Meer mensen lenen geld bij familie of vrienden

Bijna een op de drie Nederlanders (30 procent) betaalt wel eens een rekening te laat. Dat is ook dit jaar het geval. Maar volgens het Nibud komt dit nu bij een op de negen landgenoten regelmatig voor, en dat is een veel hoger cijfer dan normaal.

Het zijn vooral de rekeningen voor de vaste lasten zoals zorgpremie, energie, water en huur of hypotheek die het vaakst blijven liggen in dit jaar van crisis en inflatie. Maar ook de rekening van de internet- en telefoonprovider wordt in toenemende mate te laat betaald.

Verder schieten ook abonnementen, contributies, tandartsrekeningen en gemeentebelastingen er relatief vaak bij in.

Het Nibud leidt dit af uit een nieuw onderzoek onder ruim 2.500 Nederlanders. Hieruit blijkt dat 37 procent moeite heeft met rondkomen. Vaak zijn dit jongeren, maar het komt ook steeds meer voor bij mensen met een hoog inkomen. 55-plussers hebben de minste problemen.

Hoe wordt een betaalprobleem opgelost?

De meeste mensen gebruiken spaargeld om betalingsachterstanden op te lossen, zegt het Nibud. Maar de instelling ziet dat hier ook geld voor wordt geleend, bijvoorbeeld bij familie of vrienden.

Twintig procent van de mensen met een betalingsachterstand zegt geld te lenen bij familie of vrienden om de rekeningen alsnog te kunnen betalen. Ongeveer evenveel mensen hebben een betalingsregeling getroffen. Sommigen vragen een voorschot aan hun werkgever.

Slechts zeventien procent kiest ervoor om te bezuinigen. Twaalf procent doet helemaal niets.

Beroep op je naasten

Van alle respondenten in het onderzoek heeft liefst 39 procent een of meer leningen of schulden, buiten de hypotheek. De meest voorkomende schulden zijn een lening bij een bank of financieringsmaatschappij (12 procent), een lening bij familie, kennissen of vrienden (9 procent) en rood staan op de bankrekening (8 procent).

Opvallend is de stijging van het aandeel mensen dat leent bij familie of vrienden. Dit was vier jaar geleden bij een vergelijkbaar onderzoek nog 6 procent.

Een rekensommetje leert dat ongeveer 3,5 procent van het land momenteel een beroep doet op zijn naasten om een geldprobleem op te lossen.

(door Ton Hermans, 30 november 2022; Bron: Nibud, Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Zoveel spaargeld hebben we nu gemiddeld

Vijf financiële denkfouten die iedereen een vermogen kosten

Zeven lessen voor wie bereid is langzaam miljonair te worden

De vijf allersimpelste trucs om minder geld uit te geven