Wat voor soorten creditcards zijn er?

Een creditcard is geen ingewikkeld product, in de basis is elke kaart hetzelfde. De verschillen zitten vooral in het betaalmerk, de extra's voor bepaalde groepen van gebruikers en het prijskaartje dat daarbij hoort.

We nemen de belangrijkste soorten creditcards met je door.

1. Gewone creditcards: classic

In Nederland kun je creditcards krijgen van de drie grootste betaalmerken: Visa, Mastercard en American Express. Die laatste maatschappij geeft zelf haar creditcards uit, de eerste twee doen dat niet.

Kaarten van Visa en Mastercard worden verstrekt via banken of door Nederlands grootste creditcarduitgever ICS. Creditcards van ICS hebben als voordeel dat je niet aan een bepaalde bank gebonden bent.

De drie betaalmerken werken in principe hetzelfde. Alleen wordt American Express niet overal aanvaard, en het is ook niet mogelijk om er uitgaven mee in termijnen te betalen. Daar staat tegenover dat er geen vaste limiet zit op een creditcard van American Express. Deze limiet wordt aangepast aan je spendeergedrag. Een Amexcard geeft daarom meer vrijheid.

Met Visa en Mastercard kan gespreid betalen wel, maar het is in Nederland geen standaardfeature. Als je geld wilt lenen, moet je dat apart aanvragen bij de kaartuitgever.

Voor gewone creditcards betaal je elk jaar een vast bedrag, meestal enkele tientjes. De meestgebruikte creditcard, de Visa World Card, kost bij ICS 36,50 euro per jaar.

American Express is doorgaans duurder. De classic Green Card bijvoorbeeld kost 66 euro per jaar.

2. Luxere creditcards: gold en platinum of black

Luxere creditcards zijn uitgerust met enkele extra's. Bijvoorbeeld (uitgebreidere) verzekeringen voor je aankopen en aanvullende verzekeringen voor op reis of voor noodhulp in het buitenland. Ze hebben ook hogere limieten en lagere kosten voor betalen in vreemde valuta.

Met de duurste kaarten heb je bijvoorbeeld een volledige doorlopende reisverzekering, viptoegang op luchthavens of voorrang bij ticketverkoop.

Gold- en platinumcards zijn flink duurder dan classic cards. Prijzen beginnen grofweg bij 50 euro en eindigen bij 700 euro per jaar. Ze zijn alleen interessant voor wie regelmatig in het buitenland is.

3. Creditcards met spaarprogramma's

Aan sommige creditcards zijn spaarprogramma's gekoppeld. Met de Flying Blue-kaarten van Amex bijvoorbeeld spaar je vliegmijlen met elke uitgave. Met de gewone kaarten van Amex spaar je vaak punten voor kortingen of cadeaus.

Deze creditcards zijn iets duurder dan de gewone kaarten. Maar het spaarvoordeel kan dat juist omdraaien als je er goed gebruik van maakt.

4. Creditcards van winkelketens

Grotere winkelketens of bedrijven geven soms hun eigen creditcards uit. Zo'n creditcard werkt als klantenkaart met voordeeltjes, maar tegelijk ook als gewone internationale Visa of Mastercard. In Nederland komen winkelcreditcards steeds minder voor. De Bijenkorf geeft er nog eentje uit.

Deze creditcards zijn niet duurder dan gewone creditcards.

5. Creditcards voor studenten

De grote banken geven speciale studentenversies uit van hun standaardcreditcards. Deze zijn goedkoper, hebben een lagere bestedingslimiet en ook lagere inkomenseisen. De kaart vervalt als je stopt met studeren. Meestal krijg je daarna een gewone creditcard aangeboden, maar je bent niets verplicht.

De bank wil jou graag binnenhalen als klant, daarom is een studentenkaart voordelig. De goedkoopste kaart (van SNS) kost iets meer dan 11 euro per jaar.

6. Creditcards voor ondernemers

Een particuliere creditcard mag je niet gebruiken voor je bedrijf. Voor ondernemers zijn er speciale zakelijke creditcards.

Hiermee kun je nooit gespreid betalen, maar de maandelijkse betaaltermijn is wel extra ruim. Grotere ondernemingen kunnen korting krijgen als ze meerdere exemplaren afnemen.

7. Prepaid creditcards

Wie geen gewone creditcard kan krijgen, bijvoorbeeld vanwege een te laag inkomen of een geregistreerde schuld, is aangewezen op een prepaid creditcard.

Hier moet je zelf geld op storten. Vervolgens werkt de kaart als Mastercard of Visa. Vandaar prepaid creditcard, terwijl er van krediet helemaal geen sprake is. Je schiet voor aan jezelf.

Een prepaid kan handig zijn voor bestellingen op internet, maar is niet bruikbaar voor reserveringen van een hotel of huurauto. Prepaids hebben helaas ook hoge gebruikskosten. Je betaalt voor aanschaf, opladen en ook voor enige of langere tijd niet gebruiken.

Ook de kaart opzeggen kost geld, terwijl dat bij een gewone creditcard altijd kosteloos is. Aanbieders zijn vaak buitenlandse bedrijven. Als ze hun activiteiten staken, is je kaart nutteloos.

Een alternatief: debitcards

De naam zegt het al, ook geen creditcard. Debitcards worden uitgegeven door nieuwe aanbieders van puur digitale bankrekeningen zoals N26, Bunq en Revolut. Ze zijn gekoppeld aan het saldo op zo'n rekening.

Maar omdat je vaak kunt kiezen voor Visa of Mastercard als betaalmerk, kun je er toch internationaal en op internet mee uit de voeten.

Een voordeel van een debitcard is dat de kaart meestal gratis is (je betaalt alleen eenmalige verzendkosten) en ook niet de oplaadkosten van een prepaid heeft.

Daarnaast beschik je over een IBAN-nummer waar anderen geld naar over kunnen maken. Naar een gewone creditcard kan dat niet.

Een voorbeeld van een debitcard is de Travel Card van Bunq. Deze heeft als bijzondere eigenschap dat je er ook reserveringen mee kunt doen.

(door Ton Hermans, 10 juni 2020)

Lees ook:

Wat kost een creditcard?

Wanneer gebruik je een creditcard?

Kun je met een creditcard in de supermarkt betalen?

Zo maak je aanspraak op je aflevergarantie

Zelf online een financieel product regelen: de voor- en nadelen