Gespreid betalen kan niet met elke creditcard - met welke wel?

Een creditcard heet wel creditcard, maar in veel gevallen moet je het openstaande saldo toch echt binnen een maand terugbetalen. Wil je terugbetalingen over een langere tijd uitsmeren, dan moet je dit apart aanvragen. Bij de creditcards van ICS, de grootste uitgever, kan dit sinds kort niet meer. Op dit moment is flexibel betalen alleen mogelijk met kaarten van ING.

Als je een creditcard aanvraagt, kun je daar niet direct gespreid mee betalen. Als je moeite hebt je financiën op orde te houden, is dat de beste optie.

Volgens de voorwaarden van de creditcard moet je dan binnen twee tot vier weken na het opstellen van de rekening het volledige bedrag betalen. Doe je dat niet, dan volgt bij de meeste creditcards na drie weken een blokkering van de kaart.

Deze procedure is bedoeld om je te beschermen tegen onverwacht hoge kosten. De rente op een creditcard is namelijk bijna altijd 14 procent (*), de maximale wettelijk toegestane rente.

Boete bij te laat betalen

Bovendien krijg je soms een boete als je te laat betaalt. De ANWB bijvoorbeeld brengt eenmalig 2 procent van het openstaande saldo in rekening. American Express legt tot drie keer toe een boete op van 2,5 procent (met een minimum van 15 euro) als je na één, twee of drie maanden nog niet hebt betaald.

American Express blokkeert de kaart dus niet meteen na de eerste achterstand. Ook brengt deze creditcarduitgever geen rente in rekening bij een betalingsachterstand.

Gespreid betalen aanvragen

Bij de creditcards van Mastercard (Classic, Gold en Black) en de Visa World Card (ook Gold, Platinum en de Panda Card) moet je het volledige saldo binnen drie weken terugbetalen. Maar deze creditcards boden tot 1 april 2021 wel een escape: de Gespreid Betalen Faciliteit. Daarmee kunnen bestaande klanten in termijnen betalen tegen een rente van 14 procent (*) .

Zij moeten maandelijks minimaal 2,5 procent van het openstaande saldo terugbetalen, met een minimum van €20. Doen ze dat niet, dan wordt de creditcard alsnog geblokkeerd, totdat de klant wel betaalt.

Niet iedereen kreeg zomaar de Gespreid Betalen Faciliteit. Een check bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) hoorde bij de standaardprocedure.

Inmiddels kun je gespreid betalen niet meer aanvragen. Alleen klanten die de faciliteit al hadden, kunnen er gebruik van blijven maken.

Creditcards van de grote banken

Voor de Visacards van SNS en ASN geldt hetzelfde als voor andere creditcards van Visa. Je kunt gespreid betalen dus niet meer aanvragen.

Ook met de creditcards van ABN Amro en Rabobank kun je niet gespreid terugbetalen.

De Mastercards van ING hebben net iets andere voorwaarden: je moet binnen 14 dagen terugbetalen óf de Gespreid Betalen Faciliteit gebruiken. In beide gevallen schrijft ING dit bedrag af van de gekoppelde ING-betaalrekening.

ING kent verschillende rentepercentages voor gespreid betalen: 13,9 procent voor een krediet van 1.000 euro en 12,4 procent voor een krediet van 5.000 euro (*). Maandelijks betaal je minimaal 5 procent van het openstaande saldo terug, met een minimum van 45 euro.

Studentencreditcards

Een creditcard voor studenten is goedkoper dan een gewone creditcard. De kredietlimiet is vaak ook lager. Bij ING kun je met een studentencreditcard bovendien geen gebruik maken van gespreid betalen.

Bij ABN Amro, Rabobank en SNS kun je met geen enkele creditcard gespreid betalen, dus ook niet met een creditcard voor studenten.

Nadelen van gespreid betalen

Als je de Gespreid Betalen Faciliteit krijgt toegekend, wordt je krediet geregistreerd bij het BKR. Dat kan betekenen dat je minder kunt lenen als je een hypotheek gaat aanvragen bijvoorbeeld.

Overigens kun je ook zonder gespreid te betalen een aantekening krijgen. Als je langer dan vier maanden wacht met betalen, kom je ook in de registratie van het BKR terecht.

(door José Mast, 30 januari 2020, laatste update: 12 april 2021)

Bekijk hier een overzicht van creditcards die je zelf online kunt aanvragen.

Creditcard met gespreid betalen:

Enkele creditcards zonder gespreid betalen:


* Vanwege de gevolgen van corona zijn tot 1 september 2021 de tarieven voor gespreid betalen naar 10,0% verlaagd.


Lees ook:

Wanneer gebruik je een creditcard?

Wat kost een creditcard?

Wat voor soorten creditcards zijn er?

Kun je met een creditcard in de supermarkt betalen?

Zo maak je aanspraak op je aflevergarantie