerd. Ook met een creditcard van American Express kun je in grote delen van de wereld terecht.

2. Let op de kosten van de geldautomaat

Of je nu binnen of buiten de eurozone op vakantie gaat, als je contant geld haalt is het altijd even opletten. Het kan geld kosten om een buitenlandse geldautomaat (ATM) te gebruiken. Deze kosten komen boven op de kosten die je eigen bank eventueel in rekening brengt.

Als het goed is, krijg je vooraf een melding van de kosten die de ATM-aanbieder in rekening brengt. Deze kosten verschillen per aanbieder, dus het kan de moeite lonen om verder te zoeken naar een goedkopere geldautomaat. Of neem wat meer geld op in één keer. Zorg dan wel dat je het geld op een veilige plek bewaart.

3. Pas op met pinnen met je creditcard

Contant geld halen met je creditcard is duur, tenzij je vooraf een positief saldo op je kaart zet. Dat kan bij de creditcards van ICS.

Zonder positief saldo betaal je 4 procent van het opgenomen bedrag, mét voldoende positief saldo maar 1 procent met een maximum van 1,50 euro. Binnen de eurozone is geld pinnen met je bankpas meestal gunstiger, afhankelijk van je bank en betaalpakket.

4. Maak een rekensom voor vreemde valuta

Ga je naar een land buiten de eurozone, dan kunnen de kosten voor betalen hoog oplopen. In een vreemde muntsoort betalen en vreemd geld pinnen met een gewone bankpas is meestal niet gratis. Bovendien betaal je vaak een koersopslag van rond de 2 procent voor het wisselen.

Vraag die kosten vooraf na bij je eigen bank. Het kan goedkoper zijn om speciaal voor je buitenlandse reis een (gratis) betaalrekening te openen bij een bank die hiervoor minder kosten in rekening brengt, zoals Wise of Revolut. Veel contant geld meenemen uit Nederland is niet gunstig, want daarvoor betaal je altijd meer.

5. Betaal in lokale valuta

Buiten de eurozone kun je in een winkel of restaurant soms kiezen hoe je de betaling wilt doen: in euro's of in lokale valuta. Ook bij pinautomaten kun je die twee opties hebben.

Kies dan voor lokale valuta oftewel ‘without conversion’. Je betaalt dan de kosten die je eigen bank rekent voor wisselen. Die kosten zijn lager dan de kosten die de aanbieder bij wie je de betaling doet in rekening brengt.

6. Pas je limieten aan

Met een betaalpas of creditcard kun je per periode een maximumbedrag pinnen en betalen. Deze limiet kun je meestal zelf aanpassen in de app van de bank of online.

Als je op vakantie bent, kan een hogere limiet handig zijn. Dan loop je minder snel het risico dat je zonder geld komt te zitten.

7. Zorg dat je weet wat je moet doen bij verlies of diefstal

Als je wordt bestolen of je tas met je pasjes ergens laat liggen, is er grote paniek. Het belangrijkste is dat je eerst je pasjes blokkeert, zodat niemand er misbruik van kan maken. Dat kan in de app van de bank of telefonisch.

Zorg dat je het telefoonnummer ergens veilig bewaart, voor het geval je ook je telefoon niet meer hebt. Als je je betaalpas terugvindt, kun je die in de app van de bank meestal ook weer deblokkeren.

8. Zorg voor noodgeld

Het is verstandig om je pasjes gescheiden te bewaren en ook een voorraadje noodgeld kan goed van pas komen. Zit je echt helemaal zonder betaalmiddelen, dan kun je veel plezier hebben van een reisverzekering of bankservice die het mogelijk maakt om telefonisch noodgeld aan te vragen. Vraag ernaar bij je bank of reisverzekering.

(door José Mast, 12 juli 2022; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

De beste debitcards voor in het buitenland

De beste creditcards voor in het buitenland

Wat kost een creditcard?

Wanneer gebruik je een creditcard?

De vijf allersimpelste trucs om minder geld uit te geven